Mazda Xedos 6 1.6i (1995)
Uitvoering | Xedos 6 1.6i |
Bouwjaar | 1995 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Zakelijk rijden en slechts 3% bijtelling!!
Vorige maand las ik in Autoweek 46-2009 een interessant artikel; Bijtelling Youngtimers. Mijn interesse als zzp-er was gewekt. Immers,35% bijtelling over de dagwaarde bij een zakelijke auto tussen de 15-25 jaar oud is interessant. Mijn speurtocht begon!
Maar ja, welke auto's van die leeftijd zijn nog acceptabel en representatief? Natuurlijk zijn de oudere BMW's, Mercedessen en overige dikke bakken leuk voor de liefhebber en interessant vanwege de hoge (aftrekbare) onderhoudskosten. Maar in goede en originele staat zijn deze voor mij net even te duur. Ook betwijfel ik of mijn klanten het weten te waarderen wanneer ik in een BMW 750i aan kom rijden.
Een middenklasser uit 1995 dus, maar welke? De meeste middenklassers uit 1995 doen al ernstig gedateerd aan immers en niet zelden heeft het roestduiveltje dan ook al flink toegeslagen. Mijn gedachte ging uit naar een Audi A4, een degelijke auto waarvan het model geïntroduceerd werd in 1995. Tot ik ineens een ingeving kreeg, een Xedos 6! Een prachtige tijdloze en stijlvolle verschijning in mijn ogen. Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht?
Zoek zoek zoek, met een voorkeur voor zo'n zijdezachte 2.0 v6, zonder spoilers, zonder big wheels etc, gewoon origineel. Er zit een mooie lijn in die ik niet onderbroken wil zien worden door zo'n spoiler, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Helaas weinig aanbod, slechts enkele tientallen in heel Nederland, vaak met dik 2 ton op de klok voor rond de 2000 euro. En ineens, klik, op een half uurtje rijden stond er een Xedos 6 1.6 uit 1995 te koop met slechts 97000km met n.a.p. Mazda Nederland had destijds een x-aantal Xedossen op voorraad waarvan vanwege de Europese regelgeving een kenteken moest worden aangevraagd voor 01-12-2006. Dat is dus gebeurt, maar omdat deze auto pas in maart 2001 verkocht is,is hij toen pas op naam gegaan en gaan rijden!
Origineel en optisch in absolute nieuwstaat voor slechts 1700 euro. Distributie was nog niet vervangen en remmen sleten beetje aan, maar dat nam ik voor lief, toch aftrekbaar immers. De auto keek mij verliefd aan en het gevoel was wederzijds, jij gaat met mij mee naar huis. Geen airco helaas en geen zijdezachte v6, maar rationeel gezien kon ik hem niet laten staan. Inclusief beurtje en distributie had ik voor dik 2500 euro een in nieuwstaat verkerende Xedos voor de deur staan! Lachen toch...
Heb nu enkele weken in de auto gereden en ik ben er tot nu toe erg tevreden mee. Ik vind hem zelfs mooier dan mijn vorige auto, een Mondeo uit 2001. De Xedos is prima afgewerkt, muisstil en zit technisch goed in elkaar. De 1.6 met 107 pk trekt het allemaal prima, niet in de laatste plaats vanwege het geringe gewicht van slechts 1145 kg. Een top van 200 km/h en acceleratie van 0-100 in 10 seconden zijn waarden waar je je zelfs in 2010 niet voor hoeft te schamen lijkt me.
Nooit gedacht dat ik op mijn 35e nog eens verliefd zou worden op een oudere elegante dame genaamd Xedos 6. Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn ervaringen met haar en voeg een update toe na de wittebroodsweken!
UPDATE 20 sept 2011
Ik heb inmiddels zo'n 8000km met de auto gereden in 10 maanden tijd en ik heb er helemaal niets mee gehad, behalve een lekke band. De auto zit gewoon goed in elkaar geschroevd en is ondanks zijn leeftijd van 16 jaar volledig vrij van kraakjes, piepjes en rammeltjes! Dat is bij de veel jongere Laguna van mijn vriendin wel anders.
Slechts een paar puntjes van kritiek; De kofferbak is niet echt groot en de rest van de auto eigenlijk ook niet. Wanneer je langer bent dan 1,90 denk ik niet dat deze auto geschikt is voor je. Ook mis ik op deze basis uitvoering zaken als airco, toch wel erg prettig op warme dagen. Gelukkig hebben we niet zulke warme zomers meer in Nederland, maar toch.
Verder gewoon perfecte auto en ik hoop dat dat de komende tijd zo blijft. De tijd zal het leren!