Lancia Delta 1.8 i.e. (1994)

Lancia Delta

UitvoeringDelta 1.8 i.e.
Bouwjaar1994
Jaar van aanschaf2007

Sinds februari 2007 ben ik in het bezit van een Lancia Delta uit 1994. ik heb de 1.8 uivoering met 2 kleppen per cilinder. Totaal vermogen vsan 105 pk.

Na op internet een beetje de gegevens na gekeken te hebben, verwachtte ik geen vlotte auto te krijgen, maar dat viel me reuze mee.
Na eerst een beurtje gedaan te hebben (nieuwe olie, oliefilter, benzinefilter, bakolie, luchtfilter, koelwater en bougies), ben ik voor eht eerst een goed eind gaan rijden, en hierbij tot de conclusie gekomen dat de motor niet goed warm werd. Termostaat was kapot. Ook deze vervangen en eindelijk de kans gekregen om de motor een beetje los te rijden (auto had namelijk bij het autobedrijf al een aardig tijdje stil gestaan).
Na de motor goed warm gereden te hebben voor het eerst flink op het gas gegaan, en ik was verbaasd. Ik verwachte een auto die eigelijk zijn eigen gewicht niet goed mee kon krijgen (1200 kilo) maar kreeg een auto die aardig wat wist te doen met zijn pk’s. Ook de topsnelheid was zeer bevredigend. Volgens de test waar ik naar keek zou het rond de 185 wel op moeten houden, maar op de Duitse Autobahn, ging mijn teller toch ruim over de 205 km/h. Laat de teller 10 km afwijken, dan hoor je mij nog steeds niet klagen.
Het enige nadeel dat ik heb met de auto is dat het benineverbruik vrij hoog ligt. Als ik netjes rij haal ik met geluk de 1:10.
Dan nog over de wegligging. Ik heb er lichtmetalen velgen onder met vrijwel de orginele bandenmaat (1 cm breder), en over de wegliggin ben ik ook tevreden. Bij hele directe en korte stuurbewegingen heeft ie eerst nog even moeite om de goede kant op te komen, maar in lekkere lange doordraaiende bochten stuurt hij lekker en aardig nauwkeurig. Begint uiteindelijk wel iets te ondersturen, maar dat mag van mij. Verder vind ik dat hij vrij vlak blijft en niet te veel overhelt.

In de planning voor oktober staat overigens nog een verlagingsset, dus wegligging zal zich alleen maar verbeteren, verder nog een achterspoiler, en een aantal andere kleine optische veranderingen, die deze auto ten goede zullen komen.

Aan problemen heb ik eigleijk als hoofdzaak de kapotte thermostaat gehad, die overigens vrij makkelijk te vervangen was.
Verder nog een ontstekingslampje die af en toe aan gaat. Oorzaak nog onbekent (als iemand missichen weet waar het aan kan liggen zou ik het graag horen). en af en toe slaat de motor af als hij stationair moet gaan draaien (dus als ik de koppeling intrap). Het rare is dat ie dit eigelijk alleen doet als hij tussen de 5 en 10 minuten heeft gedraaid, en dan ook alleen bij het aanremmen.
Verder nog een keer een diodebrug van de dynamo kapot gehad maar dat gaf ook geen grote problemen.