Opel Corsa 1.2 Turbo 100pk Edition (2020) #2

Opel Corsa 1.2 Turbo 100pk Edition (2020)

UitvoeringCorsa 1.2 Turbo 100pk Edition
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2020

Wat een vooruitgang!

Ik liep al langer met de gedachte mijn 2011 Corsa D met 150.000 km op de teller een keer in te ruilen voordat ik mogelijk op reparatiekosten gejaagd zou kunnen worden. In de jaren voor de Corsa reed ik met volle tevredenheid diverse Astra’s als leaseauto voor mijn werk, steeds met een krachtige dieselmotor. Heerlijk vond ik het rijden met een diesel: zuinig en veel trekkracht bij lage toerentallen.
Toen ik in 2012 de Corsa kocht, begon, tot mijn spijt, zo’n beetje de dieselschaamte zijn intree te doen en leek het me dus verstandiger over te stappen op een benzinemotor. Het was even wennen maar ik voelde me gelijk weer thuis in deze zeer ruime recht-toe, recht-aan auto.

Halverwege 2019 begon ik aan vervanging te denken en dan met name aan een jonge, gebruikte Corsa E met weinig kilometers. Ik las alle reviews en testen van de E, de gefacelifte versie van de D en de rode draad in al die informatie was dat iedereen de loftrompet stak over de pittige 90pk turbo motor. En dat wilde ik nu ook wel eens een keer, een felle motor i.p.v. de wat gezapige 100pk die in mijn Corsa D zat.

Ondertussen las ik natuurlijk ook al het nieuws over de net uitgebrachte Corsa F. Wat een mooie auto vond ik dat gelijk al. Zo mogelijk waren alle redacteuren van de autobladen en de vele testrijders nog positiever over de prestaties van vooral de 100pk motor, wat naar hun verwachting de best verkopende uitvoering zou gaan worden.

Dus dan loop je een paar keer binnen bij de Opel dealers in de omgeving om in eerste instantie te kijken naar een mooie occasion maar waar dan ook, meer prominent in de showroom, de allernieuwste Corsa staat te pronken. Je kijkt even bij de gebruikte wagens maar het trekt he, die nieuwe Corsa in de showroom! Je loopt er omheen, je raakt hem aan en voelt de mooie lijnen, je gaat achter het stuur zitten, je stapt weer uit en je stoot je hoofd aan de dakrand want oei, deze is toch wel een stukje lager dan de vorige Corsa. Maar wat vond ik hem in het echt ook mooi. En dat was waarschijnlijk van mijn gezicht af te lezen was want voordat ik het wist zat ik in het kantoortje van de verkoper, voor een zuiver informatief gesprek, natuurlijk ;-)
Mijn vrouw en ik waren er het al snel over eens dat de private-lease optie voor ons het aantrekkelijkst zou zijn mochten we besluiten tot aanschaf van de nieuwe Corsa. Er moest natuurlijk eerst nog een proefrit gemaakt worden maar voor mij was het al een uitgemaakte zaak, daar zou het korte proefritje niets aan veranderen behalve dan nog meer enthousiasme over deze auto.
We gingen voor de Edition 100pk, 6 versnellingen, zwart metallic, zonder veel toetsers of bellen. Geen extra uitgaven voor de voor ons onbelangrijke radio of lichtmetalen velgen. Het licht- en zicht pakket, achter-parkeersensoren en een trekhaak wilden we wel als enige optie. De verkoper bood ons een goede prijs voor de oude Corsa. De deal was rond, contracten getekend, verwachte levertijd ongeveer 9 weken…

En toen kwam de coronatijd. De fabrieken in Spanje en de rest van Europa lagen al gauw stil. De levertijd zou geen 9 maar 18 weken duren. Wat werd mijn geduld op de proef gesteld!!

Maar uiteindelijk, daar stond ie dan, klaar om uit de showroom gereden te worden. Met twee hele km’s op de teller reden we direct door voor een eerder geboekt weekend in Duitsland. Dat was gelijk een mooie rit om de auto wat in te rijden, eraan te wennen en hem te verkennen, al weet je na al de jaren Opel gereden te hebben wel waar alles zo’n beetje zit: waar het altijd zit.
Als een kind zo blij zoefden de eerste paar honderd kilometers onder me voorbij waarbij ik af en toe het gaspedaal even diep indrukte. Nu was ik met de vorige Corsa met weinig (prestaties) tevreden maar man, wat rijdt dat lekker, wat een pit en kracht zit er in die motor, ook bij lagere toerentallen! Het geluid van de drie-cylinder vind ik daarbij prachtig, zeker als je hem even op zijn staart trapt. Niet dat er veel geluid binnendringt want in het begin raadde de schakelindicator mij wel eens aan op te schakelen naar 5 en 6.

De stoelen zitten prima, al viel me het wel gelijk op dat ze zachter zijn dan in de vorige Corsa maar misschien is dit wel de PSA norm. Ik ben blij met het normale dashboard: niet het digitale gedoe en zeker niet dat hoge dashboard van zijn Peugeot broertje.

Inderdaad is deze Corsa minder ruim dan de Corsa D en dan bedoel ik met name de ruimte op de achterbank. Voor ons is dat echter geen probleem, met de kinderen die niet meer thuis wonen. Ik ben het eens met de klacht dat de achterportieren aan de krappe kant zijn. Dit was in de vorige Corsa toch veel beter.

Met ongeveer 1700 km aan langere en korte ritjes gereden te hebben is deze auto mooi zuinig: 5,6L/100km.
De cruisecontrol en de speedlimiter vergen enige handigheid en oefening en ik ben er nog steeds niet uit hoe de “res”(resume) knop nu precies werkt. Ik dacht, je stelt de cruise in op 120 km, op een gegeven ogenblik onderbreek je hem omdat de situatie dat vereist. Ik dacht dan dat daarna, door de RES-knop naar boven te drukken, de auto dan weer de eerder ingestelde snelheid van 120 km/u zou aannemen. Maar dat is niet zo, bij mij althans of ik doe wat fout. Ik houd me aanbevolen voor tips&trucs.

Ook ik zette na enige tijd de lane-assist uit omdat dat storend werkt. Mogelijk zet ik dat wel weer eens aan bij langere (vakantie)afstanden.

Tot slot wil ik nog een, voor mij belangrijk aankoopargument aanstippen: het max. koppel van 205Nm. Veel van de directe concurrenten van de Corsa komen daar niet aan. De 205Nm moet samen met de maximale aanhangermassa van 1200kg voldoende zijn om soepel een lichte caravan te kunnen trekken. Dit hoop ik volgende zomer te kunnen ondervinden.

9,5

PRIVATE LEASE Opel Corsa