Nissan Sunny Wagon 1.6 LX (1998)

autoreview

Signalement

UitvoeringSunny Wagon 1.6 LX
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf1999
KM-stand bij aanschaf7.000 km
KM-stand laatst104.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 104.000 km

In oktober 1999 kocht ik voor 27.0000 gulden de donkerblauwe Nissan Sunny 1.6 LX Wagon, die toen een jaar oud was en 7000 km op de teller had staan. Het is inmiddels oktober 2006 en de kilometerteller staat op 90.000 km.

Voor wie
De Sunny Wagon is een ideale auto voor mensen zoals wij die
- meer van de fiets gebruik maken dan van de auto
- de auto voornamelijk gebruiken voor vakanties en uitstapjes, grote boodschappen en familiebezoek in de regio
- geen waarde hechten aan de auto als statussymbool of snelheidsmonster
- betrouwbaarheid van de auto erg belangrijk vinden in combinatie met “value for money”
- toch ruimte nodig hebben voor 2 volwassen, 3 kinderen en een hond

Het rijden
De Sunny stuurt lekker licht en schakelt zeer soepel. Termen als “van 0 tot 100 in zoveel seconden” zijn aan deze auto niet besteed maar hij komt goed mee in het verkeer. Het motorgeluid blijft tot ca. 120 km per uur redelijk binnen de perken, daarboven wordt het allemaal wat luidruchtiger. Ook raakt de fut er behoorlijk uit boven die snelheid, vooral op volle gezinssterkte met bepakking. Ook de besturing wordt wat zweverig dan. Het gemiddeld verbruik ligt rond de 1 op 13. De bedieningsorganen liggen perfect onder handbereik. Ook na 8 jaar is er nog geen rammel, kraak of piep te horen.

Uitrusting
De Sunny Wagon is, althans voor maatstaven die midden jaren 90 golden, redelijk compleet uitgerust: bestuurdersairbag, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, startblokkering, stuurbekrachtiging, centrale deurvergrendeling, regelbare interval op de ruitenwissers, signaal vergeten verlichting etc.
Grootste gemis (maar alleen tijdens zomervakanties en vooral die van 2006): airco.
De bagageruimte is ruim (415 l.) en praktisch (geen grote wielkasten, geen drempel); met neergeklapte rugleuningen vervoer je bijna alles.

Superbetrouwbaar en onderhoudsarm
De Sunny is absoluut probleemloos en betrouwbaar. Starten en lopen, weer of geen weer. Probleemloos Alpenpassen, autoroutes en Autobahnen met 5 personen, hond, bagage en dakkoffer.
In de 7 jaar dat we er nu mee gereden hebben heeft hij welgeteld 7 grote onderhoudsbeurten gehad, 1 set nieuwe ruitenwisserbladen, 4 nieuwe banden en nieuwe remblokken voor. En dat was het.

Enkele minder positieve punten
Opvallend is de zwakke, zeer krasgevoelige lak. Ook de ontwaseming kan beter en is het binnenklimaat sowieso slecht regelbaar. De stoelen zitten niet lekker tijdens lange ritten (onvoldoende steun in de onderrug). En voor de rest, tja, de eerlijkheid gebiedt te zeggen: hij ziet er niet echt meer uit in deze tijd, maar ja, het is tenslotte een model dat geïntroduceerd is in 1991.

Kleine middenklasser-stations
Waar zijn ze gebleven, de Japanse auto’s in deze klasse? Waar is de Civic station? De Mazda 3(23) station? De Almera station? De Baleno station? Allemaal zijn ze vervangen door MPV-achtige types. Waar is de grote laadvloer van de bagageruimte gebleven? Alles moet blijkbaar de hoogte in. Alleen de Mitsubishi Lancer en Toyota Corolla maken nog stations in deze klasse.
Volgend jaar wordt het dus één van de laatste twee…

Update 26-06-07
Mede op aandringen van mijn liefhebbende echtgenote nog maar even gewacht met het inruilen van onze Sunny (zo handig met de boodschappen en ik hoef niet meer te kijken op een krasje meer of minder....) En goed beschouwd, waarom ook niet met die 7 a 8000 zorgeloze en goedkope kilometers die wij per jaar rijden.
Op 22 juni 2007 € 260,00 armer geraakt voor een grote beurt + APK + een nieuwe lamp (koplamp linksvoor). En dat was het weer voor een jaar!

Update 10-06-08
Op 1 juni 2008 voor het eerst met een auto de 100.000 kilometer gepasseerd. En dat is een groot compliment voor onze Sunny, in zijn 10e gebruikjaar. Nooit pech, nooit mankementen, altijd in één keer starten, geen reparaties (behalve aan de carrosserie wegens schade), alleen wat krasjes en deukjes, nog steeds rammel-, piep-en kraakvrij, nog steeds de originele uitlaat en accu. Wat een kwaliteit!
Aan de andere kant moet ik wel constateren dat de auto mij steeds minder “doet”; ik beschouw hem puur nog als een vervoermiddel (en daar is ‘ie misschien ook wel voor bedoeld….:-). Maar vrouw en hond zijn er nog steeds zeer content mee. Nog één apk’tje en nog één keer met volle bepakking naar Bretagne en dan is het mooi geweest. Vóór de winter gaat ‘ie de deur uit.

Update 11-11-2008
Na een volstrekt probleemloze vakantie in Bretagne en 3000 km. meer op de teller, heeft eind september 2008 de uitlaat het begeven. Kosten vervanging: € 550,00. Gevoegd bij de kosten van vervanging van 4 banden en een nieuwe accu op korte termijn, maar besloten de auto in te ruilen. Bij de Nissan-dealer stond een prachtige Mitsubishi Space Star Live uit 2002 met net 50.000 op de teller voor weinig. Een goede deal gemaakt zodat de auto\'s begin oktober van eigenaar zijn gewisseld.
Onze gouwe ouwe Sunny wordt geëxporteerd naar Afrika.....

PROBLEMEN

  • 104.000 km

Geen

4,0
  • Betrouwbaarheid
    5
  • Prestaties
    3
  • Comfort
    3
  • Kosten
    5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens