Kia Rio 1.2 CVVT Comfort Pack (2012)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Rio 1.2 CVVT Comfort Pack |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
KM-stand bij aanschaf | 4 km |
KM-stand laatst | 11.900 km |
Geen tijger, maar ook geen schildpad.
- 1.503 km
Ik heb de auto vanaf 1 mei in bezit en heb de eerste 1500 km er inmiddels opzitten.
Ik heb al aardig in verschillende auto's gereden voor mijn werkgever (Opel, Ford, Toyota) en dat waren altijd aardig luxe uitvoeringen, met als enige vreemde eend in de bijt een Opel combo.
Als ik mag beginnen, voor wat betreft het bedieningsgemak, vind ik deze Kia aardig goed in elkaar gezet, maar ik heb de comfort editie dus een aantal elementen zoals cruise control, parkeer-sensoren en camera missen. Ook heb ik maar een drie-deurs model en standaard kleur lak waar de gemiddelde vrouw haar neus voor ophaalt.
Interieur:
Ik heb geen ipod voor de media-speler, maar USB stick slikt hij prima, mits FAT32 geformatteerd :). De kwaliteit van de audio-installatie is waarschijnlijk met zuinigheid in het achterhoofd afgesteld want je moet echt aan de slag met de verschillende frequentie-instellingen om daar een beetje lekker geluid uit te kunnen krijgen. Het werkt dus wel maar, je zit dan met bijna alles ook wel op zijn hoogst ingesteld dus veel meer ruimte om de kwaliteit te verhogen heb je niet, maar dat hebben de speakers ook niet in huis.
Zitcomfort:
Ik ben met mijn 1.87 best een lange gozer, toch is het nog aardig te doen met zo'n auto alhoewel ik best veel heb moeten stoeien om een redelijk acceptabele zithouding te krijgen met de stoel. Het stuur is in hoogte en in diepte verstelbaar. Op dit moment zit hij redelijk prima, of dat op de langere afstanden net zo lekker blijft zitten, ik ben nog een keer van plan richting België te rijden met dat ding, dan ga ik er achter komen.
Voor mijn baas rijd ik in een Toyota Verso, die zit sowieso hoger en heeft een stoel met een langer zitvlak, maar dat niveau waarop die stoel in te stellen is, dat krijg ik in die Kia helaas niet voor elkaar. Ik heb gelukkig die middenarmsteun in de Kia niet nodig omdat ik het stuur zodanig kan instellen dat ik mijn handen op mijn schoot kan rusten. Dat moet ook wel, want het interieurmateriaal van de portier is niet RSI/CAMS-bestendig. Dat het dashboard een tikkeltje hard is, heb ik geen problemen mee, maar de portieren had toch ietwat een stukje zachtere bekleding op gemogen. Ik vraag me af of die Koreanen daar zelf wel lekker in rijden, of dat ze niet stiekem zelf een lapje bont op de portier-steunen hebben geplakt :)
Er zit een airco in, maar het is voor mij in het begin nog niet warm genoeg geweest om hem aan te zetten. De comfort editie heeft geen ontwasemingsknop maar ik vind dat persoonlijk een kolder-feature, want gewoon je airco aan en de aanjager en op middelmatige snelheid, ontwasem je niet veel langzamer dan wanneer de aanjager op volle snelheid draait. De airco op zich werkt prima, maar neemt af en toe ook zelf het besluit om aan te slaan, ik heb het idee dat zodra je de richtingsknop van je ventilatiebediening op je venster ingesteld houdt, dat er dan bedacht wordt dat je ramen zo af en toe stiekem toch ontwasemt moeten worden. Maar dat vind ik persoonlijk een denkfout van de fabrikant. Het enige waar dat in resulteert is dat je het snel koud krijgt op de regenachtige dagen waarop je niet per definitie de verwarming aan hoeft te hebben en je dan dus plotseling merkt dat die Airco aanstaat. Een echt minpunt.
Ik zit er wel over na te denken om eventueel cruise control nog bij in te laten bouwen, omdat ik benieuwd ben naar de brandstof-toevoer stabiliteit wanneer de cruise-control aanstaat.
