Mazda 6 SportBreak 1.8 Touring (2004)

Mazda 6 SportBreak
Mazda 6 SportBreakMazda 6 SportBreakMazda 6 SportBreakMazda 6 SportBreakMazda 6 SportBreakMazda 6 SportBreakMazda 6 - interieurMazda 6 - interieur

Uitvoering6 SportBreak 1.8 Touring
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2004

Uiteindelijk heb ik voor de Mazda 6 ’Navigator’ gekozen vanwege de uitstekende prijs/prestatie verhouding, aantrekkelijke vormgeving (vooral met lichtmetalen velgen), ruimte binnenin en betrouwbaarheid. Mijn auto was bovendien een actiemodel met een (naderhand) ingebouwd VDO Dayton navigatiesysteem. Dit extraatje heeft tot nu toe zijn nut ten volle bewezen, en werkt zeer nauwkeurig. Het enige minpunt hierbij is het feit dat het systeem niet op de speakers is aangesloten, waardoor je dus géén hoorbare navigatieinformatie hebt. De dealer heeft (na herhaaldelijk vragen) nog steeds geen uitsluitsel gegeven in hoeverre dit normaal is voor dit actiemodel.

In zijn algemeenheid ben ik zeer tevreden en rijd ik er elke dag weer met veel plezier in. Vooral tussen de 80 en 120 km/u rijdt de auto zeer relaxed, met een laag geluidsniveau. Inhalen gaat bij elke snelheid moeiteloos. De vering is duidelijk sportief afgesteld, waarbij alleen plotseling optredende korte oneffenheden nogal hard voelbaar zijn. Het brandstofverbruik is niet Mazda"s sterkste punt: 1 op 10-11 bij veel filerijden, anders 1 op 12.

De duidelijke pluspunten en enkele minpunten samengevat als volgt.
Plus:
- Zeer directe besturing bij alle snelheden, je hebt het gevoel altijd de volledige controle te hebben.
- Ergonomisch is het dik voor elkaar. Alles duidelijk afleesbaar, grote knoppen, heerlijk stuurwiel.
- Zeer goede voorstoelen, ook bij lange afstanden nooit rugpijn (ik ben 1.81m)
- Zeer goed volautomatisch klimaatregelingssysteem. Eén keer instellen, je hoeft er nooit meer aan te komen. Snel op temperatuur, snelle ’turbo’ voorruitontwaseming.
- Cruise control werkt perfect en makkelijk te bedienen
- Pedaalbediening voelt lekker aan, schakeling kort en direct, alleen de 5e is wat moeilijker te vinden.

Min:
- Motor wordt rond de 3500 toeren ineens aanzienlijk rumoeriger (in 5e versnelling bij ongeveer 130 km/u)
- De auto heeft met de geplaatste 16 inch lichtmetalen velgen en Turanza banden behoorlijk last van spoorvorming. Bij remmen of optrekken voel je het stuur dan duidelijk ’trekken’
- Er zijn nogal wat ’hoge tonen’ waarneembaar, met name bij koude motor. Het lijkt mij veroorzaakt te worden door aandrijfriemen o.i.d.

In tegenstelling tot andere meningen vind ik de kwaliteit van de radio en speakers heel acceptabel. Radioontvangst is bij mij altijd goed. De speakers zijn voor ’normaal’ gebruik van voldoende niveau.

Geen.