Mercedes-AMG C 63 S

Macht van acht

Mercedes-AMG C 63
Mercedes-AMG C 63Mercedes-AMG C 63Mercedes-AMG C 63Mercedes-AMG C 63Mercedes-AMG C 63Mercedes-AMG C 63Mercedes-AMG C 63Mercedes-AMG C 63Mercedes-AMG C 63
AutoWeek 11 2015
AutoWeek 11 2015

Je leest het in AutoWeek 11 2015

Weet je nog, dat je in de allerdikste D-segment powersedans een vette achtcilinder kreeg? Maar helaas, de nieuwe BMW M3 heeft weer gewoon een zescilinder en ook Audi gaat downsizen. Dan kan AMG niet achterblijven, toch? Het ontkennende antwoord is de Mercedes-AMG C 63.

AMG is een bedrijf met twee specialismen: belachelijke voorwaartse versnelling en nog belachelijker uitlaatgeweld. Gelukkig past de nieuwe C 63 weer naadloos in die traditie want terwijl je nekspieren langzaam de strijd verliezen tegen de pk's en de hoofdsteun als gevolg daarvan je hoofd op de juiste plek moet houden, worden je trommelvliezen gestreeld door een soundtrack zoals alleen een achtcilinder die kan voortbrengen. Natuurlijk staat de (optionele) sportuitlaat in de stand voor doven en slechthorenden, als je dat nog niet bent maakt de Mercedes-AMG het je namelijk wel. Het geweld van de performance-sedan is dermate groot dat er überhaupt maar weinig tegen bestand is.

Het hart van het beest wordt gevormd door een 4,0-liter V8 met twee turbo's. In de basis hetzelfde blok als in AMG GT sportwagen, maar dan voorzien van conventionele wet sump smering. Voor de prestaties maakt het niet uit, want de standaardversie perst er 476 pk en 650 Nm uit, terwijl de S er nog een schepje bovenop doet en 510 pk en 700 Nm levert. Hoewel de sedan ruim 1.600 kilo weegt zonder vloeistoffen, is-ie daardoor beestachtig snel. Bovendien levert de motor z'n prestaties door het hele toerenbereik heen, vanaf 1.500 toeren tot aan de begrenzer zit er overal enorm veel voorwaartse drang in de auto. De geblazen achtcilinder hangt daarbij ook goed aan het gas, vooral in de Sport+-modus is de respons zeldzaam direct en venijnig. Nee, zo geweldig als z'n 6,2-liter grote atmosferische voorganger klinkt de nieuweling niet, maar in vrijwel alle andere opzichten is de 4.0 een stap voorwaarts.

Geen dubbele koppeling

Misschien is het wel omdat de motor zo goed is, dat de versnellingsbak een beetje uit de toon valt. In tegenstelling tot de AMG GT is er geen bak met dubbele koppeling. In plaats daarvan is de C 63 uitgerust met een Speedshift MCT transmissie. In wezen de bekende zeventraps volautomaat, maar dan met een hydraulisch bediende koppeling. Meestal prima bij de les, maar tijdens een circuitsessie valt op dat in de handmatige modus er soms iets teveel twijfel is. Alsof de bak eerst even moet navragen of-ie wel mag doen wat er van 'm gevraagd wordt. Dan is een M DCT bak van BMW toch net wat vlotter.

Nu de grote concurrent toch is genoemd: de M3 was altijd de benchmark als het om weggedrag ging. De vorige C 63 AMG kwam opeens dichterbij dan ooit, dus hoe zit het met deze. In het geval van de S die wij rijden is er in ieder geval geen mogelijkheid onbenut gebleven om 'm zo scherp mogelijk te krijgen. De schokdempers zijn variabel, er is een elektronisch aangestuurd sperdifferentieel op de achteras en zelfs de motorsteunen zijn dynamisch. Wil je zo hard mogelijk de bocht om, dan worden ze stijver en wil je cruisen dan worden ze losser. Al die technische trucage resulteert in een auto die meer dan ooit de M3 te lijf kan. Zelfs in Comfort merk je al hoe stevig het chassis is afgesteld. Voor een lange rit is de C 63 S misschien zelfs wel wat te stevig en bovendien slurpt de auto z'n vrij bescheiden tankinhoud in schrikbarend tempo leeg.

Smalle voorbanden

Maar hoe harder het gaat, hoe meer de Mercedes-AMG in z'n element komt. Er zit een nuttige hoeveelheid gevoel in de zeer directe stuurinstallatie en ook het chassis zelf geeft veel informatie door over wat er allemaal gebeurt. Als je de AMG provoceert zit er wat onderstuur in, wellicht ook deels ten gevolge van de (in relatieve zin) smalle voorbanden. Maar de auto geeft zoveel vertrouwen dat dit met een duw op het gaspedaal terug is te zetten naar neutraal, of natuurlijk overstuur. Het elektronische sperdifferentieel zorgt er daarbij ook voor dat de auto bocht uit ontzagwekkend snel tempo kan maken door de kracht van de motor daar te brengen waar het het beste op het asfalt komt. Met de AMG kun je dus zowel stoeien als scherp sturen en omdat de communicatie met de bestuurder gladjes verloopt is dat zowel voor beginners als voor gevorderden mogelijk.

Natuurlijk kost dit allemaal flink wat geld en zijn de opties financieel uitdagend. Keramische remmen kosten bijvoorbeeld zo'n 5.000 euro en dat mooie uitlaatsysteem zo'n 1.500. Maar zet 'm naast een M3 en het valt niet eens tegen. Voor een C 63 S betaal je 108.500 en dat is iets minder dan voor een M3 met DCT automaat. Terwijl je toch mooi 79 pk en 150 Nm meer krijgt en bovendien een beter geluid. En ditmaal is dat niet de enige reden tot zorgen die ze in Munchen zullen hebben.

Video

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum