Mazda 626 2.0i GLX (1997)

autoreview

Mazda 626

Signalement

Uitvoering626 2.0i GLX
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2003
KM-stand bij aanschaf135.000 km
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 313.500 km

De motor heeft ruim voldoende kracht maar vooral bij hogere toerentallen. Bij optrekken houdt de motor af en toe licht in. Bij lagere toerentallen is de trekkracht acceptabel maar niet overdadig. Dit wordt benadrukt door de lange overbrengings-verhoudingen van de goed schakelende versnellingsbak. Het verbruik is redelijk gunstig, ca. 11 km/l op LPG bij rustige gelijkmatige rijstijl. Er is niet te veel motorgeluid maar het onderstel is wel vrij rumoerig. De wegligging is ruim voldoende. Enige gevoeligheid voor zijwind en voor bolling van het wegdek is wel te merken, en de tractie is zelfs bij droog wegdek soms al niet voldoende. Van spoorvorming trekt de auto zich niets aan. Het stuur gaat niet te licht en niet te zwaar. Er zit niet veel gevoel in, wat voor rustiger rijders een voordeel kan zijn. Het veercomfort is acceptabel maar nogal stug, zowel bij grote als kleine wegoneffenheden.
De zitpositie is prettig, ondanks het alleen hoogteverstelbare stuur. De stoel is vrij vlak en biedt onder in de rug niet genoeg steun. Binnenspiegel te laag voor lange mensen, maar dat is in veel auto´s het geval. Achterin voldoende beenruimte en juist voldoende hoofdruimte. Fikse kofferbak.
De uitrusting is goed (o.a. airco, 4 electrische ramen, gordelspanners, 1 airbag, regelbare ruitenwisserintervaltijd). De afwerking kan hier en daar wat mooier (glad hard plastic op kniehoogte, erg dunne weinig geluidisolerende hoedenplank).
Resumerend een prettige wagen, die met vooral beter veercomfort en stoelkwaliteit nog hoger zou scoren.

Update 22 oktober 2005: We zijn nu ruim 2 jaar verder na bovenstaande verhaal. En wat hierboven staat, klopt nog steeds. Het af en toe inhouden van de motor is inmiddels ’spontaan’ verdwenen. Wellicht door het stellen van de kleppen. A propos: dat moet regelmatig gebeuren omdat mijn auto op LPG rijdt. En dat is niet goedkoop: 16 kleppen dus 16 vulplaatjes à € 5.76 excl. B.T.W. maakt dan zo’n € 110 per keer, alleen al voor vulplaatjes! Hier is een auto met hydraulische klepstoters (of ouderwetse stelmoertjes) duidelijk voordeliger.
Het verbruik is nog steeds ongeveer 1:11 bij redelijk zuinig rijden. De achterbanden slijten enigszins scheef af, de buitenkant het eerst. Wellicht heeft de vorige eigenaar er een (te?) zware caravan achter gehangen met licht verbogen wielarmen tot gevolg.
Inmiddels zijn de achterveren vervangen door verzwaarde exemplaren. De auto sloeg al bij vrij weinig bagage door op de veerstops. De combinatie trekhaak met LPG-tank en een lange overhang achter de achteras eist duidelijk zijn tol. Ik was bang dat de verzwaarde vering de auto wel erg stug zou maken, maar niets daarvan. De (blauw gelakte) verzwaarde veren werken progressief, dus stugger naarmate ze verder ingedrukt zijn. Bevalt uitstekend!
Wat helaas ook op langere termijn wat tegenvalt is de afwerking. Mijn vorige auto’s (Xantia, Safrane, Mondeo, 2*R21, 2*R18 en R12) piepten (antenne), kraakten (van onder het dashboard) en rammelden (hitteschild, gordelsluiting passagiersstoel) heel wat minder. En daar viel ook het klepje voor het make-upspiegeltje niet spontaan vanaf.
Roest is nog steeds vrijwel afwezig, alleen wat oppervlakkige roest bij een rand van de wielkast linksachter. Wel valt op dat de lak niet zo sterk is als van de al genoemde Franse auto’s. Bij woon-werkverkeer in de spits is steenslagschade niet te voorkomen, maar de Mazda laat toch wat meer putjes in de lak zien dan ik mij van die andere auto’s kan herinneren.
Kleinigheden die de pret niet al te zeer drukken: de Mazda 626 van deze generatie (1997-2002) biedt een prima combinatie tussen ruimte, betrouwbaarheid, comfort en kosten van brandstof en verzekering. Voorlopig gaan we vrolijk verder met deze auto!

Update mei 2007: het gaat nog steeds goed (genoeg), zie onderstaand. Maar hoe lang nog is de vraag, bij een motortransplantatie-in-aantocht kan je je gaan afvragen of het geen tijd wordt voor een andere auto...

