Opel Astra Stationwagon 1.7 CDTi 125pk Cosmo (2008)

autoreview

Opel Astra Stationwagon 1.7 CDTi 125pk Cosmo (2008)

Signalement

UitvoeringAstra Stationwagon 1.7 CDTi 125pk Cosmo
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008
KM-stand bij aanschaf7 km
KM-stand laatst55.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

dorst

  • 14.800 km

Ik was aanvankelijk op zoek naar mensen die hun ervaringen konden delen over deze wagen in combinatie met de 125pk dieselmotor.
De wagen waarover het hier gaat is nog eens extra uitgerust met een "gold pack" en "sport pack". Op de cosmo houdt dit dan voornamelijk in dat er een lederen inetrieur inzit, verlaagde en stijvere ophanging, 17duims velgen,sportknop, cd/dvd navigatie. En als opties een zonnedak en de opel carkit.
Ruimschoots voldoende toeters en bellen voor iemand als mezelf, en daar wil ik het in de eerste instantie niet over hebben.
Maar 't is mss wel in belang van de volgende kwestie, met name het verbruik van de wagen.
Ik ben nog van het principe dat een nieuwe wagen hoort ingereden te worden, voor mij houdt dit dan in de het toerental min of meer beperkt blijft alsook het plankgas rijden. Maar na amper 600km was de tank zo goed als leeg te noemen en toonde de boordcomputer aan dat het gemiddelde verbruik 7,5l/100km liter bedroeg.
Nu moet u weten dat ik voornamelijk snelweg rijd, veelal met de cruise control op 120 en alles verder maar laat bollen zoveel als dat mogelijk is.
Dit gemiddelde verbruik is nu na bijna 15000km slechts amper gedaald hoewel de ideale rijomstandigheden dezelfde zijn gebleven.
Het verbruik volgens opel buiten de stad zou onder de 4,9l blijven gemengd verbruik noemen ze dan 5,5.
Na 4000km en een 8tal tankbeurten heb ik dit bij opel gemeld en daar werd mijn bezorgdheid hieromtrend weggelachen met de vermelding dat het de eerste 10000km altijd wel een beetje hoger is en dat ik me nergens zorgen over hoef te maken. Hieraan heb ik ondertussen natuurlijk meer dan mijn twijfels, en ik denk te kunnen zeggen dat het verbruik ondermaats is naar gelang de prestaties die ik van deze wagen vraag.
Mijn tankkaart staat me enkel toe Shell te tanken, maar de Astra heeft lak aan V-Power of niet en er is werkelijk geen verschil merkbaar.
De boordcomputer die het gemiddelde berekent doet het echter wel prima, want het klopt als een bus wanneer ik de uittreksels van Shell er naast leg.
Gemengd verbruik na 14800km, 7,42l/100k als resultaat.
Ik stel me nu spontaan de vraag of ik moeilijk doe, of heeft een Astra 1.7cdti zoveel dorst?

Het comfort in deze wagen zou ik ook eerder beperkt gaan noemen, en daarvan denk ik het zonnedak, de bredere banden (215) en de sportophanging te kunnen beschuldigen. Mijn vorige Astra had die nml niet en was opmerkelijk stiller. Vooral op oneffen wegdek kan de hele wagen zodanig resoneren dat het kabaal binnenin een ware hel wordt. Maar als het erop aankomt strak door de bocht te willen gaan dan is de sportophanging wel weer een stuk comfortabeler, en hoewel ik geen racepiloot merk zelfs ik dat verschil enorm. De wegligging is de beste die ik ooit heb mogen meemaken. Zolang het niet sneeuwt tenminste. Dat maakt de hele comfort kwestie natuurlijk relatief.
Behalve het rijgeluid heeft de uitrusting ook met comfort te maken. Het interieur bevalt of niet, maar 't is in ieder geval degelijk in elkaar geklikt en van de vorige astra weet ik dat het ook na 200000km nog zo is. Alles werkt gewoon goed (en blijft voorlopg werken) zonder ergens uit te blinken. De navigatie is makkelijk te bedienen en te begrijpen. Alleen de carkit is niet echt compatibel te noemen als je het met een recenter toestel hoopt te kunnen gebruiken. Maar dat is de algemene regel heb ik ondertussen begrepen voor carkits die door de constructeur worden geleverd.
Mijn N82 werkt er prima op, zolang je niet gaat verwachten dat telefoonboek en de oproepenlijst gaat synchroniseren. Toch een beetje jammer dus, maar ik wist het wel op voorhand. Door deze carkit in optie te nemen verdwijnt in de astra ook meteen de armsteun waar je normaal wel recht op hebt in deze uitvoering. Dat was een verrasing, temeer omdat ik de adapterplaat waar de GSM kan worden ingeklikt niet kan gebruiken met mijn toestel, en niet veel zin heb mijn oude 6230i terug boven te halen alleen hiervoor.

Prestaties zijn fatsoenlijk, en ik kan best mee met de gemiddelde gezinswagen met zelfs dat ietsje overschot. De sportknop maakt de respons op het gaspedaal een stuk sneller, maar het verhoogd geenzins de prestaties en in de stad zorgt voor een eerder bokkerig rijgedrag, maar dat kan aan mij liggen ook. In ieder geval wordt er wel duidelijk verschil gemaakt tss sportief en comfortabel rijden met 1 druk op de knop en dat was er ook de bedoeling van neem ik aan.

Dit is mijn 4de Astra sinds 2000 en ik heb nooit eerder te klagen gehad van de betrouwbaarheid. Van deze verwacht ik dus niet minder.

Alleen het verschil in opgegeven verbruik en het daadwerkelijke is me te hoog en ligt op mijn maag.




Al minder dorstig.

  • 22.000 km

Met voorzichtig enthousiasme durf ik te melden dat het verbruik ondertussen ook daadwerkelijk daalt.
Tegenwoordig lijk ik onder de 7l/100km te kunnen blijven. Terwijl ik er de laatste tijd minder op let om zo zuinig mogelijk te rijden.

Nee, toch niet minderdorstig, maar wel nieuwe voor

  • 55.000 km

Op 45000 km werden de Bridgestone Potenza's op de voorwielen vervangen door de nieuwe Bridgestones van de S serie deze keer.
Deze zouden nog zachter zijn en nog stiller want dat laatste viel me een beetje tegen met de originele banden.
Ondertussen heb ik er 10000km mee gereden en ben ik blij met de keuze. Ze zijn ongetwijfeld stiller en ik heb alle vertrouwen in de grip met deze banden.
Verder is er niet veel te melden. Geen bijzondere kosten, maar ook geen gehoor naar mijn twijfels over het verbruik.
Onthoud dus goed dat wanneer opel schrijft minder dan 5l/100km te verbruiken, je keihard je best gaat moeten doen om ooit onder die 7 te geraken. Nu ja, ik wil het niet gaan veralgemenen met Opel, alle vorige diesels die ik gereden heb waren best zuinig en op zijn minst zuiniger dan deze.
Voor wie het zich interesseerd. De Nokia N97 is wel volledig compatibel met de Bleutooth interface van Opel. Ik kan nu niet alleen bellen een antwoorden, tegenwoordig wordt de bellijst en het hele adresboek mooi gesynchroniseerd.
Ook voice dialing lijkt te werken, maar lijkt mij eigenlijk omslachtiger dan even door het telefoonmenu te bladeren en te kiezen.

7,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

PRIVATE LEASE Opel Astra

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (10)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.