Rijeigenschappen:
Goed de rijervaring op zich, ik heb hem aangeschaft om spaarzaam de brandstof te kunnen gebruiken. Kia belooft ongeveer 4.7 á 4.8l/100km *gemiddeld*, ik heb de poging gewaagd:
-Geen airco gebruikt;
-alleen in de auto;
-rustig optrekken en onder de 3000 toeren blijven.
Dan zit je op zijn hoogst rond de 100km/uur (tussen de 93 en 98km/u) op de snelweg en dan haal je dat gemiddelde enigszins. Als je voornamelijk over de provinciale wegen gaat rijden waar 80km/u het maximale is, dan zal je ook dat gemiddelde wel halen.
Na de eerste tankbeurt ben ik gewoon de maximum snelheden gaan aanhouden en dan gaat het verbruik van 4.8L/100km vlot omhoog naar de 5.2 en zelfs 5.3L/100km. Dat is op zich nog steeds aardig, maar niet de beloofde 4.7L. In dat opzicht hadden ze wat mij betreft dan nog wel een 6e versnelling erbij mogen gooien, maar waarschijnlijk trekt die motor dat niet.
Houdt ook rekening met het feit dat de banden van de Kia een lage rolweerstand hebben, dus dat slijtage en bandenspanning ook altijd invloed zullen hebben op dat verbruik. De bandenspanning is bij de meeste mensen inmiddels wel duideljk, maar ik denk dat zodra je er andere banden onder legt, dat het verbruik ook duidelijk zal gaan veranderen. In de tussentijd een verhuizinkje met spullen van een ex-kamergenoot gedaan, daarbij mijn zoontje nog maar dan zit ie ook aardig vol. En uiteraard gaat hij dan ook meer zuipen. Ik zag de fluctuaties van de brandstofmeter tussen de 6.0 en de 7.8L/100km schommelen. Zijn trekkracht en acceleratie blijft wel aardig stabiel, ook met meer gewicht, dus dat kan ik dan wel weer waarderen, maar zoals gezegd, kost wel brandstof, en daar waar hij ongeveer tussen de 12L en de 17L/100km schommelt tijdens het optrekken, kan dat bij hoger gewicht rustig tot 26L/100km oplopen.
Als je echt zuinig rijdt, is 1:18 a 1:19 praktisch wel haalbaar (ongeveer tussen de 600 en 700km op een tank), maar als je gewoon de nominale snelheden rijdt of zelfs strak de km teller van je tomtom gebruikt, dan gaat het gewoon terug naar 1:16 of 1:15.
Met twee keer een bak aan spullen verhuizen redde ik ternauwernood de 600km. Ik mocht nog 44km rijden volgens de de grote leegte-indicator, toch ging er maar 36 liter bij en dat was ook ongeveer bij de andere tankbeurten zo. Dus waar zitten toch die laatste 9 liters verstopt?
Zoals de titel zegt:Het is geen tijger en als je een zenuwpees bent die moeite heeft met achterliggers die pushen omdat je niet lekker doortrekt, dan is deze Kia niks voor jou, want hij heeft geen vermogen onder de 3000 toeren, dus mensen achter jou zullen echt een beetje meer geduld moeten hebben totdat ze je kunnen passeren.
Maar ja, wat verwacht je van een auto die toch in de energie-klasse A-label moet vallen? Maar eerlijk is eerlijk, het is ook geen Fred Flintstone auto waar je extra moet bijtrappen om op snelheid te komen, als je bedeesd doorrijdt, dan ben je toch acceptabel vlot bij de maximum snelheden. Het is absoluut geen impulsieve auto maar je hoeft ook niet bang te zijn dat een betonwagen je eruit rijdt.
Hij stuurt lekker, ja hij stuurt nog wel aardig licht, maar ik heb niet het idee dat er veel onderstuur inzit zoals ik bij andere reviews heb gelezen of gevolgd. Of men stelt de stuurbekrachting bij Kia inmiddels wat minder strak in voordat ze de auto afleveren, dus mogelijk reageert Kia op die kritiek van de reviewers.
Het ISG werkt prima als het warm is, op een verkeerslicht aanrijden, koppeling in en zodra je stilstaat, pook in zijn vrij en koppeling loslaten en de auto slaat rustig af en het ISG lampje gaat branden. De auto slaat ook weer vlot aan zodra je de koppeling intrapt en hem in zijn 1 schakelt. Er zijn veel omstandigheden die ideaal moeten zijn voor het ISG systeem, maar in de warmere periode doet ie het voortreffelijk.
