Mazda 323 1.5i LX (1996)

Uitvoering323 1.5i LX
Bouwjaar1996
Jaar van aanschaf2011

Betrouwbare Japanner

Sinds enkele maanden ben ik de trotse eigenaar van een Mazda 323. Dit is mijn eerste eigen auto en aangezien ik nog jong ben vond ik het volgende erg belangrijk:
- Zeer betrouwbare auto.
- Ruime auto voor een nette prijs.
- Kilometerstand niet boven de 200000km
- Benzine uitvoering

Het zoeken voor mij naar zo'n auto was voor mij niet erg moeilijk. Ik heb namelijk een oom die een eigen garage heeft. Na zoektocht in zijn showroom kwam ik de Mazda 323 tegen die ik zeer voordelig mee kon nemen.

Uit ervaring weet ik dat de Mazda een zeer betrouwbare merk is met weinig problemen. Mijn oom vertelde dat hij altijd bij hem goed was onderhouden zonder problemen. Ook weet ik dat de betrouwbaarheid van de Japanse auto's (Toyota,Lexus,Mazda,Honda) vele malen hoger licht als bij de Franse auto's.

Ook wou ik een ruime auto hebben omdat, ik in de zomer naar Spanje en Frankrijk met vrienden ga en daardoor een ruimere auto nodig had voor de bagage.

Hierdoor kwam ik snel op de Mazda 323. Wat me aansprak aan de auto is dat het voor zijn tijd een mooi design was en een leuke beginnerauto om mee te beginnen. Ook schakelt het erg lekker en zie je hem niet vaak nog op de weg.

Van binnen ziet de auto er goed uit. Er zijn bijna geen trillingen in het interieur op de bijrijderplaats na. Ik heb er als extra's een nieuwe radio in laten zetten met MP4 mogelijkheden en een leer interieur. Dit komt omdat ik de stoffe stoelen erg zacht vond en weinig steun gaven. Het leer is stuk stugger en geeft meer steun. Ik zoek alleen nog binnenkort gebruikte velgen aangezien ik wieldoppen niet mooi vind.

Ik heb pas 1 probleem met de auto gehad en dat was het bekende piepen van de V-Snaar met koud weer. Na controle van mijn oom had hij het in 5 minuten gerepareerd en verholpen.

Wat mij zeer tegenvalt is het verbruik van de auto. Aangezien de auto niet te zwaar is (1050kg) en een niet te grote motor (1.5) haal ik niet beter als 1:10 op de snelweg en 1:8 provinciaal. Ik ben van de nieuwe generatie (het nieuwe rijden dus) en vind de cijfers erg tegenvallen.

Thuis hebben wij als extra auto een Opel Agila 1.2 uit 2003. Aangezien ik die te vaak moest delen met mijn broer heb ik mijn mazda gekocht. De Opel Agila heeft een paar grote nadelen:
-Schakelen lijkt als roeren in kom soep.
-Mist vermogen om in te voegen op de snelweg.
-Zeer maar ook zeer windgevoelig door het hoge design.

Bedankt voor het lezen, hoor graag reacties.

Ik zal binnenkort foto's bijvoegen en als er taalfouten inzitten excuses.

7,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee