Mazda CX-30 e-SkyActiv-X 186 Homura (2025)

Mazda CX-30 e-SkyActiv-X 186 Homura (2025)

UitvoeringCX-30 e-SkyActiv-X 186 Homura
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Eerste ervaringen

• 10 km

Na krap een jaar met de CX 30 heb ik een redelijk beeld van deze auto. Kilometerstand nu circa 26900.

Laat ik vooropstellen dat ik in eerste instantie een proefrit heb gemaakt met dit type. Dat betrof overigens een automaat met de nieuwe 2.5 ltr motor. Mijn Mazda heeft de 186 pk motor.

Vanuit een slagschip als de Opel Insignia waarin ik ruim 5 jaar heb gereden, is dit een behoorlijke overgang. Het betreft een leaseauto. De werkgever eist min of meer elektrisch dan wel stekkerhybride. Ik voelde voor geen van beide , mede ook omdat ik regelmatig in het buitenland ben voor vakantie en niet steeds wil stoppen voor opladen e.d. Wellicht maakt onbekend onbemind maar ik houd het nog even op benzine. Uiteindelijke kreeg ik daarvoor groen licht. Drie cilinders vallen wat mij betreft ook af, en daarmee binnen de mogelijkheden ook Volvo en BMW. Lang verhaal kort, mede vanwege de hoogte: de CX-30 dus.

Prachtig afgewerkt, stoelen redelijk, korte zitting dus zitcomfort matig (ben 1.82 lang), bagageruimte klein en rijgeluiden in mijn beleving behoorlijk aanwezig. Audio ondanks alle instellingen slecht. In de eerste 4 versnellingen gaat de Mazda er lekker vandoor. Eenmaal in 5 en 6 moet er voor enige versnelling worden teruggeschakeld. Dat wist ik op voorhand aangezien dit een turboloos blok betreft dat enigszins toeren moet maken wil je vermogen nodig hebben. Verder terug naar 6 handbak ipv een automaat in de Opel. Mazda schakelt in het algemeen zeer strak en prettig en dat is nu niet anders. Wel even wennen overigens binnen de beb. kom.

Dat de turbo ontbreekt ontdekte ik ter hoogte van Luxemburg dit jaar. Op de CC en 125 km p/u was niet haalbaar bergop, 186 pk of niet, tandje terug dus. Keek ik van op. De Insignia had hiermee geen moeite (165 pk maar MET turbo) maar deze schakelde indien nodig ook terug zij het veel minder vaak dus de vergelijking gaat een beetje mank. Verbruik van dezer auto gemiddeld 1:15 a 16. Heb nooit meer dan 44 liter in de tank gekregen die 51 liter inhoud heeft. Resterende km dan nog 30. Ik durf het niet aan op basis van gemiddelden door te rijden. Je zal maar stilvallen zonder peut...

Wat wel fijn is dat de CX 30 fors korter is dan de Opel. Voor mijn werk rijd ik veel binnen de beb. kom. Parkeren is mede dankzij de camera achter geen probleem meer. Scheelt immers bijna 50 cm! Bagageruimte valt voor mij tegen. Een deel van de vakantiezooi moet op de achterbank, iets waar ik een bloedhekel aan heb. Inherent aan de lengte van de auto is ook de ruimte in de cabine. Passagiers achterin moeten behoorlijk inschikken. Nogmaals, dat kon ik op voorhand verwachten dus feitelijk geen klacht maar een constatering. Meestens van de tijd rijd ik alleen in deze auto. Daar komt bij dat ik per 2026 heb besloten deze auto niet meer privé te rijden. Ik heb besloten zelf een auto aan te schaffen die voldoet aan datgene wat ik nu eigenlijk mis. Ik liep tegen een mooie aanbieding aan en aangezien het einde van het jaar gunstig is voor de prijzen bij dealers en ik medio 2026 met pensioen ga de knoop gelijk doorgehakt. Iets hoger, iets langer, iets breder, kortom een hele maat groter dus. Het gaat hier om een Opel Grandland X uit 2021 bomvol opties met 50K op de bult. Wel de 1.6 (non hybride). Daarover later meer.

Tenslotte nog het weggedrag. Stuurt lekker scherp, wel wat stuiterig af en toe, kwestie van snelheid minderen bij drempels. Kortom, aan de stugge kant maar verder prima. Wordt weer vervolgd.

PRIVATE LEASE Mazda CX-30