Mercedes-Benz C 180 Elegance Combi (2002)

Mercedes-Benz C-klasse Combi
Mercedes-Benz C-klasse CombiMercedes-Benz C-klasse CombiMercedes-Benz C-klasse CombiMercedes-Benz C-klasse CombiMercedes-Benz C-klasse CombiMercedes-Benz C-klasse CombiMercedes-Benz C-klasse CombiMercedes-Benz C-klasse - interieurMercedes-Benz C-klasse - interieur

UitvoeringC 180 Elegance Combi
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2012

Busje eruit, taxi erin

Ik was mijn Fiat Dobló een beeetje zat en ben op zoek gegaan naar een opvolger die veilig, comfortabel, goed onderhouden en hopelijk ook betrouwbaar is. Zo liep ik deze C-klasse Kombi tegen het lijf met slechts 150000 op de teller.

Op de motorkap zaten een paar roestplekjes en de lak van de lichtmetalen velgen was niet meer zo mooi, dit is bij aflevering verholpen. De onderhoudshistorie is helemaal compleet en er waren geen technische mankementen of achterstallig onderhoud.

Tijdens de proefrit moest ik ontzettend wennen aan een aantal dingen. Vooral de rij-eigenschappen, het ontbreken van een handrem in de middenconsole en aan de rechterkant van het stuur zitten geen hendels. Na een uurtje rijden begon tot me door te dringen dat het een lekker rijdende auto is waarbij de nadruk heel sterk ligt op comfort. Deze auto wil gewoon lekker rustig cruisen. Dat is ook te merken aan de reactie van het gaspedaal. Als je echt vlot wil accelereren dan moet je het gaspedaal met overtuiging naar de bodem duwen anders gaat het niet gebeuren. Wat mij betreft een goede rij-eigenschap.

Het onderstel is goed afgesteld, oneffenheden in de weg worden bijna niet doorgegeven maar je kan nog wel voelen wat de auto doet. De kinderen vallen met deze auto nog sneller in slaap als bij de Dobló :-) De besturing is voldoende direct maar niet zo onrustig en direct als bij de Alfa 147 en BMW 116i die ik had. Mocht je deze Benz toch lekker sportief door de bocht willen hoeken dan lukt dat ook wel voor wat betreft het onderstel, maar de auto nodigt je niet uit om dat te doen en je voelt dan dat je toch 1400 kilo aan het voortsleuren bent.

Het koppelingspedaal en gaspedaal gaan erg zwaar. Hier wil je niet mee in de file staan. De cruisecontrol is een prettig alternatief voor het gaspedaal. De 6 bak vraagt enige gewenning.

Het interieur maakt deze auto tot een prettige verblijfplaats, als ik op de plaats van bestemming ben vind ik het bijna jammer dat ik moet uitstappen. Lekker stil en rustig, zodat je de radio ook niet te hard hoeft te zetten om alles goed te horen. De stoelen zitten lekker en zijn gedeeltelijk electrisch verstelbaar. Wat me opvalt is dat de oppervlakken van de stoelen redelijk stevig zijn, maar in de zitting is extra vering aangebracht. Dit voelde eerst een beetje vreemd aan maar draagt heel goed bij aan het veercomfort tijdens het rijden. De airco (2 zones) doet het uitstekend zonder dat je plaatselijk bevriest en alles zit op de juiste plek.

Er is goed nagedacht over deze auto en dat merk je aan bepaalde details en de uitrusting. De bergruimte onder de armsteun is gekoeld door de airco, er zit een lichtsensor in, een airco met 2 zones. Er zijn genoeg automerken waar dit soort zaken ook bij de duurdere uitvoeringen uit 2002 nog steeds op de optielijst bleven staan. In de kofferruimte is er voor gezorgd dat alle hoeken en gaten benut kunnen worden als bergvak en er zit een extra 12v aansluiting in de kofferbak.

De beenruimte achterin is niet geweldig. De 470 liter bagageruimte is voor een station in deze klasse niet de grootste, maar met dakrails en een trekhaak zijn er voldoende mogelijkheden.

De eerste 2 maanden

Ik ben om. Ik wil niks anders meer. Zolang deze auto technisch in orde blijft heb ik 0,0 behoefte aan iets nieuws ook al duurt dat 10 jaar. Grote kans dat ik de rest van mijn leven bij dit merk blijf.

Er is wel een klein wolkje voor de zon: bij het ontgrendelen van de parkeerrem blijft het lampje op het dashboard soms branden. Ach, er zit nog garantie op dus dat zal geen probleem zijn.

We gebruiken deze Benz niet veel, alleen voor uitstapjes met het hele gezin en de boodschappen enzo.

Na twee jaar alles nog dik in orde!

Beleving:
De reactie hieronder van SA Meijer werd na enige tijd steeds herkenbaarder. Mensen stellen vragen over het brandstofverbruik, de wegenbelasting, het onderhoud... Ze snappen gewoon niet hoe het kan. Op een of andere manier beelden mensen zich in dat iedere Mercedes zuipt alsof het een 2100 kilo wegende CL63AMG is. Ik rij per liter 4 kilometer verder dan de Hyundai Elantra van mijn vader. Ik heb ook minder onderhoudskosten dan zo'n Koreaan, omdat er simpelweg niks kapot gaat.

Aan het rijcomfort en weggedrag is nog steeds niets op te merken. Ik ben hier dik tevreden over. En de autoradio is de beste die ik ooit gehoord heb.

Verbruik:
Met de nieuwe banden haal ik 1 op 16 op de snelweg en gemiddeld zo'n 1 op 14. Met een koude motor naar de supermarkt rijden in het dorp moet je gewoon niet doen, daar heb je een fiets voor :-)

Onderhoud:
Vorig jaar (december 2013) een kleine beurt laten doen bij Kwik-Fit. De wat oudere en enigszins poreuze banden waren aan de voorkant aan vervanging toe. Ik heb gekozen voor Goodyear Efficientgrip Performance 91V GO205/55V16EGP. Veel minder geluid en een beter brandstofverbruik. Totaal 300 euro en dat was het dan voor 2013

Dit jaar een grote beurt bij Kwik-Fit 200 euro
Twee nieuwe achterbanden 200 euro
Ontluchtingsslang carterdeksel 10 euro
Nieuwe remleidingen achter 120 euro

Aan alles komt een eind...

Een kilometerstand van 210.000, en roestende wielkasten (op ééntje na, dank u buurvrouw voor de aanrijding), en steeds meer kwaaltjes die de kop opsteken. Ik vond het welletjes en heb hem verkocht voor een appel en een ei. Daarvoor in de plaats is een E350 uit 2007 gekomen.

9,5

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse