Kia Rio 1.5 RS (2002)

Kia Rio

UitvoeringRio 1.5 RS
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2008

Op basis van de navolgende criteria een auto geselekteerd:
Prijs maximaal 5.000 euro, km-stand maximaal 35.000, bouwjaar minimaal 2002.
Daar kwam een hele lijst auto\'s uit. Ik had echter nog een aanvullende wens: er moeten 4 volwassenen in kunnen. Na het schrappen van alle kleine auto\'s waar je óf je hoofd, óf je benen of beide niet kwijt kunt bleven er twee kandidaten over: de Opel Agila en de Kia Rio. Na een proefrit in beide auto\'s bleef de Kia over.
Met de recensies op internet over de Kia Rio was echter iets vreemds aan de hand. Aan de ene kant hadden de journalisten, met name de Engelse en Amerikaanse, geen goed woord over voor de Rio, maar aan de andere kant waren er vrijwel geen ontevreden berijders. Hoe kan dat?
Als ik op het punt sta een grote aanschaf te doen dan wil ik toch wel een verklaring hebben voor zo\'n tegenstrijdig fenomeen.
Een opmerking van een Australische journalist zette mij wel op het spoor van een mogelijke verklaring. Hij stelde het volgende: Kia bezitters zijn geen liefhebbers van auto\'s. Ik denk dat daar wel een kern van waarheid in zit. Niet dat Kia rijders niet van hun auto houden, maar ze hebben niet die passionele liefde voor autorijden zoals autojournalisten dat wel hebben.
Als iemand het heeft over sportvelgen, sportief rijden, of zelfs een sportstoel, dan krijg ik de slappe lach. Onderuit hangen, aan een stuurtje draaien en wat met tandwielen prutsen heeft in mijn beleving niets met sport te maken.
Voor een Kia rijder is de essentie van autorijden dat hij gewoon van A naar B wil, verder geen gezeur.
Zo iemand is voor een recensie bij een journalist met passie voor auto\'s natuurlijk aan het verkeerde adres.

Inmiddels heb ik een Kia gekocht uit 2002 met 32400 km op de teller en de eerste paar honderd kilometer gereden. Het is een hele fijne wagen. Op diverse plaatsen had ik gelezen dat de Rio nogal vaag stuurt, maar ik weet werkelijk niet waar ze het over hebben. Hij stuurt minstens zo goed als de Golf en misschien wel beter. De versnelling voelt wat ouderwets aan, maar dat is al bijna weer gewend. Qua prestaties doet de Rio niet eens zoveel onder voor de Golf. Met de Golf spoot ik nogal eens ongewild weg bij een stoplicht. In feite is zo\'n Golf gewoon overpowered voor het huidige verkeer. Met de Rio gaat dat ook wel, maar hij nodigt daar gelukkig niet toe uit. Tussen de 80 en 110 km/u reageert hij wat lui in de 5e versnelling. Wil je daar per sé versnellen dan moet je de 4 gebruiken en de motor veel toeren laten maken. Boven de 110 krijgt de Rio echter ineens een heleboel koppel (in z\'n 5) zodat je prima kunt inhalen met 4 personen aan boord.
Er gaan inderdaad 4 volwassenen van 1m90 in, maar ik zou er zo niet mee naar zuid-Frankrijk rijden. Daarvoor zit je niet ruim genoeg. Maar voor ritjes van maximaal 2 uur kan dat prima.
De Rio maakt wel wat meer geruis dan ik me tijdens de proefrit herinner. Niet echt hinderlijk maar wel hoorbaar. Maar dan denk ik aan het verschil in afschrijving met de auto\'s van mijn collega\'s en dan hoor ik plotseling niets meer. Van dat verschil kan ik ieder jaar gratis 2 weken op vakantie met mijn vrouw.

Update 20-9-2008.
Inmiddels de eerste 5000 kilometers gereden. Hij rijdt als een zonnetje. Het rijden in diesels had mijn schakelgedrag nogal verpest. Hou me nu keurig aan het schakelschema uit het manual en dat is goed uitgekiend. Hij rijdt daardoor een stuk beter. De motor is bij constante snelheid zeer stil. De banden zijn op sommige wegen wel vrij lawaaiig. 99% van de tijd valt het me echter niet op. Hij houdt er niet van om door diepe plassen te rijden. Het verbruik is 1:16,4 daar ben ik heel tevreden over.
Als er harde wind (>=8 bft) van schuin achter komt dan is hij soms wat zijwindgevoelig. Vreemd genoeg lang niet altijd. Je moet dan niet te dicht langs een tegemoetkomende vrachtwagen rijden want dan heeft hij de neiging te zwabberen. Ik hou nu een metertje meer tussenruimte waardoor het probleem voor 95% is opgelost.
Een heerlijke auto.

Geen problemen