Mercedes-Benz EQA 250 Business Line (2022)
| Uitvoering | EQA 250 Business Line |
| Versnellingen | 1, Automaat |
| Bouwjaar | 2022 |
| Jaar van aanschaf | 2022 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 96.000 km |
Nog altijd een aangename verrassing
Inleiding
Allereerst mijn autocarrière over een periode van bijna 60 jaar: DAF 55, Fiat 500, Citroën 2CV, Renault 6, VW Golf diesel (2x), Volvo 244 lpg, Mazda 626d, Daihatsu Charade lpg, VW T3 Caravelle, Ford Mondeo (2x), Skoda Octavia, VW Touran, Fiat Punto d, MB B180, MB B180d en dan nu sedert 2022 de MB EQA250 business edition. Het moest eigenlijk de in die tijd net op de markt verschenen MB GLB (dus geen EV) worden, maar door de chips-crisis liep in 2021/2022 de levertijd zo hoog op dat mijn leasemaatschappij de bestelling terugtrok en ik opnieuw mocht gaan zoeken. Mijn huis was inmiddels voorzien van 32 zonnepanelen en de EQA bleek veel sneller leverbaar.
Precies 4 jaar later staat de teller op 96.000 km.
Het was in 2022 een geheel nieuwe ervaring: de stille elektromotor in het vooronder, het laden aan huis. Ook het digitale MBUX-systeem met zijn vele mogelijkheden was een ontdekking. Na wat ervaring te hebben opgedaan bleek het heel gemakkelijk in gebruik. De helderheid van het beeld en de klimaatregeling apart met gewone knoppen zijn voor mij nog altijd dikke pluspunten van de auto. Ook de knoppen op het stuur voor volume, telefonie, navigatie, adaptieve cruisecontrol weten mijn vingers zonder te kijken feilloos te vinden. Die knoppen werken veel beter dan de touchvlakjes/sensoren die in latere modellen van Mercedes zijn te vinden. Bij een servicebeurt kreeg ik van de dealer een nieuwe EQA mee, maar dan met van die sensoren op het stuur.... Ik wil t.z.t. best een nieuwe EQA of EQB maar als die sensoren op het stuur heeft dan is het voor mij een 'no go'.
Rijden met adaptieve cruisecontrol is aangenaam en veilig. Je kunt hem in 3 standen zetten. En het systeem heeft mij al een paar keer behoed voor een flinke onoplettendheid, oftewel een kettingbotsing. Het systeem reageert in zo'n situatie veel sneller dan mijn waarneming.
Wissel niet zonder je richtingaanwijzer te gebruiken van rijbaan; de EQA maakt dan wel even flink van zijn oren. Idem de dodehoeksignalering. Ik lees vaak dat men bepaalde waarschuwingssystemen uitzet. Eigenlijk heel merkwaardig. Juist de combi van mens en digitale techniek maken het rijden veel veiliger. Op lange ritten, bv. naar Zuid-Frankrijk waar ik regelmatig kom, koppel je de auto gewoon aan een voorganger met ongeveer dezelfde snelheid, voor mij zo rond de 115 km/uur. Ondertussen kunnen mijn vrouw en ik dan eindeloos kletsen of naar muziek luisteren. Voeg daarbij de one-pedal-driving en je rechtervoet hoeft vele (tientallen) kilometers helemaal niet in actie te komen.
En ja, de auto stuurt tussen de lijnen gewoon mee, maar hij houdt je wel in de gaten...
Comfort
De (verwarmde) stoelen voorin zitten als gegoten; er is ruim voldoende hoofd- en beenruimte. Zowel de voordeuren als de middenconsole bieden goede ondersteuning voor de armen.
Achterin is dan het enige flinke (!) minpunt van de gehele auto: voeten en benen kun je wel kwijt, maar door de plaats van de accu onder de voorstoelen en doorlopend naar de achterbank zit je daar (als volwassene) helemaal niet prettig. Een goede bekende is een keer met me meegereden naar Parijs. Het was voor die persoon met een normale lengte van 1.80 m een kwelling! Maar goed: mijn vrouw en ik zitten niet op de achterbank en de kinderen zijn allang de deur uit ...
De auto geeft nog altijd een behaaglijk gevoel als ik instap en wegrijd.
