Mini Clubman Cooper D (2016)

MINI Clubman Cooper D (2016)

UitvoeringClubman Cooper D
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2017

Clubman Mini with Maxi size

Nadat ik stopte met werken , raakte ik mijn company car kwijt en bleek mijn Mini Cooper JCW niet ideaal als eerste auto.
Op zoek naar een ietwat groter en comfortabeler alternatief raakte ik geïnteresseerd in een gebruikte Clubman Cooper Diesel welke als Jahreswagen bij een dealer stond. Heb deze gekocht en ben er nog steeds heel tevreden mee.

Mijn versie is een Chili met als verdere extra’s panorama dak, grote navigatie, alarm, sportonderstel, verder is er achteraf een trekhaak gemonteerd.

Auto was in Duitsland geregistreerd, en heb hem in 2022 met mijn verhuizing mee terug naar Nederland genomen.

Pluspunten van de auto zijn
= Zitpositie
= Betrouwbaarheid

Negatief,
= Wind en bandengeluid
= Kleine bagageruimte

De auto wordt vooral voor langere afstanden gebruikt. En ik omschrijf me als een vrij rustige anticiperende berijder, maar met een voorliefde voor snel bochtwerk.

Rijden met caravan.
Heb een LMC 420D Style caravan, die beladen ongeveer 1200kg weegt. Heb er ongeveer 15.000 km mee gereden en Clubman met de caravan is een in alle omstandigheden stabiele combinatie gebleken. De korte achteroverhang en het sportonderstel hebben een positieve invloed. Ok in de bergen is het een handelbare combinatie. Met altijd genoeg koppel en de banden hebben bij wegrijden meestal voldoende grip.
Op de autobaan kan de 6de versnelling vaak gebruikt worden.
Brandstof verbruik met caravan is afhankelijk van rijstijl tussen 7,5 en 10 ltr/km(bij >100km/h)

Onderhoud
Brandstof verbruik rond 5 ltr/100 km in de zomer net eronder en met winterbanden net erboven.
Naast het reguliere onderhoud om de 30.000 km zijn de volgende extra werkzaamheden uitgevoerd
60.000 remblokken voor
120.000 remblokken en schijven voor
140.000 remblokken en schijven achter
145.000 lekke band nieuwe banden nodig
150.000 wiellager rechtsachter
Diverse terugroep acties voor EGR ivm brandgevaar.
Updaten navigatie systeem is een crime was mijn auto 2 dagen kwijt.
Op het moment doet het systeem aan periodieke onthouding, dus mobieltje met Google geeft de richting aan. Jammer van die mooie ronde klok in het dashboard.

Banden
Levensduur originele Bridgestone RFT banden 80.000 km (2,5 mm restprofiel)
Wissel voor Bridgestone Turanza T005 banden. Deze normale banden bevallen beter, veel minder hoogfrequente trillingen maar wel minder strak sturend. Probeer dit met hogere bandenspanning te compenseren 2,6 ipv 2,3 bar.
Heb ook een set Pirelli zottozero 3 RFT winterbanden, deze bevallen goed.

Still going strong

De auto bevalt nog steeds goed. Heb het afgelopen jaar meer als 15.000 km met caravan gereden. Daar mijn winterbanden te oud en glad werden heb ik deze in Spanje laten vervangen door Goodyear vector 4 gen 3 al season banden, deze bevallen goed. De motor ging een paar maal in de noodloop waarbij het juiste diagnose stellen niet eenvoudig is. Gebruik een OBDII dongle OBDlink CX. Verder verbruikt de auto met caravan ietwat olie moest een liter bijvullen. Regulier onderhoud werd bij 185.000 km uitgevoerd dit maal bij Kwikfit.

Diesel en EGR

Heb de EGR van mijn auto later uitschakelen. Hierdoor is de driveability heel sterk verbeterend.
Auto pakt na schakelen veel beter op en reageert bij lager toeren veel directer en zonder hikken.
Foutcodes van de katalysator en roetfilter zijn niet meer voorgekomen.
Auto is niet meer in noodloop gegaan.
Brandstofverbruik is ongeveer 0,3 liter/100 km minder.