Mini Countryman Cooper SE ALL4 (2018)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Countryman Cooper SE ALL4 |
---|---|
Versnellingen | 6, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2018 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
KM-stand bij aanschaf | 18.787 km |
KM-stand laatst | 28.880 km |
Mike
- 18.973 km
Vandaag hebben we onze 9 jaar oude Countryman 1.6 van de R60 generatie ingeruild voor een 3 jaar oude Countryman Cooper SE van de F60 generatie.
Zo'n F60 is wel even andere koek dan de R60 die we er op inruilden. Hybride, dus enorm stil en ook de 1.5 i3 motor is een soepele en stille motor. Ik ben persoonlijk geen fan van 3-cilinders vanwege het wat truttige geluid, maar je hoort de motor nauwelijks en hij is heel fijn in de omgang. Meer dan genoeg vermogen, zeker met de elektromotor als boost er bij. Duw het pedaal in en hij gaat er vandoor alsof de duivel op zijn hielen zit.
Met zijn zwarte dak, spiegels en 18 inch JCW velgen is Mike een stoere verschijning. Ik ben weg van onze nieuwe aanwinst.
Voor de rest zit de auto vol met allerlei gadgets. Ik zal de komende dagen wel druk zijn met het i-drive systeem, de mini connected app en alle knopjes, knopjes, knopjes.
De komende maanden zal ik ervaringen met betrekking tot rijden, gebruiksgemak, verbruik etc... plaatsen.
2 weekjes Mike
- 19.395 km
Inmiddels nu twee weken met Mike gereden en het bevalt prima. De F60 rijdt net zo fijn als de R60 en ligt als een huis op de weg. Ook niet zo gek, want Mike is ruim 400 kg zwaarder dan Mindy. De accu’s en elektromotor zijn hier debet aan, maar de F60 is ook ruim 20 cm langer en 4 cm breder dan de R60. Die extra ruimte merk je heel duidelijk. Bij Mindy was de term “MINI” al lastig, met Mike is dat echt niet meer van toepassing. Je hebt hier gewoon een volwaardig C-segmenter voor je neus staan.
Waar de R60 met z’n rondere voorkomen en speelse interieur meer een schattig voorkomen heeft, is de F60 een stoere verschijning. De wagen is strakker en vierkanter en ook het interieur is strakker en serieuzer qua ontwerp. Er zijn twee dingen in het interieur die ik wel mis.
De zonneklep linksboven de autodeur in Mindy was reuzehandig. Je hoefde dan niet de klep van het voorraam om te klappen naar de linker deur toe en dat is gewoon veiliger. Mike heeft dit niet. En waar Mindy standaard een verschuifbare achterbank heeft, is dit niet het geval bij Mike. Dat was dan weer een optie die de vorige eigenaar niet aangevinkt heeft.
De Cooper SE is behoorlijk luxe uitgerust en heeft de nodige “gimmicks” die niet op de kalere R60 zaten. Het open en dichtdoen van de achterklep is niet meer nodig. Knopje indrukken en de klep gaat open en knopje indrukken en de klep gaat dicht. Ik heb wel tijd nodig gehad hier aan te wennen. Ook het sleutel loos rijden, blijf ik apart vinden. Daarnaast kan je de auto in de connected app via je telefoon laten voorverwarmen of afkoelen. Ook de toeter, verlichting, ramen en deuren kan je bedienen via je telefoon. Ik heb het voor de grap eens geprobeerd, maar gebruik het verder niet. Heb twee handjes van de lieve heer gekregen tenslotte.
Verder staan zaken als laadtoestand, km stand en actie radius in de applicatie en hoewel die gegevens handig zijn, wordt alles op gehele cijfers afgerond. Dat is met km’s prima, maar als je maximaal 7 kWh kan laden, is iets meer precisie gewenst. Gelukkig geeft de Charge Assist app keurig op twee cijfers achter de komma het aantal geladen kWh’s aan, zodat ik preciezer de prestaties kan doorrekenen.
Het sleutelloos wegrijden, is na twee weken redelijk gewoon geworden. Het i-drive systeem laat zich makkelijk bedienen en het navigatie systeem met spraakherkenning werkt erg goed; zolang mijn kinderen er niet doorheen tetteren, als ik het adres mondeling doorgeef, LOL.
