Mitsubishi Space Star 1.6 Family (2002)

Uitvoering | Space Star 1.6 Family |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2018 |
Mitsubishi Space star - gok of geluk?
Vorige week de Mitsubishi Space star 1.6 benzine opgehaald. Omdat ik minder kilometers ga maken zocht ik een benzine-auto, niet te duur en vooral: met een wat hogere instap. Verwend als ik was met de Kangoo. Bij mijn gebruikelijke garage stond de ‘Mitsu’. (Ja, ze heeft nu al een naam :)) Ingestapt, proefrit gemaakt. Erg positief verrast door de prettige hoge instap, en zeker verrast door de nog soepele motor, de compactheid en toch zeker voldoende ruimte van de auto.
Maar. De kilometerstand. 178.000 benzinekilometers. Ik vond/vind het nogal wat. Toch, na lang wikken en wegen, online zoeken en vertrouwen in mijn garage de stap gezet. De auto is netjes afgeleverd met kleine beurt, nieuwe apk, een maand garantie en de belofte van een nieuw afstandsbedieninkje (besteld door de garage, de oude was echt op)
Eén blijkbaar veel voorkomend euvel heeft ie in elk geval: de electra van de raamschakelaars werkte blijkbaar niet meer. Creatief en goedkoop opgelost door de garage met een merkloze schakelaar. Waarmee ik nu wel alleen het raam aan de bestuurskant kan openen. Maar, in deze auto kan ik evt met de hand bij de bijrijdersschakelaar, mocht dat ooit nodig zijn. ;-)
Affijn, de eerste 215 kilometers zijn gereden. Met lichte spanning natuurlijk, maar vooralsnog geen rare kraakjes, piepjes of andere zaken. De mitsu gaat prima mee in het stadsverkeer en op de snelweg (waar ik 110 - 115 een aangename snelheid vind voor deze auto. Weinig windgeruis, prima elkaar kunnen verstaan en geen stampend motorblok)
Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan.... .
De sterren waren verplicht bij het plaatsen van de review, vandaar nog het veilig midden aangehouden hoewel het nog wat vroeg is om prestaties, betrouwbaarheid en kosten te kunnen beoordelen. Wordt vervolgd.
Update augustus 2018
Zo, de kop is er af, wat mij en de Mitsu betreft; met bijna de 180.000 op de teller is bij haar sowieso de kop er wel af ;-). Zo'n 1700 km. gereden, met name woon-werkafstanden op binnenwegen. Dat zal komende maanden wel toenemen (vakantie). Gereden met rustige rijstijl, en bij volop zomers weer. Dat leverde een, wat mij betreft erg mooi, verbruik op van 1:16. In alle eerlijkheid had ik dat niet verwacht.
Motorisch/technisch: vooralsnog niets geks
Motorisch/technisch vooralsnog geen gekke dingen. In de dagen van 35+ graden op de thermometer heb ik een paar keer een paar drupjes olie (?) zien liggen en 1 x wat water, hoewel ik zonder airco had gereden. Hierna niets meer gezien. De elektrische ramen: een enkele keer hapert het bestuurdersraam, maar met ene paar keer proberen sluit het gewoon.
Dreigende verliefdheid
Wat betreft de sterren heb ik inmiddels een aanvulling gedaan: ik ben heel erg verrast en content met de Mitsu. Ik voel zelfs al een beetje een soort verliefdheid aankomen. Ze is comfortabel maar niet slap geveerd, de stoelen zijn goed gevormd, de instap is net wat hoger dan (destijds) gebruikelijk; het geluid binnenin is natuurlijk niet te vergelijken met de huidige/duurdere auto's, maar een gesprek is prima te voeren.
Kortom, na 2,5 maanden en zo'n 1700 km zeer tevreden met de Mitsu.
Toch maar ingeruild...met een beetje weemoed
Met dank aan haar onderhouds- en probleemvrije 10.000 km die ze me van hot naar her gebracht heeft, heb ik Mitsu toch maar ingeruild. De verleiding van een Hyundai Tucson (2006, keurig onderhouden, 128.900 aangetoonde kms) was toch te groot. Natuurlijk, ik kreeg te weinig voor haar terug. Tegelijkertijd: ik had er geen kleintje voor kunnen leasen en Mitsu heeft een paar keer héél goede diensten bewezen voor bijvoorbeeld het vervoeren van twee pakken hooi en een tweepersoonsbankje. Zie dat maar voorelkaar te krijgen met de kleinst leasebare auto van nu.
Conclusie: de Mitsubishi Space star is wat mij betreft een ondergewaardeerde, want oerdegelijke auto. Door de vierkante vorm en vlakke laadvloer een supervervoerder van spullen; door de zetels, besturing, wegligging, verbruik! een heel fijne gebruiksauto.
En nee, natuurlijk is ze niet helemaal te meten aan de autos van nu, dat zou oneerlijk en onterecht zijn, maar wat comfort betreft is ze wel degelijk minimaal vergelijkbaar met de kleinsten van nu, alleen krijg je er bij de Space star een pak ruimte bij.
Het is dat ik er geen twee auto's op na kan en zou willen houden, maar dan had ze echt gebleven. Wel even letten op de blijkbaar gebruikelijke Space star-"mankementjes" (wat heet): de electra van de ramen en de veerpootjes van de klep. Kortom, mocht je een budgetauto zoeken en een Space star vinden met niet al te veel kms - ik zou het zeker overwegen.
PRIVATE LEASE Mitsubishi Space Star