Lancia Delta 1.6 i.e. (1994)

Lancia Delta

UitvoeringDelta 1.6 i.e.
Bouwjaar1994
Jaar van aanschaf2002

Ik vond de ondergewaardeerde Delta altijd al mooi vormgegeven. De Delta van mij is dat niet minder met z’n metalliclak en originele, in gave staat verkerende lm velgen. De meegspoten achterspoiler is een ook origineel accessoir maar had van mij niet gehoeven en is bovendien pretentieus voor de 1e lichting 1.6. versie. Voorzien van ingevuld onderhoudsboekje en zonder veel gebruikssporen besloot ik er 3850 euro voor te betalen. Tijdens de garantieperiode werden de remleidingen vervangen (!)
en de v-snaar v.d. rembekrachtiging opgerekt zodat zonder piepen kon worden gestuurd. Tot slot werd er een nieuwe schakelaar voor de achterruitverwarming geplaatst.

Zoals genoemd, motorisch is deze 8 klepper 1.6. te tam voor het gewicht en potente onderstel v.d. Delta. Korte versnellingen maken een redelijk koppel in bijv. de 3e versnelling mogelijk maar daarmee is uiteindelijk de 5e versnelling wel erg lang. Mijn Delta voldoet echter aan de eisen waarvoor hij wordt gebruikt: Als 2e auto in voornamelijk de bebouwde kom en op 80 km wegen.

Elke rit stap ik met plezier in m’n ’basis’ Delta. Voorin veel (been)ruimte, een perfecte zitpositie waarbij hij absoluut trillingsvrij en bij rechtuit-rijden zeer stabiel blijkt uitgelijnd. Het meepikken van stoepranden lijkt hier geen afbreuk aan te doen.

Noem het Italiaanse charme maar er blijven onvolkomenheden:
-Het nerveuze tempo van de ruitenwissers, wat is daar het voordeel van?
-Bij koud weer schakelt de bak niet zonder hoorbaar protest terug van de 3e naar de 2e versnelling. Twee keer ’pompen’ tussendoor met de koppeling voorkomt dit echter. Ik vermoed dat olie verversen van de versnellingsbak een beurt heeft overgeslagen.
-Knarsen van kunstoffen hoorbaar vanuit de bagageruimte, wellicht de hoedenplank. De vorige eigenaar is al bezig geweest met het plakken van vilt op randen waar de hoedenplank op rust.
-Bij het ontwasemen van de voorruit in de hoogste stand resoneert het dashboard met een zware brom.
-Bij droge weersomstandigheden piepen de schijfremmen voor. Waarschijnlijk zal dit bij de duurdere originele remblokken niet meer voorkomen.
-Condensvorming aan de binnenkant van de ruiten lijkt te wijten te zijn aan niet meer goed sluitende deurrubbers.
-Oppervlakkige roestvorming komt vreemd genoeg alleen voor op de matzwarte raamstijlen naast de voorruit.
-Afbladderende lak op de steunen van de buitenspiegels.

6,0