Voor de rest heeft Mike nog een paar grappige gimmicks. In donkere ruimten schijnt vanuit de handgreep aan de bestuurderskant het mini logo op de grond, als je de auto open klikt. Als je de auto oplaadt, begint een lichtcirkel rondom het laadpunt te knipperen met het ritme van een kloppend hart. Grappig in beide gevallen, maar eigenlijk ook wel een beetje bling bling.
In theorie zou de auto 2.1 L/100 km doen en 49 g CO2 / km uitstoten. Op de accu zou je 42 km moeten kunnen doen. Gemiddeld halen we 27 – 31 km op een volle lading. Afhankelijk van de rijafstand en of je kunt laden op locatie is je gecombineerd verbruik 1.5 – 4.4 L/100 km. Dus het is echt mogelijk om 1 op 50 of meer met de auto te halen. Helaas komt de auto niet in aanmerking voor het wegenbelasting half tarief. Ondanks dat vele auto websites 49 g CO2 / km noteren en ook de dealer in de stellige overtuiging was dat dit de officiële uitstoot was, blijkt het volgens de RDW 56 g CO2 / km te zijn en 2.5 L/100 km. Waar dat verschil vandaan komt, kon niet goed uitgelegd worden. Mogelijk heeft het te maken met de velgen en opties op de wagen; mogelijk zit het in de WLTP naar NEDC 2.0 omrekening. Hoe dan ook, de dealer vond de vergissing erg vervelend en vergoedt 50% van de wegenbelasting die we hierdoor de komende 2 jaar te veel betalen.
Wil je zeker zijn dat je in aanmerking komt voor de wegenbelastingkorting dan moet je dus de F60 facelift hebben; die doet 40 g CO2 / km. De F60 facelift heeft een groter accupakket met 10 i.p.v. 7.7 kWh. Dat model is wel minimaal 10,000 euro duurder tweedehands, dus 10 ruggen extra uitgeven om 1.5 rug te besparen is wat onzinnig 😉.
Wat de technische data over de accu betreft, ben ik zelf nog wat in verwarring. De capaciteit is maximaal 7.7 kWh, met een gemiddeld verbruik van 13.7 kWh / 100 km. Dan kom ik op een maximaal bereik van 56.2 km. De NEDC opgave is 42 km, wat betekent dat 42 ÷ 56.2 = 75% capaciteit. Echter aan de paal laadt de accu maximaal 7 kWh bij en dat is 91% capaciteit.
Zoals ik als schreef, in werkelijkheid doet de auto 27 – 31 km op 7 kWh, wat ruwweg 21 – 27 kWh / 100 km is.
Wat doet de auto op benzine, want dit stoere blokkendoosje weegt wel 1,660 kg en als de accu leeg is, tors je een flink pakket mee voor Jan met de achternaam die niet zo heel erg lang is. Volgens de boordcomputer kan je >500 km rijden op een volle tank; 36 L. Dat is 1 op 14. Dat is iets minder dan de 400 kg lichtere Mindy, die 1 op 14.6 deed met een 1.6 L i4 van 98 pk. Mike heeft een 1.5 L i3 met 136 pk, dus is 1 op 14 zeker niet slecht.
De komende maanden kan ik wat preciezer ingaan op het benzine verbruik zonder elektra. Momenteel rijden we 50 – 75% van de kilometers elektrisch, dus het gaat even duren voordat er genoeg tankbeurten zijn verzameld.
Laadperiekelen
- 19.429 km
Je koopt een PHEV, omdat je zoveel mogelijk wilt profiteren van de mogelijkheid om elektrisch te rijden. Immer, elektrische kilometers kosten 10 cent; die op benzine 16 cent. En straks op de oprit van onze nieuwe woning is het 5 cent of minder per kilometer. Die 5 cent is wel afhankelijk van de opbrengst van de zonnepanelen en de prijs van elektriciteit. Bij de laadpaal is die nu 35 - 38 ct/kWh, terwijl de thuistarieven naar 68 ct/kWh zijn gestegen. Thuis laden is hiermee duurder geworden dan "buiten" laden. De ironie hiervan is op zijn zachtst gezegd stuitend. Of deze ironie voor de lange termijn geldt, is niet te zeggen. Daarnaast hoop ik dat de zonnepanelen die we laten installeren, genoeg compenseren om het hoge thuis tarief te reduceren.
