Mercedes-Benz B 200 (2007)
Uitvoering | B 200 |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Nadat ik hiervoor een VW Passat had gereden, nu de keuze gemaakt voor een B-klasse. Belangrijkste afwegingen hierbij waren: de toegenomen buitenmaten van de nieuwe Passat die daardoor voor mijn echtgenote te groot wordt om makkelijk mee te kunnen manouvreren. Gezien gezinssituatie stellen wij binnenruimte en een grote kofferbak echter wel op prijs. Samen met de wens een Duitse auto te willen rijden, zijn wij uitgekomen op deze B-Klasse. Tot nu toe met erg veel plezier in gereden. De zitpositie is erg plezierig: je zit ongeveer op de hoogte van een ’echte’ MPV, zonder het nadeel dat je een zitpositie hebt zoals in een bestelauto, wat bij de meeste MPV’s wel het geval is. De complete bovenste bodemplaat ligt namelijk hoger (de zg. ’sandwichconstructie’). Wel merk ik door de hogere bouw van de auto meer van zijwind dan in mijn vorige auto.
Omdat de B-klasse standaard niet erg rijkelijk bedeeld is met allerhande voorzieningen heb ik gekozen voor een comfortpakket met daarin airco, stoelverstelling en radio/CD (ontvangstkwaliteit radio niet echt heel denderend, maar voldoet op zich prima) en voor een sportpakket (érg mooie lichtmetalen velgen, chroompakket exterieur, donkere achterlichten, sierrand achterbumper, verlaagd sportonderstel, lederen stuurwiel/pook etc).
De optie ’geïntegreerde kinderzitjes’ in de achterbank is ook een absolute aanrader.
Bij de proefrit ook gereden in een B170, maar deze 200 heeft nét dat beetje extra voor bijv. snellere inhaalmanoeuvres.
update 7 juni 2007:
In de spreekwoordelijke wandelgangen hoor ik nogal eens dat de zitpositie voor wat langere mensen niet optimaal zou zijn. Wat mij betreft valt dat reuze mee. Ben zelf 1,90 m, dus ook niet erg kort. Wel moet ik eerlijk toegeven dat het wel zoeken was naar de fijnste zitpositie qua instelling van de stoel. Voor de lengte van de benen zou één tandje verder naar achteren lekkerder zijn, maar dan zit je 1) naast de B-stijl, dus slechter zicht opzij en 2) te ver van je stuur vandaan (NB: aanrader: neem altijd lengteverstelling van het stuur als je wat langer bent, anders ga je het sowieso niet redden).
Ook lees ik in tests nogal eens iets over de wel érg verregaande stuurbekrachtiging die je gevoel bij het sturen zou wegnemen. Ook dat valt erg mee, wel stuurt de auto veel lichter dan je bij een auto van deze omvang zou verwachten. In het begin dacht ik soms inderdaad wel eens ’te licht’, maar na enige gewenning is dit perfect.
update 9 november 2007:
Nog steeds erg tevreden met deze auto. Wel merkwaardig dat je hem in NL niet zo heel veel ziet (eigenlijk ook wel weer leuk). Ben net terug van een weekje Duitsland, zag hem daar veel vaker. Bovendien zag ik hem ook op plekje nr 2 staan in de rubriek ’MPV’ (is het dat eigenlijk wel?) van een Duits tevredenheidsonderzoek onder autobezitters. In Frankrijk in categorie MPV stond ie zelfs op plaats 1. Dus zelfs boven de ’eigen’ Fransozen. Zag in Duitsland trouwens wel veel lichte kleuren (zilvergrijs / goudkleurig, maar dan vind ik hem persoonlijk veel minder mooi, met name de motorkap krijgt dan optisch een heel andere aanblik. Zal kwestie van smaak zijn, en daar mag je niet over twisten zegt men).
Tot nu toe geen problemen. Wel heeft de motorkap al behoorlijk wat steenslagplekjes, maar dat zal met het model auto te maken hebben. Jammer is het wel.
update 7 juni 2007:
deze week last van wat ’piepje’ ergens in het dashboard, met name bij bochten. Geen idee wat het is.
update 16 juni 2007: nog even twee foto’s van het interieur toegevoegd.
update 9 november 2007: net terug van z’n eerste beurt bij de garage. Niks aan het handje, zoals te verwachten was. Enne... dat piepje van juni is inmiddels weer verdwenen.
Wel zit er intussen wat water achter een soort beschermsticker/folie of whatever dat aan onder aan het achterspatbord zit. Dat folie zal de lak of zo wel moeten beschermen, maar erg mooi is het niet.