Mazda 6 SportBreak 1.8 Touring (2004)
autoreview

Signalement
Uitvoering | 6 SportBreak 1.8 Touring |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
KM-stand bij aanschaf | 74.972 km |
KM-stand laatst | 0 km |
Aankoop
Onze Mazda 323 Fastbreak werd na de komst van ons tweede kind aan de krappe kant. Het ging allemaal wel, maar hield niet over. En omdat we op termijn nog een derde kind wilden besloten we op zoek te gaan naar een opvolger. Ik wilde geen MPV vanwege de hoge zitpositie en het grote frontaal oppervlak, mijn vrouw (dagelijks gebruiker van de auto) wilde graag bij Mazda blijven. De achterbank moest breed genoeg zijn voor drie kinderzitjes en de auto mocht niet meer dan 7.500 euro kosten. Minder dan een ton op de klok en geen grijze of zwarte lak waren pre’s. Zo kwamen we uit bij een Mazda 6 Sportbreak van de eerste generatie. Het model van na de facelift (2005) bleek nog boven budget te liggen, dus werd het een pre-facelift exemplaar. De basismotor heeft 120 pk, dat leek ons voldoende. We vonden een aantrekkelijk geprijsde Sportbreak 1.8 in de Dynamic-uitvoering, van bouwjaar 2004, in een mooie rood-metallic lak, met onderhoudsgeschiedenis en slechts 75.000 kilometer. De Dynamic was een actiemodel op basis van de Touring, met zwarte i.p.v. grijze bekleding, lichtmetalen velgen en een uitlaatsierstuk.
Drie kinderzitjes bleken te passen en de proefrit beviel goed, op lawaaiige banden na (gecupt). We kregen nieuwe achterbanden en de prijs kon ver genoeg omlaag, dus dit werd hem.
Gebruik
De 6 is een fijne gezinsauto. Drie kinderzitjes passen er precies in en de kofferbak is groot genoeg, ook voor vakanties. De cassette waarin de bagagerolhoes zit bevat ook een bagagenet dat je aan het dak kun vastmaken, zodat je de bagageruimte tot het dak kunt volladen zonder gevaar voor inzittenden. De bank klap je trouwens ook zeer eenvoudig neer met hendels in de bagageruimte, dus ook een bezoek aan bouwmarkt / beddenzaak / tuincentrum vormt geen probleem. Ook voorin is er voldoende ruimte, de zitpositie is prettig. Ik zit graag laag, mijn vrouw juist wat hoger. De uitgebreide hoogteverstelling biedt voor ons beide precies genoeg: zij zet de stoel op zijn hoogst, ik op zijn laagst.
De 1.8-motor heeft 120 pk, maar daar voel je niet veel van. Bij normaal gebruik althans. Wil je snelheid, dan moet je toeren maken. Pas boven 4.000 toeren komt er wat leven in, maar je trekt hem vervolgens gemakkelijk door naar 6.500 toeren. Dat voelt op één of andere manier ook prettig, de auto lijkt er om te vragen. De bak schakelt prettig, precies en met korte slagen. Een stukje ‘scheuren’ is dan ook een plezier met deze auto, ook omdat de besturing fijn is, direct en met gevoel. Ik laat hem soms wel eens uit, en dan stap ik met een lach van oor tot oor uit. De auto kan het kind in me bovenhalen, en dat is toch verrassend voor zo’n verstandige gezinsauto. Maar goed, dergelijk gebruik is zeldzaam hoor. Normaliter rijd mijn vrouw er mee, of ik, met de kinderen op de achterbank. Dan kun je met de 1.8 prima met het verkeer mee zonder overdreven toeren te maken. Alleen op de snelweg merk je dat er in de vijfde versnelling nauwelijks krachtreserve is. Versnellen betekent dan toch echt: terugschakelen.
De 6 is comfortabel, klappen van dwarsrichels of putdeksels worden mooi gedempt en de auto ligt stabiel, rustig op de weg. Ook met volle bepakking is de wegligging goed en zijn de veerwegen nog lang genoeg voor een comfortabele rit. Een nadeel van de directe besturing is wel dat je op de snelweg bedacht moet zijn op je koers, hij is dan wat nerveus.
Qua geluid moet ik hier ook nog wat vermelden, want de auto is stil genoeg (zeker in vergelijking met mijn oude Volvo), maar niet de stilste in z’n klasse. Het hindert niet (stemverheffing is niet nodig). En tijdens zo’n ‘uitlaat-sessie’ klinkt hij juist leuk, vlak voor de toerenbegrenzer opschakelen, en dan weer oppakken bij dik 4.000 toeren vollast. Dan jankt en brult ‘ie er lekker opzwepend op los. Wel is de motor vlak na een koude start stationair erg rauw van toon. Mensen hebben me naar aanleiding van dat geluid wel eens gevraagd of de uitlaat toch niet lekt, maar die lekt niet, en verder scheelt er ook niks aan.
Problemen
Deze Mazda heeft ons één keer laten staan, thuis, met een lege accu. Het kwam door het aanblijven van een leeslampje. De knoppen daarvan zijn al verschillende keren per ongeluk geraakt bij het in of uit de auto tillen van de kinderen (wat dat betreft zou een schuifknop beter zijn dan een drukknop), en ze hebben zelf ook de neiging om ermee te spelen. Een paar keer zelf gezien, een paar keer door de buren op gewezen, maar één keer dus door niemand gezien. En dan doet ‘ie het de volgende dag niet… We zijn er nu alert op, dus hopelijk gebeurt het niet meer.
Een echt probleem van deze generatie Mazda 6 is roest. De achterste spatbordranden en de portieren zijn er gevoelig voor. Bij ons zijn de portieren roestvrij, maar aan beide achterspatborden heb ik al werkzaamheden moeten doen. Links zit er al een gat in zelfs. Met een staalborstel kaal gemaakt, vervolgens met roestoplossende gel behandeld, gereinigd, zinkspray aangebracht en vervolgens twee lagen grondlak en drie lagen lak. Nu kan dit er weer een jaar of vijf tegen hoop ik.
De rolhoes van de bagageruimte viel op een dag slap omlaag. Normaal wordt die strak gehouden door een veer in de cassette, maar die zit vast in een kunststof stukje, dat op termijn uitscheurt. Via de officiële Mazda-kanalen is dit niet te repareren en moet je een nieuwe cassette kopen. Die kosten tussen de 500 en 700 euro. Op internet zijn er echter aluminium vervangingsdelen voor dat kunststoffen onderdeel te koop, inclusief een reparatiehandleiding. Voor twee tientjes en een half uurtje klussen stond die hoes weer mooi strak.
Tot slot heeft onze 6 een probleem met de hoogteverstelling van de koplampen. Dat is een model-specifiek zwak punt, dat alleen op te lossen is door de complete koplamp-unit te vervangen. Kost ettelijke honderden euro’s. Creatieve oplossing: de hoogteverstellingsknop uit het interieur verwijderen. Dan zit het er niet op, hoeft het voor de APK ook niet te werken. Dit is door de vorige eigenaar al zo opgelost (kwamen we later pas achter). Ook met zware belading hebben we nog nooit seinende tegenliggers gehad, dus we laten het maar zo.
Verder is de 6 probleemloos. Regulier onderhoud, verder niks. Zo hoort het.
Kosten
Het rijden met een 6 is qua kosten te overzien. Het is natuurlijk wel een D-segmenter, dus de brandstofkosten en belasting (gewicht) zijn navenant. Toch rijden we met 1:12,7 zuiniger dan de fabrieksopgave. Onderhoud is zoals beschreven alleen regulier, de roestbehandeling heb ik zelf gedaan. Afschrijving heeft deze auto ook grotendeels al gehad. Onderdelen via de officiële Mazda-kanalen zijn wel prijzig, maar gelukkig heb je die niet vaak nodig en bestaan er alternatieven.
Conclusie
Deze Mazda 6 is voor ons doel (betrouwbaar gezinsvervoer met drie jonge kinderen) prima geschikt. Dat roestprobleem is de enige smet op het blazoen, dat is een kwaliteitsproduct van amper tien jaar oud onwaardig. Behalve betrouwbaar gezinsvervoer biedt de 6 echter ook een lekkere dosis rijplezier, hij tovert op verzoek een glimlach op je gezicht. Daar hou ik van.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties3
- Comfort4
- Kosten4
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Mazda 6

Uitgelicht aanbod
Lees ook

Mazda 6 Sportbreak - 2003 - 307.188 km - Klokje Rond

Mazda 6 SportBreak 2.0 CiTD Touring (2003)

Test: Mazda 6 SportBreak 2.3 S-VT Active AWD (2022)

Test: Mazda 6 Sport en SportBreak (2022)

Mazda haakt aan bij Japans onderzoek naar biobrandstoffen
