Mercedes-Benz E 320 CDI Avantgarde Combi (2005) #2

Mercedes-Benz E-klasse Combi
Mercedes-Benz E-klasse CombiMercedes-Benz E-klasse CombiMercedes-Benz E-klasse CombiMercedes-Benz E-klasse CombiMercedes-Benz E-klasse CombiMercedes-Benz E-klasse CombiMercedes-Benz E-klasse - interieurMercedes-Benz E-klasse - interieurMercedes-Benz E-klasse - interieurMercedes-Benz E-klasse - interieur

UitvoeringE 320 CDI Avantgarde Combi
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2007

Pappa's auto!

Beste lezers,

Ten eerste wil ik beginnen door aan te geven dat het hier niet gaat om MIJN auto.
Ten tweede wil ik graag mededelen dat ik nooit een dergelijke auto zou kopen, neemt niet weg dat t een prettige auto is om in te zitten.

Dat gezegd hebbende leek het mij niet ongepast mijn ervaringen met deze pooier/taxi bak te delen met jullie. Ik wordt zo langzamerhand wel een beetje ziek van het "taxi" imago van deze E. Men doet de auto tekort met deze loze vergelijking. Wat verteld dit taxi imago nou over deze auto?

Ik hoop dat deze review u meer zal vertellen. Het gaat dus om een E Combi, de afgelopen weken waren mijn ouders in het buitenland. Helaas moest ik ze op schiphol afzetten in de E, nu moet ik eerlijk bekennen, de E was beslist geen bijzondere verschijning daar bij de vertrekhal.

Dit was niet de eerste keer dat ik alleen met de E was opgezadeld. Echter had ik naar mijn mening zoveel ervaring opgedaan uit het verleden dat mijn opgedane zelfvertrouwen met de auto de nieuwsgierigheid opwekte om de grenzen van de auto eens op te gaan zoeken.

Ik was zelf wat gaan rondrijden en ik kan jullie vertellen dat de dieselmotor zijn werk goed doet. De sensatie die je hebt met het accelereren is heel rustgevend, evenals het grauwe interieur. In tegenstelling tot de Nissan 300 zx tt (die eveneens in het bezit is van mijn vader en 's winters zijn tijd in de garage doorbrengt)
Bij het volledig indrukken van het gaspedaal van de E moet de auto een tel nadenken wat te doen met al het vermogen om vervolgens vermakelijk naar voren te schieten. Het scheelt dan ook om de esp uit te zetten als je echt snel van je plek wilt komen. Het is echter wel belangrijk je bewust te zijn van de kilootjes die je meedraagt op de achterwielen. Ik heb een aantal keren (zeker met het huidige weer) de achterkant laten dansen (esp uit) en dan merk je toch dat je te maken hebt met een zware en logge bak. Wat wel opviel was dat ik geen een keer in de problemen ben gekomen wat 2 dingen kan betekenen.
1 ik ben een meester achter het stuur.
2 de auto is best goed te handelen (indien je bewust bent van het gewicht)

Op een semi recht stuk op de snelweg de top van 235 gehaald. De auto heeft tot de 180-200 kmh een redelijke versnelling. Hierboven begint het wel moeizamer te gaan en merk je dat de cw waarden niet bepaald gunstig zijn. Bij 235 hield ik het wel voor gezien, wellicht had ik de 240 ook kunnen halen maar ik vind het toch altijd risky en mijn geweten begint mij dan parten te spelen.

