Mercedes-Benz R 500 4Matic Lang (2007)

autoreview

Mercedes-Benz R 500 4Matic Lang (2007)

Signalement

UitvoeringR 500 4Matic Lang
Versnellingen7, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007
KM-stand bij aanschaf16.875 km
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

Update juli 2009
We zijn inmiddels twee jaar en honderdduizend kilometer verder. In de tussentijd is er heel wat gebeurd, zo is de familie met twee personen gegroeid, zijn we inmiddels geëmigreerd naar Zwitserland en is de wagen niet langer (in) mijn bezit. Bij de verhuizing heb ik kunnen bedingen dat mijn nieuwe werkgever de auto overnam, om hem weer aan mij ter beschikking te stellen als zwitserse auto van de zaak. een soort sale-and-lease-back constructie. Dit wilt u natuurlijk allemaal niet weten, maar ik kom bij mijn punt... het grootste bezwaar dat je namelijk tegen deze bijzonder fijne auto kunt hebben zijn de kosten die met het feitelijk bezit en gebruik van de auto verbonden zijn. Die zijn wat statistici "significant" zouden noemen. De huidige oplossing is voor ons gezin dan ook zeer welkom in het huidige economisch klimaat.

Even wat cijfers: 146.293 km, gemiddelde snelheid 87 km/h, gemiddeld verbruik 13,2 km/l. Dat laatste is natuurlijk niet meer van deze tijd, zelfs met de goedkope benzine in Zwitserland, en zelfs met de tankkaart van het bedrijf. Ik denk dan ook dat dit mijn eerste en laatste benzine 8-cilinder is (als auto voor dagelijks gebruik, voor klassiekers maak ik graag een uitzondering). Moderne compacte 6-cilinders zijn zeker zo interessant.

Wat me zeer bevallen is in de afgelopen twee jaar is de regelmaat van de kosten. Gewoon volgens het boekje/boordcomputer, helemaal geen gekke dingen. Dat was met mijn nieuwe BMW 530 D automaat in 2003 wel even anders... De kosten van de Mercedesbeurten zelf zijn natuurlijk nooit leuk, maar het feit dat het alleen maar regulier onderhoud en slijtvervangingen betrof is tekenend voor de hoge kwaliteit van deze ex-demonstratieauto, die toch helemaal vol zit met alle opties die er een paar jaar geleden te krijgen waren. Het feit dat het mijn drie kinderen niet gelukt is om op lange reizen het merendeel van de elektrische gadgets stuk te krijgen zou een aanbeveling van de consumentenbond kunnen zijn.

Samenvattend is het voor onze familie een prima gezinswagen gebleken die moeiteloos de veelvuldige lange trajecten naar Zwitserland en terug afraffelt. De afgelopen strenge winter heeft weer eens het nut van permanente 4x4 aandrijving bewezen, iets waar zelf de Zwitsers door de zachte winters hier aan waren gaan twijfelen.

Echter is het ook een wagen met het soort motorisering dat tot een uitstervend ras behoort, een soort dinosaurus die langzaam begint te begrijpen dat hij een beetje te groot voor de huidige wereld is geworden. Dat is volgens mij inmiddels ook duidelijk geworden bij Mercedes-Benz.

Ik zal met veel plezier de wagen nog twee jaar rijden, maar als het tijd wordt om naar een nieuwe bedrijfs/familiewagen uit te kijken verwacht ik niet dat er een R-serie 500 versie.2 op het lijstje staat.

Ik houd u op de hoogte!
De kritiek die de R-serie van Mercedes-Benz bij de Europese introductie in 2006 over zich heen kreeg was niet mals. Veel autojournalisten vroegen zich hardop af of deze ’USA’ Mercedes een aantrekkelijke optie zou blijken voor Europese kopers. (Veel) te groot, te breed, een te hoog verbruik, een apart concept, intern kanibalisme en een onduidelijke positionering in de markt zouden deze ’Grand Sports Tourer’ wel eens danig parten kunnen spelen. Als ik vandaag om me heen kijk vanuit mijn R 500 L kan ik de zieners slechts gelijk geven, zeer zelden zie ik andere exponenten van de R-serie op de Europese wegen. Is dat nu terecht, of is een en ander het gevolg van een ’self-fulfilling prophecy’? Mijn volledig subjectieve mening hieronder:

Groot en breed? Ja, 516x200x166 = lekker ruim. Te groot en te breed? Zelden (Jaren ’70 parkeergarages, Amsterdamse grachten). Duur? Ja. Te duur? Zeker de vroege modellen hebben een erg rijke standaarduitrusting die volledig in het prijskaartje terug te vinden is. Lekker zuinig? Neen, hoor. Lekker vlot? Ja, dat wel. Niet geschikt voor...? Alleenstaanden, Porsche Cayenne en Hummer adepten, grachtengordelbewoners, marathonlopers en leasemanagers. Zeer geschikt voor...? Families voor wie een Range Rover of een ML te krap is, buitenlui, teamsporters en eigen budget rijders. Echt alternatief? De nog grotere Mercedes-Benz GL-serie voor wie weleens van de weg raakt, de Audi Q7 voor wie dat niet doet. Kopen, dus...? Neen hoor, niet doen! (De exclusiviteit van mijn wagen bevalt me uitstekend).

PROBLEMEN

Geen. Waarbij ik aanteken dat mijn auto een full-options demonstratiewagen van Daimler-Chrysler Deutschland is, die on-site geleverd werd met volledige Neuwagen Garantie, keurings- en exportdocumenten, nummerplaten, transitverzekering en bloemen voor mevrouw! Makkelijker kan autoimport voor particulieren niet worden. Hulde aan Mercedes-Benz Keulen voor een perfecte afhandeling (vragen naar Herr Neumann).

4,5
 • Betrouwbaarheid
  5
 • Prestaties
  5
 • Comfort
  5
 • Kosten
  3
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (13)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens