Land Rover Range Rover Evoque P300e AWD Dynamic HSE (2024)

Land Rover Range Rover Evoque P300e AWD Dynamic HSE (2024)

UitvoeringRange Rover Evoque P300e AWD Dynamic HSE
Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2024
Lezerswaardering: 68%Keuze van de redactie

Nobby

Nobby

Eind 2023 bestelden we onze eerste zelfgekochte nieuwe auto van ons leven. Het werd een Range Rover Evoque, en dat is toch wel ongeveer mijn droomauto.

Hiervoor reden we een Volvo S40 van eind 2007, het 2008 model. Een vrij simpele Edition II 1,8, die we in 2011 de onze mochten noemen. We hebben altijd erg genoten van de auto. Hij was zelfs in 2024 nog zo goed dat we hem in de familie hebben gehouden. We hebben de auto weggeven aan mijn schoonbroer. Hij verdiende het gewoon niet om weg gedaan te worden.

Het lag dan ook voor de hand dat de nieuwe auto weer een Volvo zou worden. Vanaf 2019 keken we verlekkerd naar de Volvo S60. Dat leek hem ook te gaan worden.

Nou schreven auto’s in die periode vanaf 2019 tot 2024 opeens een stuk minder hard af. De S40 was nieuw 33.000 euro en we kochten hem voor precies 10.000 na 4,5 jaar. Maar een S60 van 60-65 moest na eenzelfde periode nog snel 40+ opleveren. Het moest deze keer namelijk wel een full-option model worden, een T5 intro edition, en later keken we ook naar de T6 en T8.

Omdat ik ze wat duur vond, keek ik eens rond wat ik nog meer voor 40-50k tweedehands zou kunnen vinden, en daar stond een koperkleurige Evoque tussen. Daar werd mijn levenslange liefde voor Engelse SUV’s nogal door getriggered. Toen ik jong was hadden we een nieuwe Lada Niva. Dat vond ik de stoerste auto ooit, tot we een keer naast een Range Rover (de oerversie, tweedeurs in Camel-trophy kleur) parkeerden. Wow! Die was nog veel stoerder.

Alleen de instrumenten. Vreselijk vond ik die. Tot het 2024 model had die een half-analoge en half-digitale klok (ja echt, het analoge gedeelte was zelfs 2/3 van het rondje van de kilometerteller, en van de toerenteller. Daarnaast had het nog een lelijke navigatie en een soort ‘plaatje’ waarop de auto in te stellen was. Het leek wat op een scherm maar was het niet.

De 2024 versie is dan weer heel clean. Misschien een beetje té.

Manlief keek al steeds meer naar het vorige model XC60. Maar toen kwam net het nieuwe model. Die vind ik dan op de meeste vlakken veel mooier, behalve dat ik hem te langgerekt vind. Het is in sommige opzichten meer een stationwagen dan een SUV.

Nou goed, lang verhaal kort, ik had mijn zinnen gezet op een Range Rover Evoque. Door nare omstandigheden werd ons budget ook nog aanzienlijk groter. Tweedehandsjes zijn zo duur, we gaan gewoon voor de eerste en waarschijnlijk tevens laatste keer voor een nieuwe auto.

Samenstellen.

Een nieuwe auto! Dan moet je hem dus ook zelf samenstellen. Wat kies je dan? Mijn liefde voor Range Rovers is altijd gebleven, en het meest verliefd keek ik dan altijd naar de Sport HSE. Dat HSE is me altijd bijgebleven. De ultieme uitvoering. Je hebt ook de autobiography maar die heeft ook erg veel zinloze opties. Zoals entertainment achterin, terwijl het veel meer een tweepersoons auto is, en we ook maar met zijn tweetjes zijn.

Maar bij Range Rover is haast alles een optie, wat je bij even grote auto’s (Zoals de XC40 laat staan een Lynk&Co 01) allemaal ‘gratis’ krijgt, is bij een Evoque in de HSE uitvoering nog een dure optie. Maar ik moest en zou dus een HSE. Vanwege de velgen, de stoelen en het panorama dak, maar vooral ook vanwege de koplampen. Die Laser-LED’s en de dagrijverlichting zijn anders en ook niet op de op zich verstandigere SE te bestellen. De meeste mensen kopen de SE omdat je dan nog flink wat over hebt voor opties. Verwarmd stuur, verwarmde -laat staan koelbare- stoelen, 4 zone klimaat en zo, forget about it. Kost allemaal geld en ze zijn in principe alleen in pakket vorm, dus krijg je er ook vaak nutteloze opties bij.

Uiteindelijk hebben we de verwarmde stoelen dan nog ‘gratis’ gekregen (vanwege de inruilbaarheid) en hebben we behalve het open dak weinig opties extra genomen. Voor de kleur betaal je nog iets extra.

De kleur is overigens Corinthian Bronze geworden! Daar werd ik helemaal verliefd op en is een veel mooiere kleur bruin/brons/goud dan het vorige model. Een hele mooie diepe bruin-bronzen kleur. We hebben hem ook met de lichte 20 inch velgen genomen, en zonder privacy-glas. Het grote nadeel van Range-Rovers vinden we namelijk het ‘gangster’ en voetbal imago. We wilden per se geen donkere boevenbak. Je ziet veel Engelse oudere echtparen rijden in precies zo’n Evoque als die van ons. We hebben een bejaarden-Range rover! Ha.

Motor:
Bij het samenstellen begin je ongeveer met de motor. Nou is er maar een logische keus in Nederland: de plug-in hybride P300e. De P250 benzine en de D160:diesel zijn beide ongeveer 30.000 duurder dan de PHEV. Bizar veel, en ze zijn nog veel minder snel en krachtig ook.

De PHEV heeft dan weer zijn eigen nadelen. Het is niet een mechanische 4WD. En hoewel de achterwielen heus altijd wel helpen in noodsituaties, is de gemiddelde ondersteuning daarvan wel afhankelijk van hoe vol je batterij is. Een bijna onoverkomelijk probleem vind ik de 3 cilinder. Ik heb een hekel aan het geluid van het ding op hoge toeren. Nou hoor je hem maar zelden en hoge toeren zijn niet vaak nodig. Ik had wel heel erg veel liever 4 cilinders gehad. Zoals de Velar of zo. Maar ja, 82,500 is al best veel geld.

Hoe rijdt het?
Als een trein. En qua geluid soms ook. Zo’n electro motor geeft een beetje gierend geluid zoals een tram of trein. Maar wat rijdt de auto ‘souverein’. Je hebt als de versnellingsbak in de sport stand staat maar liefst 540Nm koppel, 200 normale en 109 electro-paardjes. Voor een SUV met een flink gewicht gaat het als de brandweer. We hebben de auto gekocht vooral voor luxe en uitstraling, maar het is per ongeluk ook nog de snelste auto die ik ooit zelf heb gehad. 6,4 seconden naar de 100, zelfs de Honda CRX-en uit mijn jeugd hadden er 7,2 voor nodig, en de 350Z van mijn broertje evengoed nog 5,9.

Het is dus een onverwacht snelle auto, en hij ligt ook nog als een blok op de weg. Ik heb wel eens wat reviews gelezen dat een Evoque wat ‘zenuwachtig’ rijdt door de vermeende korte wielbasis. Ten eerste is die een paar centimeter langer dan onze vorige Volvo S40 (die ook al heerlijk stuurde met zijn Ford Focus onderstel) en met dat gewicht van zo’n 2100 kilo is het rechtuit een onverzettelijke auto. Als je echter een kleine rotonde moet nemen gaat dat ook als met een kleine hatchback. Het is echt heel erg strak allemaal. Met de wielen echt op de hoeken van de auto krijg je ondanks het gewicht bijna het gevoel te karten.

De leukste rit die ik tot nu toe gemaakt heb, is naar verschillende plaatsen in Italië. Daar hebben we verschillende micro-Stelvio-passen bereden, midden in de nacht bij Alba, en overdag bij Vernazza. Zeker zo uitdagend, alleen veel kortere stukken. Eigenlijk is 30 al erg hard daar. ‘S nachts hadden we echt bijzonder veel profijt van die Laser-LEDs. Schitterend, verlicht de berm uit, licht borden uit, zorgt dat je eigenlijk altijd met groot licht kunt rijden en zorgt dat je tegenliggers niet verblind. Echt een ervaring.

Minpunt van dat hoge gewicht zijn de remmen. Het zijn al gigantische geventileerde remmen voor en achter, maar ze zijn matig opgewassen tegen 2100 kilo downhill met om de 100 meter een 180 graden draai. Ze deden het best goed hoor, in Italië. Maar bij thuiskomt moesten er nieuwe blokken rondom, en nieuwe schijven voor. Beetje erg enthousiast gereden, en erg weinig ervaring met een automaat en hoe dan te remmen op de versnelling. Grotendeels onze fout, maar ik zou wel Carbon remmen willen. Of nog een inch groter met 6 zuigers of zo.

Om mijn enthousiasme te benadrukken, ik ben de hele weg naar beneden bij Vernazza vrij ruim een moderne Mini-Cooper cabrio voorgebleven die ook echt zijn best deed. Maar dus met net 5000 kilometer is de halve remmerij vervangen.

Verder, grootste tegenvaller van de auto is dat ik er geen licht interieur in kon bestellen. Alleen een afschuwelijk lichtgrijs, wat dan ook nog two-tone stoelen opleverde. Grotendeels zwart maar met een lichtgrijze inleg. Het zag er in het echt niet uit in mijn ogen. In de vorige versie kon je nog een mooi beige interieur bestellen. De twee andere opties die je in de huidige evoques hebt (met lichtgrijs of donkerrood) laten eigenlijk alleen het donkere interieur als optie. Het is allemaal mooi en super premium, schitterend dashboard met leer bekleed enzo. 20 voudig verstelbare stoelen enz. Maar ik wilde beige of bruin. En dat kan dus in zijn geheel niet. Van de Evoque heb je ook geen SV (Special Vehicle) opties.

Gevoel.
Man en ik voelen ons de koning te rijk in onze mooie Range Rover. Een gevoel wat nog versterkt wordt omdat de auto nogal veel aandacht krijgt. Van kindertjes die tegen hun papa roepen: ‘papa, papa, dat is een mooie auto’ tot de 65 jarige Italiaanse vrachtwagen chauffeur die een handen en voeten gesprekje komt voeren waarbij hij vooral duimen omhoog tekort komt.

Het is echt een heerlijk autootje, die met een licht interieur en 4 cilinders nog net iets beter was geweest.

Nobby.
Vroeger was je een beetje raar als je je auto een naam gaf. Maar sinds al die elektronica en wifi en Bluetooth moet je je auto wel een naam geven. We hebben onze Nobby genoemd. Naar de anonieme Engelse autobouwers. De kenner zal er als het goed is een referentie naar een bepaalde TopGear episode in zien.

Versnellingsbak automaat

Ik had nog wat willen zeggen over de automaat en de hybride aandrijving. Buiten deze auto heb ik maar in een paar verschillende merken auto’s met automaat gereden. Van de wat recentere alleen maar Volvo’s die ik als leen auto meekreeg. Daarvan wel een boel. De XC40 T3 en T5, V60 T6 en V90 T8.

Die hebben best heel fijne automaten, en het samenspel met de elektromotor is ook best heel aardig. Maar die van de Evoque is echt nog heel veel fijner. In de gewone stand merk je echt helemaal niets van dat samenspel van de hybride aandrijflijn. Het gaat zo vreselijk smooth, en het pakt vooral na korte bochten op een rotonde bijvoorbeeld veel mooier op dan die van Volvo. Volvo’s ‘twijfelen’ dan een beetje. In de sport-stand is dat nog veel beter, en dat heeft Volvo niet echt.

Daarnaast waren in de Volvo’s de batterijen echt heel klein. Wat heb je nou aan 30 kilometer? Nou doet de Evoque ook zelden meer dan 40 kilometer. Is ook te weinig om hem echt op te laden. Ik laadt 9 van de 10 keer tijdens het rijden op. Wordt hij onzuinig van maar het is veel makkelijker als je niet thuis kunt laden. En al met al is hij zelfs met tijdens het rijden laden niet veel onzuiniger dan de vorige auto. Laden aan een publieke laadpaal is echt nauwelijks voordeliger.