Als het onder de twintig graden is, dan laat de ISG het helaas wel vaker afweten (Of mijn tank moet wellicht niet voldoende vol zijn geweest). Ik had begrepen dat in de winter het te koud zal zijn voor het systeem om ueberhaupt zichzelf in functie te zetten.
Ik las dat de eerste versnelling aardig kort zit, ik weet niet of dat idee echt terecht is, maar omdat hij een beetje belabberd vermogen levert in de lage toeren moet je veel hoger in de toeren zitten om hem vanuit de 1 te laten rollen. Tel daarbij op het feit dat hij in stationaire mode erg weinig geluid maakt, zeker als je de radio een beetje luider hebt staan, dan hoor je de motor totaal niet dus heb je geluidstechnisch helemaal geen geen oriëntatie over of je voldoende gas geeft om weg te kunnen komen, dus moet je serieus op de toerenteller kijken wat hij doet. (Ongeveer 1500 tot 2000 toeren is wel genoeg om weg te kunnen komen als je een beetje goed oefent met gas en koppeling nivellatie)
Al met al, de auto voldoet aan de kwaliteit waar hij voor staat. Het comfort zeker van de stoelen en de portierbekleding had beter gemogen.
Zuinigheid alleen in de folder
- 11.900 km
Inmiddels een dik jaar verder en heb ik genoeg dingen uitgeprobeerd met de auto om te kijken in hoeverre de vebruikscijfers zijn te beïnvloeden.
Ik heb ook in de tussentijd van de gelegenheid gebruik gemaakt om er cruise control in te laten bouwen. Ik was een van de ongelukkige eigenaren bij wie het VSM pakket niet was ingebouwd en heb dus de 450 euro aan cheques gebruikt om die optie te bekorten.
Daar heb ik zeker geen spijt van gehad. Bovendien heb ik het vage vermoeden dat de achteraf ingebouwde cruisecontrol een tandje luxer is dan als je die af-fabriek ingebouwd meekrijgt.
Je weet wel, je koopt een complete auto, maar je krijgt altijd een erg karige uitvoering van de optie.
Deze cruise control heeft behalve de lock optie en de trapsgewijze verhoging/verlaging van 1/10km dan ook een begrenzing, maar naast dat ook nog eens drie geheugenplekken voor verschillende favoriete snelheden.
Dat laatste heb ik persoonlijk nog nooit ergens af fabriek in een cruise control meegeleverd gezien.
Kan de cruise control je brandstof verbruik positief beïnvloeden? Jazeker wel, ik mag zelf misschien een aardig vaste voet hebben, vaster dan de cruisecontrol krijg ik het echter niet.
Alleen bij steilere hellingen moet hij stiekem toch wel bijstellen. Sowieso moet hij bijstellen na het locken. Maar zolang de weg lekker recht is, dan blijft hij wel strak staan.
Als ik kijk naar wat de site voor gemiddeld verbruik registreert naar wat mijn board computer heeft staan, dan wijkt de boardcomputer 0,47 af naar beneden en vertelt hij me dat ik 1:20 rij gemiddeld.
650 tot 700 kilometer haal ik wel aardig, 750 kilometer is een zeldzaamheid.
Voor dat soort afstanden moet je echter de 100km/uur niet gaan overschrijden en je moet ook geen stormachtige dagen hebben waarbij je een flinke tegenwind hebt, want dan zit je zo op de 6,5l/100km.
Al met al vind ik tussen de 1:18 en de 1:20 nog steeds netjes voor zo'n auto en dan heb ik nog nergens aan gerommeld (geen chip, geen h2o modules etc.) Voor de fabriekswaarde zou je theoretisch gezien 750km moeten kunnen rijden, praktisch heb ik dus op zijn hoogst 740kilometer gehaald mits je dus de absolute maximum snelheid iets onder de 100 km/u houdt.
Maar de meeste willen 120 of 130 en dat kost je makkelijk je 25% meer brandstof (in elke auto!).
Wel je bandenspanning goed in de gaten houden en het olie op tijd bijvullen om ook die afstanden te kunnen blijven rijden.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.