Omdat het letterlijk een oerwoud is aan apps e.d. heb ik voor het gemak een ANWB laadpas aangeschaft. Één tarief waar je ook komt voor het 1-fase, 16A laden. In mei kan ik de auto op de oprit van onze nieuwe woning zetten en via het stopcontact opladen, maar tot die tijd de laadpas dus. Dat ging een paar dagen goed, totdat het niet goed ging. Ik moest een andere paal zoeken en daar werkte de pas niet. Bleek dat de laadpas nog niet geactiveerd was. Heel bijzonder, want ik heb dus met een niet geactiveerde laadpas dagen lang gewoon kunnen laden.
Omdat het 72 uur duurt voordat de pas actief is, heb ik de Charge Assist App maar op mijn telefoon gezet, zodat ik alsnog kon laden. Was iets goedkoper ook dan de ANWB laadpas.
11 laadsessies verder en in ene wil de Charge Assist app bij geen enkele paal werken. Problemen met het betaalsysteem. Dus maar de ANWB laadpas gepakt en die werkte niet. Lag aan de paal, die niet geregistreerd stond bij de ANWB. Saillant detail; bij die niet geregistreerde paal heb ik gewoon twee keer geladen met de ANWB laadpas toen deze nog niet geactiveerd was. Hoe dit allemaal mogelijk is? Al maak je me rijk.
Wat ook niet helpt, is dat van de 13 laadsessies er 2 vroegtijdig zijn afgekapt zonder een duidelijke oorzaak. Je moet dan weer afmelden en opnieuw beginnen met laden. Dat is dus twee keer het start tarief betalen. Het is maar 30 cent extra, maar het is vervelend en het is nog niet duidelijk of dit probleem door de auto wordt veroorzaakt, of door een probleem met de stroom leverancier.
Nou klinkt dit een beetje als #eerste_wereld_problemen, maar het hele elektra verhaal behoeft flink wat verbetering als het dino sap moet gaan vervangen. Tot die tijd hou ik het op hybride.
6 maanden Mike
- 28.880 km
We zijn nu een paar maanden en 10,000 km verder en Mike is een zeer fijne reiscompaan. De auto ligt goed op de weg, is comfortabel en stuurt strak en direct. Omdat ik veel met Mike rij en niet zo veel met Jack is het rijden in de Jaguar af en toe een omschakeling. De Jaguar is heel comfortabel en filtert veel weg. Ook 't stuur en remgedrag is minder direct. En dat merk je extra als je veel in de Mini rijdt en weinig in de Jaguar. Op de snelweg zijn beide auto’s heerlijk, maar op de wegen van mindere kwaliteit is en blijft de Jaguar van 19 jaar oud superieur, omdat het onderstel vergevingsgezinder is. Hobbels en onregelmatigheden worden in de Mini veel duidelijker doorgegeven.
Gebruiksgemak van Mike is goed op orde. Het i-drive systeem kan ik met de muis vrijwel blind bedienen en dat gaat heel makkelijk. Wel is het nodige van al die connectiviteit (blue tooth, i-tunes, google etc…) een beetje paarlen voor de zwijnen. Ik maak er geen gebruik van en mis het simpele gebruik van een cd in de wagen. Gelukkig is er met DAB+ genoeg te vinden qua radiozenders.
En dan zijn er een paar luxe zaken die ik niet altijd even handig vind. De elektrisch bedienbare achterklep is fijn, totdat je de kofferbak moet vullen met 20 cadeautjes waar een ballon aan zit. Dan is handmatig superieur. Ik ben uiteindelijk op de achterbank gaan zitten en heb de ballonnen vastgehouden, terwijl mijn vrouw op het knopje van de achterklep drukte; hilarisch eigenlijk.
De cruise control met afstandsbewaking is gewoon vreselijk. Zelfs met de marges op minimaal, ben ik beter in het inschatten van de verkeerssituatie dan dit systeem. Een systeem dat regelmatig last heeft van foutjes in de voertuigherkenning en dan uitschakelt. Dat is iets wat ik met de komende onderhoudsbeurt laat controleren. Gelukkig kan je de afstandsbewaking uitzetten en dat is veel beter. Wat dan wel weer wat irritatie opwekt, is het veranderen van de snelheid. Je moet goed opletten hoe hard je op het knopje + of – drukt. Die je dat iets te hard, dan ga je van 54 naar 60, ipv 55. Het vereist wat gewenning. Doet me denken aan richtingaanwijzers met tapfunctie waardoor je 3x knippert i.p.v. constant. Dat systeem was bij de 3e generatie Vectra zo gevoelig dat als je een foutje maakte van rijstrook wisselen een ware kermis attractie werd, LOL.