Prestaties
Ik rijd altijd in de comfortstand. Eco en sport is niet aan mij besteed. Als je bij Eco 'gas' geeft duikt de auto eerst terug, en komt daarna (te) langzaam op gang. Sport is wel leuk voor één keer, maar hoe harder, des te sneller ben je door je accu heen.
Al die verhalen over actieradius, het is al jaren de eerste en ook feitelijk nogal sceptische vraag die je krijgt als men hoort dat je met een EV rijdt, namelijk 'wat is de actieradius? Het is mooi voor de verkoop, maar het is je eigen rijstijl die de actieradius bepaalt. Ik kom dus regelmatig in Frankrijk en ook in Duitsland. Met gemiddeld 130 gaat de accu bijna twee keer zo snel leeg. Laat staan bij 160 (of meer) op de Autobahn.
Mijn verbruik: 20 Kw op 100. Op lange reizen laad ik meestal na 250 afgelegde km's. En wat heeft Frankrijk tegenwoordig prachtige laadpaal-paleizen! Even een half uurtje voor het toilet en een cappuccino, of omgekeerd eigenlijk, en de EQA staat alweer met ruim 80% in de accu op je te wachten om verder te gaan. De EQA laadt tot max. 100 Kw/uur. En in het bijna geheel verlaten dorpje in de Lot (F) waar we vaak naar toe gaan staat op een leeg plein een laadpaal die met je Nederlandse laadpas gewoon 50 Kw/uur laadt. Dan voel je je een in ieder geval door de Fransen gewaardeerd EV-rijder.
De accu geeft bij 100% (aan mijn eigen laadpaal) in de zomer nog altijd 420 km aan; en nu in de winter (januari 2026) 370 km. Met de peddel aan het stuur voor het terugwinnen van stroom in stand 2 zou je de 400 km wel kunnen halen, maar dan sta je ook uiteindelijk stil met 0,0 kw in je accu.
Nogmaals, het zijn cijfers van weinig waarde en alles ligt aan je rijstijl.
Mijn EQA heeft een wegklapbare trekhaak. Hij sleurt onze aanhangwagen met max 750 kg trekgewicht één keer per maand naar de stort. Groter of zwaarder is voor ons niet nodig.
Betrouwbaarheid
Mijn EQA heeft nog nooit dienst geweigerd.
Hij krijgt zijn servicebeurten volgens boekje (om de 30.000), heeft één keer nieuwe all-seasonbanden gehad, en een nieuwe voorruit. In eerste instantie moest ik van de leasemaatschappij naar zo'n snel glas- en uitlaatcenter, maar die bakten er vervolgens helemaal niets van. Gelukkig heeft de Mercedes-Benz dealer het allemaal pico bello gerepareerd.
In december 2025 is de EQA APK gekeurd.
Kosten
De grote kosten zitten in het private lease contract, waar ik heel tevreden mee ben.
Stroom tap ik thuis af met de eigen laadpaal (11 Kw/uur). Dankzij (inmiddels 40) zonnepanelen, een 17,5 Kw thuisbatterij, een energie-manager en een dynamisch energiecontract rijd ik voor de gemiddelde prijs van 15 cent, incl alle heffingen/belastingen.
Snelladen langs de autoweg is vele malen duurder. Die prijzen liggen daar inmiddels tussen de 65 en 80 cent per Kw. In Frankrijk is het laden weer goedkoper dankzij de kernenergie.
Conclusie
Het is een heerlijk comfortabele en stille auto van alle gemakken voorzien, en met mijn net verlengde rijbewijs (inmiddels voor 80+) ben ik van plan nog een jaartje aan mijn huidige leasecontract te plakken en bij de km-stand van 150.000 (dus over 2 jaar) de auto pas terug te brengen bij de wettige eigenaar.
06012026
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Mercedes-Benz EQA 250+ Business Solution AMG 71 kWh | Premium Plus | Panoramadak | Head-up display | Trekhaak | 360 Camera | Elek. verstelbare voorstoelen met geheugen
- 2026
![Mercedes-Benz EQA 250 AMG Business Solution 67kWh 3 fase [ LED Stoelverwarming Camera Leder/Alcantara ]](https://cdn.autotrack.nl/cdn-cgi/image/width=320/58655694/0-f445d96cfea31e180b98a132eb7f333d.jpg)
- 2021

Mercedes-Benz EQA 250+ Luxury Line 71 kWh | Panoramadak | Stoelverwarming | 19" lichtmetalen velgen | Sfeerverlichting |
- 2024