Nissan X-Trail DIG-T 163 Tekna (2018) #2
| Bouwjaar | 2018 |
| Jaar van aanschaf | 2023 |
| KM-stand bij aanschaf | 76.409 km |
| KM-stand laatst | 123.000 km |
Verrassend fijne en betrouwbare auto
Dit is mijn eerste review hier op dit platform, so bare with me.
Ik heb de afgelopen 2,5 jaar in deze fijne Nissan Xtrail gereden en ~50k kilometers gemaakt. Ik heb deze auto gekocht omdat ik helemaal klaar was met mijn vorige auto, een Seat Leon st (FR) uit 2014. Daar kwam ik midden in Frankrijk op de terugweg met de caravan stil te staan met een kapotte DSG bak en 2 kleine kinderen. Lang verhaal kort, ik ben in 1 avond en nacht 10 jaar ouder geworden.
Ik had geen vertrouwen meer in de auto (had wat meer dingetjes, dit was de druppel) en wilde iets betrouwbaars hebben. Na goede ervaringen van mijn vader met een Nissan Xtrail besloot ik ook een Nissan Xtrail te kopen. De auto is ruim, trekt de caravan prima, leren bekleding en flink wat luxe opties zoals een 360 camera, stuurverwarming, stoelverwaring, achterbankverwarming, panoramadak etc. etc. Het betreft een 1.6 Tekna editie.
Kosten:
Qua verzekering is de auto niet duur om te verzekeren, in ieder geval in mijn situatie niet. 4 schadevrije jaren kost je 73€ per maand all risk.
Wegenbelasting: 93€ per maand (zuid holland).
Het verbruik van de auto is echt enorm afhankelijk van hoe je rijdt. Als je de cruise control op 100 zet kun je rond de 1 op 20 rijden. Bij 137 (op de teller) rijdt de auto rond de 1 op 13. Met de caravan achter de auto rijdt ik meestal 105 op de teller. Dan haal je rond de 1 op 7,5. Dit is een gemiddeld over een rit van ~1200km.
Onderhoudskosten zijn 369€ voor de eerste beurt(kleine) en 744€ voor de 2e (incl. Airco beurt, luchtfilter en bougies). Verder nog een setje nieuwe voorbanden a 335€ en dat was het dan wel.
Rijgedrag:
Tja, komend uit een Leon was het even wennen: hooge zitpositie, minder strak sturen en een stuk trager weg - maar wel een hoop comfort erbij. Het schakelen met de hand was vooral weer even wennen na een auto met een DSG-bak te hebben gehad. Zelf mistte ik vooral het scherp insturen in de bochten.
De Nissan kan als je wilt best vlot optrekken, maar met de korte eerste versnelling is dat toch een flink andere beleving. Toch moet ik zeggen dat ik nu ruim 50k kilometer verder er wel van kan genieten, al dat comfort. Wat ook hielp is dat ik bij het wisselen van de banden voorop hen gekozen voor continental premium contacts. Met deze banden erop kan ik verrassend goed door de bocht komen met mijn logge SUV, dat was voor mij wel een dikke plus.
Met de caravan (~1450kg) rijdt de auto ook heerlijk, je merkt weinig van de wind en je rijdt er zonder problemen alle heuvels mee over!
Betrouwbaarheid:
Daar heb ik duidelijk de juiste keuze bij gemaakt, de auto heeft ons nooit in de steek gelaten en geen rare fratsen vertoond. Het enige wat wel eens wilde gebeuren was als het gevroren had dat een van de piepjes op de voorbumper bleef af gaan. Volgens de dealer een bekend punt, maar gezien het echt bijna nooit gebeurt stoorde het ons niet zoveel.
Al met al hebben wij veel plezier gehad van deze Xtrail de afgelopen 2,5 jaar. Ik kan deze auto aanraden aan iedereen die opzoek is naar een ruime, hoge, comfortabele en betrouwbare auto en zeker ook als je een Caravan hebt.
Toch hebben wij de auto ingeruild en gaat hij per 7 April over naar een volgende eigenaar. Dan mogen wij onze nieuwe Lynk & Co o8 in ontvangst nemen!