In het vorige artikel schreef ik al iets over het verbruik, maar zeker qua benzine was het onvolledig. Nu 10,000 km verder kan ik daar een stuk meer over zeggen.
Volgens de NEDC, WLTP en EPA zijn dit de testcijfers:
NEDC: brandstof + elektra = 47.6 km/L ; elektra 7.3 km/kWh
WLTP: brandstof + elektra = 52.6 km/L ; elektra 7.1 km/kWh
EPA: brandstof + elektra = 27.6 km/L ; elektra 3.2 km/kWh
Praktijk: brandstof + elektra = 36.7 km/L (19.5 – 56.3) ; elektra 4.5 km/kWh (3.2 – 5.9). Afhankelijk van het weer en het wegtype haal ik vol-elektrisch 23 – 42 km. Woon-werk is 37 km en dat haal ik bijna altijd op de accu. Ik kan laden op mijn werk, dus benzine verbruik is nagenoeg nul op dergelijke ritten.
Puur op benzine doet de auto 13.9 – 17.2 km/L en daarmee is Mike zuiniger dan de veel lichtere en zwakker gemotoriseerde Mindy. Dat vind ik op zich indrukwekkend voor een auto die ruim 400 kg zwaarder is en ruim 2x zoveel vermogen heeft. Maar qua verbruik, zit de auto dus tussen de EPA en WLTP in als je anticiperend rijdt en voornamelijk je ritten binnen de 50 km houdt. Rijd je veelvuldig meer dan dat, dan moet je meer tussentijds opladen en met 2 uur wachttijd is dat niet altijd even praktisch.
Op elektra kost een km momenteel 7.3 ct; op benzine is dat nu 14.3 ct. Grosso modo is op elektra rijden 50% minder duur. Ook aan de paal is het ondanks de prijsstijgingen van de afgelopen maanden ruwweg 25 – 35% goedkoper op elektra dan benzine. Die marge zal krapper worden, omdat benzine een dalende trend vertoont en elektra een stijgende. Nu hebben we sinds september zonnepanelen, dus met thuis laden blijft elektra gewoon goedkoper.
Na tientallen laadsessies geanalyseerd te hebben, is de maximum laadcapaciteit van de accu 7.2 kWh. Dus als de accu “leeg” is zit er nog 1 – 7.2÷7.7 = 6.5% ruimte in. Tel daarbij op dat de auto weer over gaat op benzine stoken bij 6% batterij; dat is dus 94% van de 7.2 kWh, dan heb je effectief maar 88% utilisatie. Ik snap wel dat deze marge aangehouden wordt, want zaken als de airco draaien op het batterij pakket. Als die (bijna) leeg is dan ga je een probleem krijgen; ook als je de benzinemotor bijzet.
Hoe dan ook, de NEDC waarde van 42 km op een lading (7.7 kWh) is wat raadselachtig, want ik heb dergelijke waarden al eens gehaald met nog 6% over op de boordcomputer, ofwel 6.8 kWh.
Die getallen moeten ze toch echt eens logischer maken, want de opgave qua capaciteit en actieradius zijn bij benzine wel logisch, maar bij elektra is het hocus pocus.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4
- Comfort5
- Kosten5
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE MINI Countryman

Uitgelicht aanbod

Mini Countryman 2.0 Cooper S E ALL4 Chili Leder - Panoramadak - 19" - Stoelverwarming - Harman Kardon - Head-up - Camera - PDC - Active Cruise Control - DAB - Navigatie - Park Assistant
- 2019
- 37.394 km

Mini Countryman Cooper SE Hybride ALL4 Yours | Navi | Panorama | Leder | LED | HK | Camera | 19"LM | Enigmatic Black
- 2020
- 22.328 km

Mini Countryman 1.5 Cooper Chili automaat | PANORAMADAK | HEAD UP | HARMAN KARDON | CAMERA | 19"
- 2017
- 37.995 km
Lees ook

Volkswagen T-Roc R vs. Mini Countryman JCW All4 - Dubbeltest

DS 3 Crossback - Mini Countryman - Dubbeltest

Mini Countryman

Mini Countryman Cooper S E All4 - welkom duurtest

Mini Countryman John Cooper Works - Mini Countryman S E
