Nissan Micra 1.0 DX (1986)

Nissan Micra 1.0 DX (1986)

UitvoeringMicra 1.0 DX
Bouwjaar1986
Jaar van aanschaf2024

Van aankoop naar heden

Hallo allemaal! Hierbij schrijf ik een review over de allereerste auto die ik met mijn eigen centjes heb gekocht, een 1986 Nissan Micra K10 1.0L i4 DX.

Oktober 2024:

Het verhaal begon nog voordat ik mijn rijbewijs had, mijn moeder had vroeger een Nissan Micra K10 (Rond 2000-2002) En nou ja. Ik vond het altijd wel een leuk model. Toch wou ik altijd wel een Starlet P80, maar de Micra K10 kwam qua kosten beter uit. Dus ging ik voor de Micra.

Ik heb er veelste veel voor betaald achteraf, €2000... Maar joh, dat moest de pret niet bederven. Ik had mijn eerste auto en ik was helemaal blij!

De kilometers begonnen na jaren stilstaan (2018-2024) eindelijk er weer op te komen, het ging in het begin nog wel heel erg goed! Tot een maand later in November 2024,

Na een bezoekje bij mijn opa en oma. Ongeveer 50 meter van hun huis vandaan de auto stil gevallen was, we kregen hem niet meer aan de praat. Opa heeft geconstateerd dat de benzine pomp kapot was, aantal dagen later heeft hij er een nieuwe erop gemonteerd en de Micra sprong weer terug in leven.

Vanaf December 2024 tot Maart 2025 waren er geen bijzondere dingen te vertellen, we gebruikten de auto als boodschappen auto, en voor de vrijdag avond om de patat op te halen bij de lokale patatzaak. In Maart 2025 viel de Micra nog een keer stil, er zit roest in de benzine tank. En het filter zat geblokkeerd. Nou heb ik geen tijd momenteel om de tank te spoelen of een nieuwe tank eronder te monteren, dus druk ik de roest terug in de tank om het filter vrij te maken. Dit helpt in mijn ervaring best goed als tijdelijke oplossing, sindsdien heb ik niet meer dat de Micra uitvalt vanwege dit benzine/roest toevoer probleem.

Juli 2025...

In Juni 2025 heb ik mijn rijbewijs eindelijk gehaald, en in begin Juli kon ik hem ophalen bij het gemeentehuis, ik kon dus nu eindelijk zelf op pad met de Micra! Oh man oh man wat was ik blij, en nog steeds! Tuurlijk was het rijden op de snelweg nogal een bijzondere en zeer enge ervaring af en toe, maar in de stad en op het platteland ging (gaat) het prima! Ik had wel in deze periode de auto te koop gezet omdat ik eigenlijk wel opzoek was naar wat anders, maar ik heb toch besloten om de auto te houden.

Einde van Juli op weg naar de supermarkt een paar dorpen verderop brak mij de uitlaat van het spruitstuk af, dit is een heel erg bekend Micra K10 kwaaltje. Ze rotten door en de bouten breken dan af. De volgende dag ben ik langs geweest bij een vriend van mij en die heeft kosteloos de uitlaat maar vast gelast aan het spruitstuk, beetje beun werk maar beter dan een uitlaat die los aan het bungelen is.

Augustus 2025 - Maart 2026.
In deze periode is er eigenlijk niet zoveel bijzonders gebeurt, de auto wordt sinds dat ik mijn Nissan Primera P10 in Oktober 2025 heb gekocht wel minder gereden, maar verder houd hij het heel goed vol. Afgelopen Dinsdag heeft hij de APK gehad en is er met twee reparatie punten doorheen gekomen, een beetje extra kit op die plek waar de uitlaat afgebroken was en een knipper lichtje op het spatbord aan de rechterkant deed het niet, verder geen aandachtspunten. Hij is voor de komende 2 jaar weer legaal om de weg op te gaan!

Tot slot...

Goed, na 1.5 jaar de Micra K10 in bezit te hebben gehad kan ik er nu een goed beeld van geven. Comfort heeft 'ie niet, het is geen comfortabele auto. De stoelen zitten verder wel goed, maar om te rijden. De stabilisatorstang is inmiddels best wel oud, en ook is er op mijn specifieke exemplaar een van de voor veren ingezakt. Dus mocht je een bocht naar links maken moet je wel je knie tegen de deur doen. Hihi.

Ook zijn de prestaties niets om te zeggen, het is absoluut geen snelle auto. 0-100km/h doet de mijne in ongeveer 20 seconden, en omdat het een automaat is maakt hij op de snelweg met 100-110km/h best hoge toeren. Geluidsdemping heeft hij niet dus ja, het is nogal een lawaai. Ik heb altijd de radio dan maar harder gezet.

Betrouwbaarheid, het is inmiddels een (bijna) 40 jaar oude auto. En deze Micratjes waren natuurlijk wegwerp objecten, dus dat deze er nog steeds is. Is natuurlijk ook wel heel erg mooi! Op roest problemen na kan ik zeggen dat in mijn ervaring het een onzettend betrouwbare auto is, simpele techniek wat makkelijk te repareren is, en goedkoop! Heel erg goedkoop.

De kosten om zo'n Micra op de weg te houden valt echt reuze mee, aankoop was 'ie wel duur. Maar ik denk dat ik met alle onderdelen bij elkaar nog geen €300 kwijt ben over de afgelopen 1.5 jaar, probeer dat nog maar eens met een nieuwere auto. De benzine prijzen beginnen anno Maart 2026 wel duurder te worden, maar toch. Voor ongeveer €65 heb ik de auto van leeg naar vol, en dat met 98 plus E5. En nog een voordeel, met weinig snelweg gebruik hoef je maar 1 soms 2 keer per maand te tanken.

Een betrouwbare goedkope jaren 80 Japanner die je inmiddels niet zoveel meer ziet, maar mocht je toch wat comfort of luxe willen hebben raad ik hem niet aan. Voor mij, met mijn budget. Is het een perfecte eerste auto.

7,5

PRIVATE LEASE Nissan Micra