Mercedes-Benz C 350 e Lease Edition (2015) #3

Mercedes-Benz C 350 e Lease Edition (2015)

UitvoeringC 350 e Lease Edition
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015

De eerste kilometers

• 500 km

Een paar dagen geleden heb ik mijn C350e Limousine opgehaald. Net als de meesten heb ik hem blind besteld en ik kan me dus goed voorstellen dat degenen die hem nog niet hebben het wel leuk vinden om er vast wat over te lezen. Dus tijd om in de pen te klimmen.

Voor mij is het overigens mijn eerste Mercedes, mijn laatste auto was een Peugeot RCZ, dus op papier is dat een totaal andere rijervaring.

Laat ik eerst maar eens beginnen met de opties die ik heb aangevinkt:
- burmeister
- rijassistentiepakket
- donkere ramen achter
- brilliant blue metallic lak

Van binnen gewoon zwarte bekleding met pianolak op het dashboard.

Inmiddels zitten de eerste 500km erop (met tankbeurt erbij), dus tijd om mijn eerste indrukken te delen.

En die zijn positief! De auto is heerlijk snel, ruim, stil en comfortabel. Het interieur is erg mooi en lijkt eigenlijk best wel op het interieur van de mijn oude auto (de RCZ). De 3 roosters in het midden, de 2 analoge klokken met daartussen een schermpje, het chroom in de deuren, het pianolak op het dashboard, het is allemaal iets groter en ruimer, maar ik voel me gelijk thuis. Ik merk overigens wel dat het pianolak een ware stofmagneet is, wellicht is dat nog te verhelpen met een anti-statisch doekje ofzo.

Het uiterlijk van de auto vind ik ook super. Hij is in brilliant blue gespoten en die kleur staat hem werkelijk fantastisch, vooral in het zonlicht. Daarnaast zie je hem niet zo vaak in de kleur en dat is ook wel weer leuk. De dubbele uitlaten staan hem ook zeer goed.

Enige smetje vind ik het stuk proza achterop. In Nederland heeft hij niet het subtiele e-tje naast C350 staan, maar er staat pontificaal 'plugin hybrid' uitgeschreven.
Ik had nog aan de dealer specifiek gevraagd of hij de type-aanduiding eraf wilde halen. Dat was toegezegd, maar toen ik hem ging ophalen zat er toch nog op. "Mocht echt niet eraf, vanwege de regels van de veiligheidsdiensten" was het verhaal. Beetje jammer, zeker omdat ik vind dat de dealer mij wel even had mogen bellen om in te lichten dat het toch niet kon. Nu was dat het allereerste wat ik zag van de auto en dan begin je gelijk negatief, zonde.

Echter, toen ik wegreed bij de dealer was dat snel vergeten. Want dan trap je even het gaspedaal in en dan ben je gelijk weer blij. Want hij spuit er echt vandoor. Hij is heerlijk snel en heeft direct enorm veel koppel beschikbaar.

Vervolgens begint het spelen met de menu's en alle mogelijkheden.

Agility:
Laat ik beginnen met de rijstanden van de agility control. De auto heeft naast de gewone standen Sport+, Sport, Comfort en Eco ook een extra set hybride standen (Hybride, e-mode, e-save en charge). Ik kon nergens echt vinden op het internet hoe de hybride standen met de agility standen samenwerken, dus daarom deel ik mijn praktijkervaring.

Allereerst, de hybride standen zijn niet te selecteren als je in de agility modus S of S+ staat. Het knopje doet dan gewoon niks, behalve een waarschuwing geven. Dit geldt overigens ook voor wanneer je de motor op S of S+ zet in de Individual mode. Dit betekent in de praktijk dat als je sportief wil sturen en geveerd wil zijn (en dat wil ik), je eigenlijk altijd aangewezen bent op de Individueel mode als je ook gebruik wil maken features als het haptisch gaspedaal, of als je wil bijladen etc. Hiervoor moet de motor dus op Comfort of Eco staan. Gelukkig kan je dat gewoon instellen, dus ik heb de volgende mooie combi ingesteld: onderstel op S+, besturing op S, motor op Comfort en het haptisch gaspedaal aan.
Wat ik wel jammer vind is dat de auto na het starten (na 4 uur stil staan) altijd begint in de Comfort mode. Beetje suf, dan moet ik altijd eerst weer naar de Individual mode klikken. Je kan volgens mij ook nergens instellen wat je favoriet is.
Maar goed, met de door mij gekozen settings rijdt de auto echt super. Ik hou wel van het sportief geveerde (kan ik een beetje afkicken van de RCZ), dus de S+ stand is mij niet te gek. Het is overigens mijn eerste automaat en ik vind het super fijn rijden. Ik ben overigens niet verwend met allerlei DSG bakken, dus mij hoor je over deze automaat echt niet klagen (in tegenstelling tot veel reviews). Ik moet nog wel even wennen aan hoe je rustig met de auto weg moet rijden. Je trapt al gauw het gaspedaal te hard in, waardoor je een enorme duw van het vele koppel van de elektromotor krijgt. Het juiste gevoel zal vast snel komen.

