Test: Mercedes-Benz R-klasse (2007)
De lange weg naar erkenning
Tot nu toe zit het de opvallend vormgegeven R-klasse niet mee, want de crossover verkoopt minder goed dan men in Stuttgart hoopte. Mercedes-Benz probeert met de introductie van een nieuwe achterwielaangedreven basisversie en een kleine facelift het tij te keren.
Het leven kan hard zijn. Met de introductie van de R-klasse in 2004 toonde het normaliter zo conservatieve Mercedes-Benz ineens een ongekende portie lef. De nieuweling kreeg een opvallend gedurfd lijnenspel mee en combineerde de eigenschappen van een SUV met die van een MPV. De Mercedes-clientèle wist echter niet zo goed wat ze aan moest met dit bijzondere kind. Niet iedereen is gecharmeerd van het extravagante uiterlijk, en de hoge positionering van de auto maakte het er niet makkelijker op. Dat laatste proberen de Duitsers nu te ondervangen door een nieuwe basisversie van de R aan te bieden, die in plaats van integrale aandrijving gewoon achterwielaandrijving heeft. Ook is er een nieuwe basismotorisering, in de vorm van de R 280 met een 231 pk sterke 3,0-liter V6.
Geen tussenweg
Het meest omstreden punt van de R-klasse – zijn uiterlijk – blijft echter in grote lijnen ongewijzigd. De enige aanpassing betreft het stylingpakket met grotere bumpers en sideskirts, dat voortaan standaard is. Het geeft de R een wat sportiever aanzien, maar het blijft een auto waar je weg van bent of niets van moet hebben. Een tussenweg is er niet. In dat opzicht is het ook de vraag of de toevoeging van een nieuwe, achterwielaangedreven basisversie – die nog altijd E 62.950 kost – veel zal gaan veranderen aan de tegenvallende verkoopcijfers van de R. Daar komt bij dat de 3,0-liter benzinemotor aardig hard moet werken om de gang lekker in de 2.130 kg zware kolos te brengen. Dan praten we over de 'korte' versie. Er is ook nog een variant met verlengde wielbasis, die een lengte van 5,16 meter heeft. Geen wonder dat de interieurruimte in dat geval riant mag worden genoemd. Als je alle achterstoelen omklapt, kun je liefst 2.436 liter bagage meenemen, maar desgewenst kun je hem ook omtoveren tot zevenzitter. Tot op heden was de R een zeszitter, maar de twee captain's chairs op de tweede zitrij hebben er een broertje bij gekregen. Verwacht overigens niet te veel van dat smalle derde stoeltje, want alleen kinderen kunnen daar comfortabel zitten.
Goedmoedig
Dat geldt feitelijk ook voor de derde zitrij, twee opklapbare kleine stoeltjes. In geval van nood gaat het wel, maar echt lekker zitten doe je er als volwassene met een modale lengte niet. En dat valt toch wel een beetje tegen voor een dergelijke uit de kluiten gewassen auto.
Onze eerste meters maken we met de R 280 CDI, die met zijn 190 pk sterke V6-diesel een adequate motorisering voor de R vormt. Hij trekt niet wat je noemt de klinkers uit de straat, maar met zijn riante koppel vormt hij een beter span met de zware Mercedes dan de V6-benzinemotor. Hij past wel bij het goedmoedige karakter van deze lobbes. Tijdens het rijden gaat nooit onopgemerkt voorbij dat je heus met een grote, zware auto op pad bent. In bochten rolt hij behoorlijk om zijn lengteas en de banden beginnen eerder te kermen dan je lief is. Sportiviteit is deze Mercedes vreemd, wat ook blijkt uit de doodse besturing, die nauwelijks gevoel biedt. In krappe bochten moet je flink aan het stuur draaien, wat niet bijdraagt aan een lichtvoetig gevoel.
Cruisen
Nee, deze auto is gemaakt om te cruisen. Dan is hij in zijn element. De comfortabele vering doet oneffenheden nagenoeg verdwijnen, de stoelen zijn top, hij is stil: met de R is het lekker kilometers vreten. Ook over de soepel schakelende zeventrapsautomaat weinig klachten, al is de kickdown nogal traag van begrip. Wanneer je inhaalt, lijkt hij even wakker te moeten worden. Daar staat tegenover dat je met de CDI relatief economisch kunt rijden: bij onze testroute met flinke stukken ongelimiteerde autobahn, stadsverkeer en bergwegen schommelt het verbruik rond de acht liter per 100 km, wat netjes mag worden genoemd voor een auto van dit formaat. Volgend jaar komt Mercedes-Benz met een Bluetec-versie van deze motor, waarbij dankzij de inspuiting van ureum de uitstoot van voornamelijk stikstofoxide wordt teruggedrongen. Voor de langere termijn staat er ook een hybride versie van de R op stapel.
Naast de dieselmotor en de eerdergenoemde 280 benzine is er ook nog een R 350 met 272 pk en een R 500 met 388 pk sterke V8. En dan volgt er binnenkort nog een R 63 met AMG's hoogtoerige V8-motor en 510 pk, wat ons bij deze auto wat te veel van het goede lijkt. Relaxt rijden past de R het best. Feitelijk voelt hij dan aan als een iets hoger op de poten staande E-klasse, met een rijpositie die het midden houdt tussen een personenauto en een SUV. De vernieuwde R staat per direct in de showroom, met een vanafprijs van E 62.950 voor de R 280 CDI.
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen