Mitsubishi Pajero 3.2 DiD GLS (2002)

Mitsubishi Pajero Lang

UitvoeringPajero 3.2 DiD GLS
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2007

Mitsubishi Pajero LongBody DID 3.2 GLS 2002

Het zoeken was naar een SUV ter vervanging van de Volvo V70 TDI wegens gezinsuitbreiding naar 4 stuks kids. Uiteraard is door ons Volvo rijders gekeken naar de XC90, tijdens die zoektocht liepen we toevallig tegen de Pajero aan. Hoewel je een XC90 niet mag vergelijken met een Pajero, hebben ze toch aardig wat overeenkomsten. Ze zijn best aan de maat, er zitten 7 stoelen in. Verder zijn er ook fors wat verschillen met name…… de prijs, die is bij een occasion voor een Pajero lachwekkend vergeleken met de iets anders in die maat (tenzij je een bestelbus wilt rijden).

Aangezien het de boodschappenwagen van mij vrouw moest worden (ze mocht hem ook zelf betalen) waren wij (ik zeker) direct enthousiast over de prijs, en als je alle must haves daar bij op gaat tellen dan is dit een prima alternatief. Want een Pajero is gewoon heel erg compleet. Redelijk goede stoelen, (geen Volvo natuurlijk). Prima airco (zelfs in de Sahara krijg je het daarmee koud). Hele soepele automaat. ( + toeters en bellen). Verder alle elektronisch snufjes die je maar kunt bedenken, stabiliteitscontrole ABS ets etc. Het is geen SUV maar een echte terreinwagen, dat komt mooi uit want wij zijn wel liefhebbers van ruige ondergrond, het is geen CJ7, maar je komt wat verder dan in een reguliere auto.
De droomwens van de XC90 van mijn vrouw verdween bij het aanzien van de Pajero als sneeuw voor de zon.

Rijeigenschappen zijn best oké, hij komt vlot van zijn plek ondanks zijn forse gewicht. Automaat is meer dan goed. Rijdt redelijk goed rechtuit op de snelweg, al blijft sturen noodzakelijk. In het kortere bochtenwerk heb je er nog meer werk aan. Comfort is erg goed, al vindt ik zelf de bestuurders en passagiersstoel wat aan de korte kant, dat merk je op wat langere ritten. Achterin zit je erg ruim en zijn de rugleuningen verstelbaar (je kan zowat plat). De twee extra stoelen achterin zijn ruim genoeg om kinderen te positioneren. (wel moet je de hoofdsteunen los meezeulen als het bankje in vloer verzonken zit.). Achterin is het dus dik in orde met de apart regelbare ventilatie en extra 12V aansluiting voor de gameboy en donker glas.

De voordelen op een rijtje: Toch een wagen met smoel (en dat voor een japanner). Je ziet ze niet echt veel en trekt volgens mijn vrouw aardig wat mannelijke belangstelling (wat ik wel een nadeeltje vindt). Mijn vrouw moet voor haar werk veel en vaak door de polders en rost met gemak door bermen en ruige opritten. (ook bij nacht en ontij) Een erg veilige auto ook, alles er op en er aan. Behoorlijk comfortabel en luxe binnen. Ruim, jazeker, veel opbergvakken en ook met de 6e en 7e stoel in positie kun je nog een kinderwagen kwijt. Rijeigenschappen zijn behoorlijk goed, ook de diversiteit aan mogelijkheden om deze wagen te berijden zijn legio en ook nog eens leuk.

De nadelen op een rijtje: Hij zuipt behoorlijk 1 op 8 a 9, maar goed met 3.2 liter inhoud mag je dat verwachten. Zijn gewicht zorgt voor een behoorlijke kostenpost in de wegenbelasting. Stoelen voor zijn wat minder. Overzicht op de knoppen en tellers is wennen. Overzicht naar achter is belabberd met inparkeren (reservewiel en hoofdsteunen belemmeren het zicht fors. Niet echt een stadsauto dus.

Resumé: Voor wie voor een SUV of een SUV gelijkende terreinwagen gaat (occasion) is dit best een heel goed alternatief voor een heel redelijke prijs. Nieuw zou ik deze wagen minder snel overwegen vanwege de toch heel forse afschrijving. Je mag deze wagen niet vergelijken met een SUV zoals bijvoorbeeld X5 of een XC90 etc. etc.. Echter de Pajero heeft qua luxe, veiligheid en ruimte best veel te bieden. Bovendien is het een leuke auto om mee te rijden, je kan er echt wat mee.

14 maart 2008: Weer enige tijd gereden met de Pajero, en paar keer flink de blubber is geweest, één keer ongewild (e.a. was toch wat natter dan verwacht) tot de assen door de prut. Dan merk je pas echt wat een beest van een auto het is. De wasbeurt van de dag ervoor kon over.

Problemen: af garage bleken de schijven krom en deed de startonderbreker het te goed. Alles verholpen onder garantie. Voor de rest nog geen trammelant gehad.

14 maart 2008:
Problemen:
De koplampen hadden last van condensvorming, de garage heeft de ontluchtingsgaten gemodificeerd en nu is het probleem verholpen. De turbo vertoonde kuren. Dat ding kon zijn druk niet kwijt en dan gaat de auto in de noodloop. Dat gebeurde alleen als je flink het pedaal indrukte. Ik was wel benauwd dat de turbo definitief de geest had gegeven. De garage heeft echter wat klepstangetjes schoongemaakt en gesmeerd, sindsdien was ook dit probleem verholpen. De airbag ‘voor’ bij de passagier moest uitgezet worden, dat kan dus niet standaard. Daar heb je een speciale kabel voor nodig. Echter voor 5 tientjes waren we ook weer klaar. Verder deden de elektrische spiegels het niet meer, ook dit probleem snel en voor weinig verholpen. Meer problemen waren er eigenlijk niet. Nee echt niet! Ik heb kennelijk een goede en creatieve garage of de auto leent zich voor creatieve oplossingen.