Hybride:
Als je dan eenmaal aan het rijden bent, dan komen de hybride features aan bod. In de Hybride modus met Comfort rijdt de auto af en toe op de elektromotor en af en toe springt de motor aan (al naar gelang de accustand). Echter werkt de treshold van het haptisch gaspedaal niet in deze stand, dat werkt alleen in e-mode. Die is echter alleen beschikbaar wanneer er genoeg lading is. In de Hybride mode is het daarom niet makkelijk te voorspellen wanneer de motor bijspringt (waar je overigens an sich verder niks van merkt, behalve dat de toerenteller beweegt). Er zijn volgens mij overigens meer features die alleen in de E-mode werken. Zoals dat de auto automatisch extra afremt/oplaadt als je voorganger remt. Dat ik heb ik de hybride mode nog niet kunnen waarnemen. Overigens vind ik het jammer dat je dit helemaal niet kan instellen. Ik heb een keer in de mitsubishi outlander PHEV gereden en daar remde de auto fors op de dynamo als je het gas los liet. Ik vond dat persoonlijk erg lekker rijden omdat je de auto volledig met het gaspedaal kan bedienen. Mercedes heeft gekozen om de auto in de meeste gevallen gewoon door te laten rollen (tenzij dus in E-mode en als er een auto voor afremt). Jammer dat de keuze niet vrij is. Ik heb dit laatste overigens nog niet echt goed kunnen ervaren omdat ik nog geen laadpas heb. De E-mode is dan slechts bij vlagen beschikbaar. De feedback om het gaspedaal los te laten werkt dan wel weer in Hybride modus. Ik had me ingesteld op 2 tikjes, maar in de praktijk vind ik dat het anders voelt. Meer alsof het gaspedaal gewoon een beetje stroef is ofzo. De eerste paar keer dat ik het voelde relateerde ik dat niet aan deze feature, maar liet ik toch het gaspedaal wat lopen. Heel intuïtief dus en een nuttige feature. De rem is overigens een beetje wennen, hij begint op de dynamo, maar als je harder remt, dan heeft hij de remschijven erbij nodig. Dit gaat niet supersoepel, hij komt er wat schokkerig bij en het is wel even oefenen om de auto supersmooth stil te zetten voor het stoplicht. Dat doe je vooral door vroegtijdig te remmen en goed te kijken op de charge meter hoe dicht je tegen het maximum aanzit.

Dan het besturingssysteem.
Het werkt wel oké, maar ik ben niet super enthousiast. Het reageert vrij traag (vooral als je even de handleiding ingaat) en de menu's zijn niet heel intuïtief. Ook is de samenwerking met het menu tussen de klokken niet aanwezig of althans, niet duidelijk. De touchpad is echt een gimmick, die voegt volgens mij niks toe en zit alleen maar in de weg (je raakt hem soms per ongeluk aan). De draaiknop werkt gewoon veel fijner. Ik kan me voorstellen dat de touchpad voor Aziaten ideaal is om karakters op te tekenen, maar voor mij had het er niet in gehoeven.
Daarnaast is in sommige standen, zoals bluetooth audio, lastig om een rustig en overzichtelijk scherm in beeld te krijgen. Ik vind dat het scherm in deze stand erg onoverzichtelijk is en hetgeen waar het om draait, de naam van het liedje, is dan weer te weinig in beeld. Ik kan ook nergens vinden of en waar je de interface kan aanpassen.
Het kleinere scherm met de veel te grote randen vind ik een gemiste kans (anno 2015 kan dat toch beter), maar in de praktijk stoor ik me er tot nu toe totaal niet aan. Je zou ook moeten kunnen internetten via bluetooth. Ik heb het geprobeerd, maar het werkt zo langzaam dat ik het maar heb opgegeven. Volgens mij ga ik het ook niet missen.
Het gemis van een dedicated forward knop op het stuur, waarmee je snel van radio station of liedje kan wisselen, maakt dat ik het geheel niet hoger dan een 7tje beoordeel.
Hetzelfde geldt overigens voor de Garmin navigatie. Ik heb hem nog niet veel gebruikt, maar de graphics komen wat gedateerd over. Al met al vind ik dit alles dan ook weer niet super belangrijk en voor mij geen reden om het veel duurdere Comand systeem te missen. Maar misschien kom ik daar ooit nog op terug.