Een paar dagen later heb ik met een vriend afgesproken om samen te gaan touren. Ik in de E en hij in zijn vaders Golf V gti (2006). Ik mag jullie vertellen dat dit een waar genoegen was. De auto's zijn redelijk aan elkaar gewaagd. Eerst samen de snelweg opgegaan om er vervolgens achter te komen dat de acceleratie van beide auto's dicht bij elkaar in de buurt komt. Ik kreeg er echt een soort "streetrace" gevoel van. Daarna de snelweg afgegaan om vervolgens van auto te wisselen. Nu is de golf V gti mij niet onbekend. Het was wel een wereld van verschil. De dsg mag misschien wel een automaat zijn, zonder koppeling voel ik me toch nog steeds meester over de auto (in tegenstelling tot de E). De golf voelde ook lichtvoetiger dan de E, dit is echter een review over de E dus zal ik staken de golf te noemen. Na wat provinciale wegen te hebben gereden zijn we in de buurt op een industrieterrein een beetje gaan rijden. We hadden een parcours bedacht en deze gereden. De mercedes weet sneller uit de bochten te springen doordat de golf tractie mist bij het uitkomen van de bochten. ongelooflijk maar waar. Dit heeft m.i. te maken met de voorwielaandrijving van de golf. De achterwielaandrijving van de E vind ik dan ook de gimmick van de auto. Het zorgt voor een heel ander karakter van een auto. Het stuurgedrag van de E is verder alles behalve communicatief. De parameter stuurbekrachtiging is niet gemaakt om sportief te rijden, net zoals de E zelf. Toch vind ik het heel erg vervelend. Je voelt als het ware amper waar je mee bezig bent, vooral op de grens. Verder begon de auto (in het klokkenspel) mij de waarschuwen dat de remmen overhit waren en ik voorzichtiger moest rijden, toch dat gewicht elke keer. Toen was t wel mooi geweest, het blijft pappa’s auto en het is geen speelgoed.
Het blijft verbazen hoe de auto zich gedraagt in zijn natuurlijke habitat, de snelweg welteverstaan. Hij vreet werkelijk de kilometers op en strijkt alle oneffenheden glad . Het interieur is mooi. Volledig leer met de avantgarde sierstrips. (het gaat hier om de gewone stoelen je hebt ook nog multicontour stoelen ofzo). Ik vind ze prima zitten, de geheugenfunctie van de zitpositie is ook handig. De airco doet zijn werk, 4 zones. Ik vraag me wel af of dit nou echt werkt, 4 verschillende temperaturen in een auto klinkt mij een beetje te veel van het goede. De ruimte in de auto is echt bijzonder, Ik moest laatst een (martin visser) slaapbank ophalen voor mijn studentenwoning en deze bleek gewoon te passen! Ook mijn muziekinstrumenten (ik ben toetsenist/gitarist) passen altijd in de auto evenals een PA installatie. Dat brengt mij op de audio installatie, er zit een command systeem in met cd wisselaar onder het scherm (ergonomisch perfect). Cd’s beginnen echter wel lichtelijk gedateerd te raken en Ik heb dus een aux in gevonden in het handschoenencompartiment. Het geluid is niet zoals het harman kardon systeem in een Range Rover sport zoals die van iemand die ik ken maar het is ruim voldoende. Verder zit er nog een hele hoop luxe in de auto, stoelverwarming, cruisecontrol, etc etc. maar dit vind ik niet zo belangrijk om te melden.
Feit is dat als je weet hoe je ermee moet rijden je best hard een bochtje kunt nemen. Je moet rekening houden met de trage automaat en het gewicht. Het stuurgedrag werkt ook niet bepaald mee. Het is juist de kunst om te anticiperen wanneer je gas moet geven bij het verlaten van een bocht. Je moet juist iets vroeger zijn omdat de automaat zijn tijd nodig heeft. Je kunt de automaat wel manueel bedienen maar dit slaat werkelijk nergens op, veel te traag. Ik gebruik t alleen als ik me verveel en af wil remmen op de motor.
Het is inmiddels laat en ik houd t voorlopig voor gezien, autoweek heeft een artikeltje over precies dit type auto geschreven dus mocht je niet aan je trekken komen dan verwijs ik je graag door naar dat artikel. Vragen en kritiek zijn altijd welkom.

Owja motivatie voor de waarderingen!

5 sterren comfort, lijkt me duidelijk.
4 sterren prestaties, Hij wil voorruit en doet je geen loze beloftes. HET IS GEEN SPORTWAGEN!
4 sterren betrouwbaarheid. Hij heeft ons nooit teleurgesteld, Soms een of ander lampje stuk en dat wordt dan aangegeven in het menu in het klokkenspel. en laatst met hard rijden een ster in de voorruit gekregen. Maar dit kan ik niet toerekenen aan de auto zelf.
2 sterren gebruikskosten. Ik hoor mn pa wel eens mopperen als centraal (de garage) weer een waslijst aan dingen heeft gedaan aan de auto. Ik vertrouw centraal dan ook niet, ze hebben de auto uitgelijnd terwijl dit helemaal niet nodig was (volgens mij). maar dat soort kritiek hoort bij de dealerreviews.

7,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee