Mazda Xedos 9 2.5i V6 (1994)
Uitvoering | Xedos 9 2.5i V6 |
Bouwjaar | 1994 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
De auto rijdt zeer geruisloos, zit heerljik, is zeer ruim en comfortabel en heel netjes afgewerkt. Natuurlijk alle denkbare opties zoals leren bekleding, cruise control, stoelverwarming, airco, alles electrisch. Alles is degelijk uitgevoerd en werkt dus ook nog. Het model is mooi gelijnd en was zijn tijd vooruit, en kan nu nog heel aardig mee. Hij is hooguit wat lager dan de gemiddelde auto nu.
Met deze auto wil je eigenlijk rustig zoeven, maar als je het gas even tot de bodem intrapt dan is (na even geduld, de kick-down reageert wat traag) de 175 pk voldoende om de meeste hinderlijke weggebruikers snel ver achter je te laten.
Ik rijd redelijk rustig, en het gebruik blijft dan beperkt tot een nette 1:10 gemiddeld. Oliegebruik is nihil.
Minpuntjes zijn het heel directe sturen, wat soms een beetje onrustig is. De cruise control corrigeert bij sommige snelheden wat te sterk, en dat is dan voelbaar. De spiegels hebben grote dode hoeken. De drietraps automaat met overdrive op iedere trap schakelt wel erg vaak bij langzame snelheden (maar heeft een "hold" functie waarmee je dat kan uitschakelen).
In het begin wat problemen met de koeling. De radiator lekte en is vervangen door een gespecialiseerd bedrijf, in het oude blok geplaatst, € 350,-. Dit heb ik dus maar niet door Mazda laten doen, ik verwachtte dat dit onbetaalbaar zou worden. Bij de laatste grote beurt (wel door Mazda) zijn tevens remschijven geslepen, blokjes vervangen, handrem weer goed gangbaar gemaakt, koelvloeistof vervangen, uitgelijnd. Deze beurt kostte daardoor € 900,-. Gelukkig was de distributieriem al door de vorige eigenaar vervangen. Verder geen kosten.
O, ja, ook zijn eens de embleempjes van de auto gesloopt. En bedankt, verzamelaars, dit kostte mij € 80 euro. Gelukkig daarna nooit meer gebeurd.