Volgende minpuntje ligt aan Athon. Die heeft kennelijk als enige leasemaatschappij in Nederland het gebruik van de app nog niet vrijgegeven, waardoor de dealer hem nog niet mocht instellen. Beetje kansloos, want nu kan ik vanuit huis de laadstand niet checken en ook niet de temperatuur voor vertrek regelen. Andere leasemaatschappijen hebben kennelijk hun zaakjes beter op orde, dus ik hoop dat ze dit snel regelen.

Rijassistentie:
Vanochtend en vanmiddag heb ik dan eindelijk het rijassistentie pakket kunnen testen. Dit moet toch wel de eerste keer in mijn leven zijn dat ik blij was met file.
De distronic feature met adaptive cruisecontrol en steering assist werkt best aardig. Vooral als de file beweegt tussen de 5 en 30 km/u hoef je bijna niks te doen. Hij volgt redelijk netjes de auto voor je en blijft daarbij tussen de lijnen. Boven de 30 km/u moet je wel bij de les zijn, want dan kunnen er af toe wat gekke situaties gebeuren. Ik had vanochtend al een paar keer dat hij zelf over de doorgetrokken streep aan de linker kant heen stuurde, waarna de lane-assist ingreep en een correctie uitvoerde. Beter hou je gewoon het stuur goed vast en laadt je je af en toe bijsturen. Echter, het rijden is dan nog steeds redelijk ontspannen en echt een enorme verbetering voor mij (na al dat geschakel en gekoppel in de spits in de RCZ). Af en toe krijg je overigens wel de melding dat je het stuur moet vastpakken wanneer je deze gewoon beet hebt. Ik denk dat ik even moet uitvinden waarom hij dat denkt (welke sensoren), want deze false negatives zijn wel irritant. Als de auto overigens volledig stopt, dan gaat hij volgens mij niet vanzelf rijden (ik weet het nog niet helemaal zeker, maar ik valt zo'n gat voor me dat ik hem toch maar een zetje heb gegeven).

De adaptive cruisecontrol is overigens leuk voor in de file, maar bij gewoon verkeer op de snelweg rij ik veel liever met de speedlimiter. Dan heb je toch wat meer controle en remt de auto ook niet ongewild af als je dichter bij een voorganger komt en eigenlijk gewoon snelheid wil houden en inhalen. Wel fijn dat Mercedes heeft besloten dat bij de kickdown geen piepje meer wordt weergegeven. Dat is bij een collega van mij met een A-klasse wel zo en dat vond ik vrij irritant.

Verbruik:
Na 500km kan ik hierover nog niet zoveel zeggen. Ik heb nog geen laadpas en ik heb nu 1 keer getankt. De eerste stint was dus op een volle tank en accu en daarbij heb ik zo'n 530 km kunnen rijden. Bij het tanken ging er net geen 44 liter bij. Al met al niet heel zuinig dus, maar ik heb natuurlijk ook wel het vermogen van de auto een beetje getest omdat het allemaal nieuw en leuk is. Ik verwacht dat met laden en wat gewenning het verbruik wel behoorlijk omlaag zal gaan, maar de tijd zal het leren. Overigens had ik liever wat langer doorgereden op de tank, maar de auto was toch heel resoluut dat ik moest tanken. Je krijgt bij de laatste 7 liter totaal geen indicatie meer hoeveel er nog in de tank zit. De range indicator zegt alleen maar 'tanken', het laatste brandstof lampje knippert en daar moet je mee doen. Ik had liever wat meer info, zodat ik op de plekken waar ik precies weet waar de tankstations zitten preciezer kan uitmikken wanneer ik wil tanken (met een litertje of 3 marge).

Al met al dus zeker een goede eerste ervaring. Ik ben best kritisch hier en daar, maar dat mag ook bij een auto van ruim 60k vind ik. Uiteraard zal alles wel wennen en volgens mij ga ik heel veel plezier beleven aan deze auto.

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse