Mitsubishi Space Wagon 2.4 GLXi (2003)

autoreview

Mitsubishi Space Wagon 2.4 GLXi (2003)

Signalement

UitvoeringSpace Wagon 2.4 GLXi
Versnellingen4, Automaat
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2008
KM-stand bij aanschaf165.600 km
KM-stand laatst213.500 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 213.500 km

Een flink verschil met onze vorige auto; van diesel naar benzine, van Station naar MPV. De hoge zit is erg prettig en het rijden gaat door het goede overzicht erg rustig. Snelle bochtjes zijn daarentegen geen optie meer.

Het model is zeer strak en hoekig gelijnd met een behoorlijke dosis "busje". De verstelmogelijkheden van het interieur zijn groot en alles werkt vrij soepel op het verwijderen van de achterste stoelen na, die zijn behoorlijk zwaar.
De kleur van de stoelen / bekleding is erg licht. Dat vond ik in eerste instantie niet zo fraai, maar blijkt snel te wennen. Geeft in ieder geval het gevoel dat de ruimte nog groter is.

Ik heb bewust gezocht naar een 7-zitter om ook met het hele gezin aan boord (5 pers) de mogelijkheid te houden de volledige kofferruimte te gebruiken. Van die keuze heb ik geen spijt, maar over de middelste bank is niet goed nagedacht. Om iemand op de achterste rij te laten zitten moet de gehele middelste bank naar voren schuiven en het rugdeel van de kant waar je aan de hendel trekt klapt dan naar voren. Op de gehele middelste bank kan op dat moment redelijkerwijs niemand zitten, maar ook de daar aanwezige kinderstoeltjes/zitjes geven dan problemen.
Het systeem zoals in bijvoorbeeld de Ford Galaxy (3 aparte stoelen in het midden die er uit te halen zijn en vooral: afzonderlijk kunnen bewegen) is veel handiger. De middelste zitplaats van de Mitsubishi heeft alleen een heupgordel en geen hoofdsteun. Erg jammer, hierdoor moeten we de derde zitrij vaker gebruiken dan we hadden gewild, met veel minder bagageruimte als gevolg.

Een andere onhandigheid is dat de achterste stoelen niet opgeklapt kunnen worden als de middelste bank in de achterste stand staat. Die moet daarvoor 1 standje naar voren. Daar kom je altijd op het verkeerde moment achter.

Snel is de auto niet, maar wel ruimschoots vlot genoeg om met het overige verkeer mee te komen. In stadsverkeer voelt deze auto zich net zo goed thuis als op de snelweg.
Het verbruik is stevig, maar dat is niet onverwacht. Wat wil je ook met een fors bemeten motor van 2,4 ltr, een automaat en de luchtweerstand van een zeecontainer. Over de tot nog toe gereden 45.000 km is het gemiddelde verbruik 1 op 9,70 (inclusief vakantieritten in Nederland met een caravan van 1300 kg erachter - dan verbruikt de auto ongeveer 1 op 6,5).
De tip die hieronder staat mbt V-Power was bij mij voor aanschaf bekend. Heb er de eerste 20.000 km dan ook nog niets anders in gegooid (al weet ik natuurlijk niet wat de de vorige eigenaar deed). Daarna overgestapt op BP Ultimate, wat langzaamaan steeds meer probleempjes veroorzaakte. Ondertussen weer terug bij V-Power en de problemen zijn verdwenen.

Overzicht bij parkeren en dergelijk is redelijk, alleen de achterkant is echt lastig door de hoge achterruit. Parkeersensoren hebben dat probleem opgelost, kan nu ondanks de aanwezige trekhaak tot 10 cm van het achter de auto aanwezige obstakel komen.

Het meest wennen was het overhellen in bochten. Die moeten echt met meer beleid genomen worden dan ik gewend was. Het gedrag bij drempels is prettig. Die worden vrij soepel genomen. Had her en der gelezen dat mensen last hadden van het sleepoog dat op de grond slaat, dat heb ik ondertussen zelf ook een paar keer mogen ervaren bij het - rustig - oprijden van een hoge drempel.

Bij volle bezetting (7 personen) krijgen de veren / schokdempers aan de achterkant het zwaar, zeker als er een volwassene op de laatste rij zit. Het einde van de veerweg is dan snel bereikt, ondanks het rustig nemen van drempels. Hulpveren hebben dit opgelost, al is dit wel veel minder fraai doordat de achterkant omhoog komt.
De hulpveren (en de gewone) zijn ondertussen vervangen door een vers setje (veren en schokdempers). Daarmee zijn alle genoemde punten eigenlijk wel vervallen.

De eerste vakantie met de caravan (1300 kg) viel ook niet tegen. Auto presteert eigenlijk boven verwachting. Snelheden tot 100 km/h gaan in de 3e versnelling (toerental bij 90 km/h is dan 3000 rpm). In Duitsland de snelweg oprijden via een korte invoegstrook ging ook goed, in 2 kan je doortrekken tot 80 km/h zonder overdreven hoge toerentallen (in de tweede versnelling haal je maximaal 110!). Ook bij het rijden met de caravan bewijzen de hulpveren hun nut, daarvoor stond de combinatie eigenlijk steeds in de ongewenste V-vorm.

Het rijden met airco is niet echt prettig. Koelt prima, maar de motor wordt soms nogal schokkerig. Vooral op de snelweg is dit vervelend.

We hebben eigenlijk dit formaat van auto niet meer nodig, maar het is soms toch wel erg makkelijk. Je kunt blijven laden als je een paar dagen weggaat (ook meteen een nadeel trouwens).
Een 2,5 zits bank met een lengte van 1m90 ging probleemloos mee met de achterklep dicht. De voorstoel moest hiervoor wel 1 standje naar voren...

Update augustus 2010:
De ruimte was niet meer nodig, de auto is ingeruild op een Space Star diesel.

PROBLEMEN

  • 213.500 km

In het begin voornamelijk bezig met het oplossen van kleine problemen (zoals de antenne die afgebroken is), onderdeeltjes die ontbreken of zaken die niet goed werken.

De auto rijdt goed als je bedenkt dat deze anderhalf jaar stil gestaan heeft. Het laatste onderhoud dateert van maart 2006, bij een kilometerstand die 30.000 km lager ligt dan die bij mijn aanschaf. Die beurt lijkt ook niet bij de Mitsubishi dealer te zijn geweest (staat wel aantekening in het boekje, geen stempel). Tussentijds (september 2007) is de auto nog wel een keer APK gekeurd.

Vervelendste "mankement" is dat de auto wat trilt / schudt bij snelheden vanaf 80 km/h. Dat is er slecht uit te krijgen. Alle wielen zijn meerdere malen gebalanceerd, maar het is er nog steeds niet helemaal uit. Ook niet na de vervanging van 2 banden hieronder. Vooral tussen 80 en 100 km/h is dit probleem aanwezig. Ik hoor bij drempels zowel links als rechts soms wat knakken / kraken, dus zal bij het volgende onderhoud naar de draagarmen laten kijken.

Update juni 2008:
De accu heeft de geest gegeven. Was niet onverwacht na de lange periode van stilstand.

Update juli 2008:
Auto heeft gisteren een grote beurt gehad bij de dealer. Geen al te gekke zaken, alleen nieuwe schijven en blokken vóór.

Update augustus 2008:
Voorpijp van de uitlaat is vervangen. Duur (360 euro), maar rijdt meteen wel weer een stuk beter (lambda sonde raakte in de war door een gat in het flexibele deel van de pijp).

Update september 2008:
Auto uit laten lijnen (2 banden waren nogal schuin afgesleten), maar dat bleek amper nodig. Wel zag de bandenboer een bobbel op een van de toch al slechte achterbanden. Meteen maar vervangen door 2 verse Toyo's.

Update december 2008:
Helaas gebruikt deze motor wat olie; ongeveer 1 liter op 5000 km. Niet dramatisch maar toch jammer, al schijnt het normaal te zijn voor deze motorblokken. De olie die de dealer voorschrijft (Helix Plus 10W-30) is moeilijk te krijgen dus vul bij met Helix Plus 10W-40.

Eind december 2008 bij kmstand 180.000 is de distributieriem vervangen en de versnellingsbakolie ververst door de dealer. De motor loopt hierna een stuk rustiger.

Het bandenprobleem is opgelost door de montage van lichtmetalen velgen (origineel Mitsubishi, van de Outlander) met iets bredere banden (215/60/16). Geen idee wat de oorzaak was, maar het is hiermee weg.

Update juni 2009:
Een flinke rit van en naar Duitsland was leuk, maar een top van 160 viel wat tegen. Het hoeft op zich niet harder, maar betekent wel dat er iets niet lekker zit.
Met wat speciale brandstofadditieven geprobeerd motordelen te reinigen. Dit helpt wel wat, de auto wordt wat soepeler.

Update november 2009:
Het afdoppen van de EGR en het schoonmaken van het gasklephuis heeft enorm geholpen; de trekkracht bij lage toeren is veel groter, alsof de motor meer adem heeft. Het verbruik is iets gedaald, kom ongeveer 0,5 tot 1 km verder op een liter benzine.
Het olieverbruik is ook flink gedaald, nu staat de peilstok op de helft na 6000 km. Volgens de dealer komt dit door de nieuwe olie die ze gebruiken.

Update december 2009:
Weer in Duitsland geweest, de auto loopt nu weer richting topsnelheid. Had niet genoeg ruimte en durf om dat helemaal uit te proberen, maar 170 - 175 (op GPS) was geen probleem. Dat de 180 gehaald kan worden geloof ik verder wel.
Het verbruik is niet structureel gedaald zoals ik hoopte. Het olieverbruik lijkt wel omlaag gegaan te zijn, dat zit nu op 1 liter bij 8000 km.

Update mei 2010:
Weinig bijzonderheden. Er worden minder kilometers met de auto gemaakt en er zijn geen technische problemen.

Update juni 2010:
In Duitsland een lekke band gekregen op de autobahn, met een stevige snelheid. Dat is toch wel even schrikken.
Volgende maand onderhoud / apk, hopen dat dat nu een keer meevalt.

Update augustus 2010:
Auto is - met enige spijt - ingeruild.
Na wat aanloopproblemen in de periode na de aanschaf is dit een zeer prettige en betrouwbare auto gebleken.
Bij de laatste APK (half juli) moest er alleen een stabilisatorstangetje vervangen worden.

Volgens de kentekengegevens is de auto geëxporteerd. Er is tegenwoordig nauwelijks nog een markt voor dit soort grote/zware auto's die relatief duur in het gebruik zijn. Zeker als de kilometerstand boven de 2 ton staat.
Toch denk ik dat een Pool (?) erg veel plezier aan deze auto zal beleven de komende jaren, met weinig problemen.

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (9)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.