Update maart 2008 (maar pas in oktober 2012 ingevoerd en geplaatst...): auto is maart 2008 verkocht. Wat er aan moest gebeuren werd te veel om tegen normale garagetarieven te laten uitvoeren. Koprevisie dan wel motor op de sloop kopen en er in laten zetten, inclusief nieuwe distributieriem. Airco vullen en wellicht ook repararen. 4 nieuwe banden. Gasveer van de kofferklep vervangen. Achterspatbord professioneel laten herstellen van roestschade. En verder voor het mooi nog wat kleinere dingen, alhoewel die niet noodzakelijk zijn. Alles bij elkaar zomaar 2500 euro. Te veel dus, beter in een andere auto steken. De dealer waar ik zijn opvolger heb gekocht (weer een 626 liftback in donkergroen) gaf 50 euro inruil. Dat leek mij wel erg weinig. Ik heb hem op marktplaats gezet voor 1250 euro, en dat was kennelijk nog te weinig. Ik werd overspoeld met reacties. En later hoorde ik dat er mensen zonder meer naar mijn woonplaats zijn gereden, en daar hebben rondgereden tot ze de auto zagen staan, en vervolgens willekeurig hebben aangebeld om de eigenaar te vinden, omdat ze de auto wilden kopen. Wij waren er toen niet, maar van zoiets had ik nog niet eerder gehoord. Uiteindelijk heb ik hem nog boven de vraagprijs verkocht.

Eindconclusie: prima auto die 626. Mocht wat soepeler geveerd zijn, aantal piepjes, kraakjes, rammeltjes, roffeltjes enz. is is te hoog, het is in deze 2.0 versie geen zuinigheidswonder (ook geen slurper trouwens), en de roestbescherming is niet overal even goed (maar ook geen vergelijk met de eerste helft van de jaren '80 en eerder). Maar wel behoorlijk ruim, goede zitpositie voor de bestuurder, en zo betrouwbaar als je van een japanse auto hoopt en verwacht. In totaal dus goede herinneringen aan.

PROBLEMEN

Soms licht inhouden van de motor (op LPG). Nog niet naar laten kijken. (Update 2005: spontaan verdwenen).
Motortemperatuurmeter werkt niet goed, nog niet naar laten kijken (Update 2005: meter blijkt wel goed te werken, maar op de plaats waar wordt gemeten is de koelwatertemperatuur vrijwel constant. Zelfs bij 38 graden met airco aan: geen verhoogde koelwatertemperatuur!).
Luchtregelschuif blijft bij maximale ventilatorsnelheid niet geheel in stand buitenlucht staan.
Cruise control gaskabelverbinding losgegaan (geen Mazda-onderdeel, zelf verholpen).
Voorruit stuk door steen van vrachtwagen, kan Mazda uiteraard niet verweten worden.

Update 2005: In 2004 dynamo gereviseerd vanwege sterk wisselende boordspanning. Dat hielp wel wat maar niet alles. Later accu vervangen: toen was het OK.
Airco moest bijgevuld, 3 maanden later opnieuw, nu bleek ook de condensor stuk. Die zit voor de radiator en is op die plaats kennelijk gevoelig voor steenslag. Want mijn dealer koopt zo in februari-maart standaard een stuk of wat van die condensors in, omdat ze bij meer 626’en stuk gaan.

Update mei 2007: Ondertussen is de remklauw rechtsachter vervangen omdat de handrem het alleen links nog maar deed. Ben bang dat binnenkort de linkerkant aan de beurt is, want de handrem kom weer ver omhoog bij aantrekken. Verder LPG-pomp stuk, dus nieuwe tank (dat is dan dan 675 euro, kassa!) Zo’n 12.000 km geleden is de compressie gemeten. Buitenste cylinders ruim 14, binnenste cylinders 10,5. Volgens de dealer een aanwijzing dat de cylinderkop zijn beste tijd gehad heeft, omdat verder kleppen stellen niet meer mogelijk zou zijn. Zijn aanbod: andere motor monteren voor ongeveer 1900 euro. We moeten nog maar eens zien of we dat t.z.t. zullen doen. Maar gezien de totale besparing aan brandstofkosten ben ik op LPG ook dan nog steeds aanzienlijk goedkoper uit dan op benzine of diesel. Jammer dat de kwaliteit van de Mazda6 motor kennelijk te slecht is voor LPG (want waarom anders zou Mazda, net als Ford en Toyota bijvoorbeeld, geen LPG meer toestaan?), om die reden zal de volgende auto dus wel geen Mazda meer worden.
Ondertussen trekt de auto af en toe zeer matig, waarbij de motor ook wel wat hikt. Maar dan ineens gaat hij er als een haas vandoor zonder de gaspedaalstand te hebben veranderd. Bij warm weer treedt dit wat vaker en heftiger op. Vreemd, waar zou dat nu aan kunnen liggen? Je zou zeggen dat als de kleppen te strak staan, het prestatieniveau in algemene zin ondermaats is, en niet ’zomaar’ schijnbaar willekeurig toe- of afneemt.
Alles bij elkaar heel aanvaardbare kosten dus de laatste 55.000 km.
Roest begint nu dan toch wel zichtbaar te worden bij het linker achterspatbord: daar gaat eerdaags een gat in vallen. Maar dan ook alleen daar, verder geen roest van betekenis te zien.

Update maart 2008: auto is dus verkocht, waarbij het voorspelde gat er inderdaad in is gevallen. Geen nieuwe malheur in de laatste tien maanden.

7,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (4)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.