Mazda 6 SportBreak 6 SkyActiv-G 2.0 145pk TS+ Lease Pack (2012)

| Uitvoering | 6 SportBreak 6 SkyActiv-G 2.0 145pk TS+ Lease Pack |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand bij aanschaf | 7 km |
| KM-stand laatst | 1.050 km |
Eerste ervaring
Eigenlijk vanaf het eerste moment dat de eerste foto's in de media kwamen bleef de nieuwe Mazda zes sportbreak in mijn achterhoofd spoken als opvolger van mijn vorige auto.
Heb uiteindelijk de nieuwe Focus, i40, i35, Megane GT line SW, CX5 en Sportage bekeken / gereden. Doorslag nieuwe zes waren natuurlijk uiterlijk maar ook prestaties en manier van rijden, sturen.
Van een vriend die momenteel (nog) de voorgaande zes rijdt ook altijd goede ervaring gehoord over de Mazda. Toen ik op een gegeven moment meer wilde weten over levertijden, prijs enz, heb ik de dichtsbijzijnde dealer gebeld. Ik vertelde dat ik de online informatie op de website van Mazda te summier vond en wat meer wilde weten. Ik kreeg toen te horen dat ze het eigenlijk niet mochten zeggen maar dat op dat moment daar net één van de eerste auto's was binnen gekomen voor pers en dat soort zaken. Een uur later stond ik bij de dealer :-)
Smaak is natuurlijk relatief, maar ik vind het een mooie neutrale auto met mooie lijnen en zeker ook een eigen identiteit. Anders als bijvoorbeeld de i40 die ook op mijn lijstje stond zeg maar. Zoals gezegd, smaak is relatief maar ik heb om mij heen tot nu toe of jaloerse opmerkingen gehoord of complimenten over de looks van deze auto.
De kleuren. Rood is misschien wel de mooiste maar voor mij persoonlijk te opvallend zeg maar. Het aluminium grey vond ik in de showroom in eerste instantie de mooiste kleur en dat is het wellicht ook wel als je er dicht bij staat. Op één of andere manier komen de mooie lijnen en de body er met een lichte kleur wat minder uit naar mijn smaak. Bij de dealer stonden de meteor grey en aluminium grey naast elkaar en daarom heb ik weloverwogen gekozen voor de donkere meteor grey. Heb er absoluut geen spijt van :-)
Goed. Wat kan ik nu al delen voor wat betreft gebruikservaring?
Mijn referentiekader is wellicht niet helemaal juist omdat ik een 2008 Ford Focus SW 1.8 gewend was en geen echte D-segmetenter. De nieuwe Mazda zes is een grote auto maar wel een stuk lichter dan de bijvoorbeeld mijn vorige Focus. Daarnaast heeft de zes nog eens 20pk meer dan ik gewend was, dus het zal niemand verbazen dat ik erg tevreden ben over hoe deze Mazda rijdt. Erg fijn en licht en inderdaad, stuurt en schakelt lekker strak en geloof me, dat deed de Focus ook.
Omdat ik niet heel veel kilometers maak is het voorlopig lastig om veel over verbruik enz te melden. Daar zullen anderen mogelijk wat beter en stipter in zijn. De teller staat na anderhalve week op 400 kilometer en de tank is geloof in half leeg of half vol. Hij staat nu op winterbanden en wat ik heb begrepen is dat dat minder zuinig rijd. Het zal wel. Ik ben zelf niet echt een bewuste rijder, ik trap het gaspedaal graag in zeg maar.
Omdat het misschien ook handig is de mindere ervaringen te delen, heb ik een paar minpuntjes of zaken waar ik in ieder geval nog aan moet wennen in kaart gebracht:
Het mooie zachtere deel van het dashboard lijkt een beetje vlekgevoelig. Zal binnenkort kijken of het met gewoon een vochtige doek goed schoon valt te maken.
De carkit of hoe je het noemen wilt lijkt in sommige gevallen af en toe weg te vallen. Ook het streamen van Spotify nummers die ik offline beschikbaar heb gemaakt, hapert soms. Misschien omdat de telefoon in mijn zak zit, zal dat nog eens testen. Omdat ik ook net een nieuwe telefoon heb (iPhone5) kan ik het niet echt vergelijken (oude is stuk). Van dealer begrepen dat er mogelijk binnenkort een software update komt dus ik kijk het gewoon nog even aan.
Inklapbare spiegels vond ik een beetje onhandig / onlogisch in gebruik. Ligt waarschijnlijk ook aan mijzelf. Iedere keer bij even opnieuw afstellen buitenspiegels (want vrouw wil ook stukje rijden) was het even "pielen". Op zich begint de routine er al in te komen dus dit onderwerp is echt een beetje zoeken naar een minpunt.
Verder viel mij op dat de chromen rand boven het portier niet helemaal vast / stijf lijkt te zitten. Als ik van binnenuit het portier van boven vast houdt lijkt daar wat speling in te zitten. In de gaten houden denk ik.
Voor nu even meer dan genoeg denk ik zo. Ben zelf zeer content met deze mooie, ruime en lekker rijdende auto. Ik zal proberen hier af en toe een update te plaatsen.
Voor wat betreft de sterrenwaardering, kan ik daar na anderhalve week natuurlijk nog niet zo heel veel over zeggen daarom sowieso overal minimaal voldoende, dat is het minimale wat deze auto verdient in mijn optiek.
Kleine update
Even een update naar aanleiding van mijn eerste ervaringen met de nieuwe Mazda zes.
De eerste duizend zitten er na iets meer dan een maand op. Ik ben dus geen echte kilometervreter en ik moet zeggen dat ik dat met deze auto eigenlijk best jammer vind. Het rijdt zo lekker!
Ik heb het idee dat na ongeveer de eerste kilometers de auto net even wat feller is en het allemaal nog wat beter is gaan rijden.
Tijdje terug werd ik door de dealer (Mulder Mazda = fijne dealer trouwens) benaderd voor een kleine aanpassing in / aan de ingebouwde carkit als ik dat zo kan noemen. Hoewel het sowieso niet slecht was en maar in een paar gevallen een vreemde echo gaf, is nu de kwaliteit met handsfree bellen en gebeld worden direct enorm verbeterd. Positief dus!
Meer positieve signalen;
- Het eerder gemelde "gepiel" met instellen spiegels is inmiddels routine geworden. Gewenning dus, niks mis mee.
- Nog steeds complimenten van andere autoliefhebbers over deze Mazda en die zelf ook niet in de meest misselijke auto's rijden.
(Zoeken naar) negatieve puntjes;
- Geluidskwaliteit van de radio ben ik nog niet 100% tevreden over. Soms echt het idee dat geluid rechts wel eens weg valt of de output soms terug valt. Beetje het idee van een FM uitzending in bijna AM kwaliteit. Ga het nog eens op een lange rit testen met wat CD's. Wordt vervolgd dus.
Samenvattend;
Zeer tevreden met deze fijne, ruime, mooie auto! Een dikke voldoende zou het minimale zijn wat deze auto verdient maar een dikke goed is eigenlijk veel meer op zijn plaats!