Mini Clubman Cooper (2016)

Gebruikersreview

Mini Clubman Cooper (2016) #4

UitvoeringClubman Cooper
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2023

mini clubman 1.5 cooper

Na een paar jaar met onze MINI Clubman Cooper 1.5 (136 pk) uit 2016 gereden te hebben, vond ik het tijd om ook hier eens een review te schrijven. Inmiddels hebben we de auto lang genoeg om niet alleen iets te kunnen zeggen over hoe hij rijdt, maar ook over het dagelijks gebruik, comfort, verbruik, onderhoud en de problemen die we zijn tegengekomen.
De Clubman is bij ons de tweede auto en wordt daardoor anders gebruikt dan onze andere auto.

Positief

Gevoel en uitstraling
Het eerste wat ik leuk vind aan de Clubman is dat je echt het gevoel hebt dat je iets anders rijdt. Even in de achteruitkijkspiegel kijken en die twee achterdeurtjes zien is al genoeg bevestiging. Het is gewoon geen dertien-in-een-dozijn auto.

Het interieur vind ik erg netjes verzorgd en afgewerkt. Ondanks alle frutsels en typische MINI-details kijk ik er nog steeds graag naar. Het oogt premium, zoals ze dat zeggen, en er zijn ontzettend veel leuke details.

Ook hoe onze auto is uitgevoerd vind ik erg geslaagd. Lapis Luxury Blue met een titaniumkleurig dak en zwarte sierlijsten. Zeker in de avond, bij bewolking of wanneer hij net gepoetst is, vind ik hem prachtig.

Na aanschaf heb ik de Union Jack-achterlichten laten monteren. Daarmee oogt hij wat mij betreft weer helemaal bij de tijd. Ik vind het ook een verbetering omdat bij de originele uitvoering de richtingaanwijzers in de bumper zaten. Ik begrijp eigenlijk niet waarom fabrikanten dat doen. Bij een hoge achterligger, bijvoorbeeld een vrachtwagen, kan zo'n richtingaanwijzer volgens mij makkelijker over het hoofd worden gezien.

Nu deze generatie Clubman ook niet meer als facelift terugkomt, vind ik hem eigenlijk steeds specialer worden. Een nekkendraaier in ieder geval voor onszelf. Hoewel ik me soms ook afvraag of mensen kijken omdat ze hem mooi vinden of omdat er iets aan het ratelen is.

Interieur en uitrusting
Hij is lekker in de spullen, maar nog uit de periode vóór alle moderne piepjes, assistentiesystemen en moderne goodies. Dat vind ik eigenlijk wel prettig.

De zitpositie is goed verstelbaar en aangenaam. Ook de stoelverwarming is goed: die kan daadwerkelijk heet worden.

De voorruitverwarming is ook een fijne optie.

Passagiers kunnen nog prima mee en de auto is redelijk praktisch. Voor ons als tweede auto eigenlijk helemaal prima. Je hebt niet de ruimte van een grote gezinsauto, maar voor een Clubman is hij behoorlijk bruikbaar.

Audio
De Harman Kardon-audio is wat mij betreft een van de leukste opties.

Het geluid is bovengemiddeld goed en daar kan ik echt van genieten. Zeker met het dakje open. Muziek aan en rijden maar.

Motor en rijden
De 1.5 met 136 pk is voor deze auto gewoon potent genoeg. Vlot rijden en sturen met de MINI wil wel.

Het verbruik valt me daarbij mee. Sinds we de auto bezitten rond de 6,5 l/100 km.

Het sturen voelt lekker strak en wat zwaar. Alsof je in een grotere auto rijdt die stevig op de weg kleeft.

Ook het onderstel is potent. De auto voelt stevig en stabiel aan en je kunt er behoorlijk leuk mee rijden. Ik vond het onderstel soms wel wat oncomfortabel, maar sinds er all-seasonbanden onder zitten is dat voor mij een mooi compromis geworden. Die zijn wat zachter dan de zomerbanden.

De motor zelf vind ik ook leuk klinken. In de sportieve rijmodus hoor je bij stevig optrekken en opschakelen de uitlaat/het motorgeluid wat meer. Soms hoor je bij het schakelen zelfs even een soort roffel of rammel. Ik weet niet helemaal of dat zo bedoeld is, maar het klinkt in ieder geval leuk.

De rijmodi zijn bij onze auto achteraf ingebouwd.

BimmerCode
Een leuke bijkomstigheid is dat je met BimmerCode behoorlijk wat instellingen van de auto kunt aanpassen.

Zo heb ik bijvoorbeeld de start-stopfunctie uitgezet. Ik vind het persoonlijk niet prettig dat de motor (met turbo) iedere keer uitgaat bij stilstaan.

Negatief

De automaat
De automaat is voor mij toch wel de grootste party pooper.

Koud is hij behoorlijk ruw en zeker niet het meest verfijnd. Ook wanneer je in een lage versnelling het gas loslaat, remt de auto naar mijn gevoel meer af dan ik zou willen.

Het voelt soms alsof de aandrijflijn erg direct reageert. Misschien is het karakter van deze bak, misschien mankeert er bij onze auto iets. Ik weet in ieder geval dat de facelift met een andere versnellingsbak een stuk soepeler en verfijnder schijnt te zijn.

Je merkt daardoor dat de motor en het onderstel eigenlijk meer kunnen dan de automaat laat zien.

Rijgeluid
Boven de 130 km/u merk je dat de Clubman uiteindelijk toch meer een stads-/binnenwegenauto is.

De motor kan het prima aan. Ook 140-150 km/u op de Autobahn is geen enkel probleem. Het rijgeluid wordt alleen behoorlijk aanwezig.

Je moet je stem verheffen om met je passagier te praten. Dat vind ik ergens jammer, want qua onderstel en motor zou je verwachten dat hij ook op hogere snelheid wat meer comfort biedt.

Onderhoud en reparaties
Je weet het natuurlijk wanneer je een MINI/BMW koopt, maar het blijft toch even slikken.

Een vergelijkbare beurt met olie en filters is simpelweg duurder omdat er MINI/BMW op staat. En zodra er daadwerkelijk iets gerepareerd moet worden, ben je helemaal aan de beurt.

We hebben dat inmiddels ook een paar keer gemerkt.

Lak
De Lapis Luxury Blue uni-lak is prachtig, maar heeft ook een groot nadeel.

In direct zonlicht zie je werkelijk alles. Swirls, krasjes, deukjes, oneffenheden en vuil. Alles springt eruit.
Bij bewolking en 's avonds vind ik de kleur juist geweldig.

Kleine ergernissen
De bediening van Bluetooth-muziek is wat omslachtig. Via de stuurwielbediening kun je niet gewoon naar het volgende nummer. Daarvoor moet je op de hoofdunit drukken.

Geen ramp, wel zo'n klein ergernisje dat iedere keer terugkomt.

Ook het ruitensproeiervloeistofreservoir vind ik aan de kleine kant. Ik heb het idee dat ik die vaker moet bijvullen dan bij onze andere auto.

En als je eenmaal hebt gezien dat het stuur niet helemaal recht voor je staat...
Dan zie je het altijd.

Problemen die we hebben gehad

We hebben inmiddels ook een paar dingen gehad.

Op dit moment is er nog een richtingaanwijzer die soms besluit om niets te doen. Nog een keer aandrukken helpt meestal.

Vorig jaar hadden we bovendien een lekkage waarbij de voetruimte achter de bijrijdersstoel blank stond.

Dat werd een behoorlijke zoektocht. Twee garages wezen naar een zijruitje of het panoramadak. Uiteindelijk heeft de BMW-dealer de oorzaak gevonden en verholpen: een probleem met een deurschuimrubber.

Opgelost dus, maar goedkoop was het niet.

Daarnaast is er een geluid waarvan een garagist zegt dat het afkomstig is van de verstelregelaar van de turbo. Bij bepaalde lage toerentallen hoor je een klapperend/ratelend geluid. Vooral wanneer je met de ramen open langs een schutting rijdt, valt het op omdat het geluid terugkaatst.

Ik dacht eerst aan de distributieketting, maar volgens de garage komt het dus bij de turbo vandaan.
Het blijft vooralsnog gewoon functioneren en het geluid lijkt niet erger te worden. Mooi is het alleen niet.

Ik ben wel bang dat het verhelpen uiteindelijk een nieuwe turbo zou betekenen, omdat de garage mij geen andere concrete oplossing heeft genoemd.

Conclusie

Ondanks bovenstaande punten vind ik de Clubman nog steeds een erg leuke auto.

Hij heeft karakter. Dat is misschien wel het belangrijkste.

Hij ziet er anders uit, het interieur is leuk, de audio is goed, het sturen is fijn en de motor is vlot genoeg. Voor ons gebruik als tweede auto past hij eigenlijk uitstekend.

Tegelijkertijd merk je ook duidelijk dat het een auto uit 2016 is. De automaat is niet geweldig, boven de 130 km/u is hij behoorlijk rumoerig en inmiddels komen er wat leeftijds- en reparatiepunten om de hoek kijken.

Maar als ik erin stap en het dakje open gaat, de Harman Kardon aan gaat en ik een lekker stukje kan sturen, denk ik nog steeds:

Ja, dit is toch wel een leuke auto.

7,5