Kia Niro 1.6 GDi PHEV DynamicPlusLine (2019)

autoreview

Kia Niro Plug-in Hybrid
Kia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro Plug-in HybridKia Niro Plug-in HybridKia Niro Plug-in HybridKia Niro Plug-in HybridKia Niro Plug-in HybridKia Niro Plug-in HybridKia Niro Plug-in HybridKia Niro HybridKia Niro Hybrid en Plug-in HybridKia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro HybridKia Niro Plug-in HybridKia Niro Plug-in Hybrid

Signalement

UitvoeringNiro 1.6 GDi PHEV DynamicPlusLine
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2019
KM-stand bij aanschaf13 km
KM-stand laatst27.000 km
Lezerswaardering: 75%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Niro PHEV,12000 km en nog altijd enthousiast,

  • 12.000 km

Nu ik eindelijk eens een grotere afstand gereden heb en mijn benzinetank heb kunnen bijvullen zonder tussentijds elektrisch bijladen, vind ik het tijd om een review te schrijven. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk de zaken te bespreken die ikzelf graag zou gelezen hebben voordat ik de Niro kocht.
Ja, nu heb ik 2 keer getankt op een week tijd. De 2de keer heb ik het gedaan gekregen dat het aantal nog beschikbare EV-km hetzelfde was als de 1ste keer. Ik heb de 650km (mijn vorige auto telde op diezelfde afstand 660km) met Col du Bonhomme (949m) en de rit Freiburg – Titisee (901m) in 2 richtingen afgelegd, 2 derden er van op snelwegen (aan 111kph). Mijn verbruik als zuivere hybride dus was 4,54L/100km of 1 op 22,0km/L.
Ik ben al jaren op pensioen en hou me graag bezig met cijfergegevens en probeer daar trends en verbanden in te vinden. De verbruikscijfers zijn afgeleid van ofwel van de opgeladen elektriciteit ofwel van de gebruikte benzine. Als er deels op benzine gereden wordt, dan noteer ik steeds de daling van het beschikbare aantal EVkm, de rest geeft dan het aantal km dat door de ICE (internal combustion engine) geleverd is. Omdat de EVkm op die manier overschat wordt, is mijn ICEverbruik in werkelijkheid zeker niet hoger dan hier berekend. Overigens veel lof voor de nauwkeurigheid van de op het dashboard gegeven verbruikscijfers. Op de 6 tankbeurten tot nu toe was het verschil nooit groter dan 1 liter.
Ik heb de plugin versie gekocht voor het comfort van 50km elektrisch te kunnen rijden, wel wetend dat ik die meerprijs van 7k€ nooit zou kunnen besparen met elektrisch laden, maar omdat al mijn doordeweekse ritten minder dan 5km ver zijn en ik me dan daarbij minder schuldig voel dat ik niet de fiets neem. Die meeruitgave heb ik me nog niet beklaagd, in tegendeel. Bijladen gaat gemakkelijk want kan binnen in de garage gebeuren.
Buiten de stilte tijdens het rijden, waardeer ik vooral de mogelijkheid om met de lepels (paddels) aan het stuur de gewenste vertraging in te stellen. Links is verhogen en rechts is verlagen van de remkracht (in stand Sport wordt met die lepels de versnelling gekozen). Er wordt in stand 0 gestart, wat overeen komt met vrijloop. Stand 1 is als het uitbollen met een ICE en 2 als na terugkoppeling, stand 3 is al stevig vertragen en dan gaan ook de remlichten branden. Omdat met een volle batterij niet op die manier kan afgeremd worden, zet ik een timer tijdens het opladen zodat hij stopt voordat de batterij 97% vol is.
Nieuwe systemen tov mijn vorige auto (MB B180 van 2012) zijn stuurverwarming, zetel koeling, 2 geheugens voor stand bestuurderszetel, LKA (lane keeping assist), ACC (adaptive cruise control), actieve detectie en aanduiding van de km-beperking bij werken, een signaal wanneer de voor u staande wagen doorrijdt en de achteruitrij camera.
Het grote mankement is wel het ontbreken van verwarming zonder dat de ICE werkt (wel stuur en zetel (ook achteraan) verwarming). Voor mijn doordeweekse afstanden (<5km enkel) rij ik dus in de winter in de kou. Ik heb wel 2 keer als test de verwarming gebruikt, eerst gewoon en na 3km was de water temp gestegen tot 42°, een uur later terug en dan steeg die van 21° tot 48° met een verbruik van 0,35L en een daling van 8%batt. De dag nadien heb ik die rit gedaan in de stand Sport-Manueel en na 2,75km ICE had ik reeds 65° de rest heb ik EV gereden. Het verbruik was 0,4L maar het %batt was 1 hoger dan bij vertrek. De verwarming in EV is dus veel trager zonder evenredige besparing.
Ik rij al sinds 1981 met automaat en cruise control en die van de Niro is wel anders: waar ik vroeger de gewoonte had te vertragen tot de CC het overnam, moet ik nu de rechter voet helemaal lichten vooraleer de CC het wil overnemen. In berg af in CC remt de Niro af tot de ingestelde snelheid en vult de batterij bij, tenzij ge het gaspedaal iets indrukt, dan wordt de overbrenging als in vrijloop gezet en moet ge wel op tijd uw voet lichten als de bergaf vermindert anders zakt ge onder die ingestelde snelheid. Hier vindt de Niro dus dat als ge “helpt”, ge het helemaal zelf moet doen.
Bij een PHEV is vooral van belang de batterij op peil te houden, anders rest enkel het ICE rijden. De meest gekende oplaad of genereer wijzen zijn de ELgen (220V via stekker) de REgen (Rem energie) en de ICEgen (zoals bij EV range extenders en hybrid autos zonder versnellingen zoals de Outlander die enkel de ICE koppelen aan de wielen boven de 70kph). De Niro gebruikt nog een andere methode die ik de ECOgen noem voor Ecologisch en Economisch. Wanneer de Niro de ICE gebruikt, dan laat hij die iets meer energie leveren dan nodig voor de gewenste snelheid en het overschot van die energie wordt in de batterij opgeslagen (dat kunt ge ook volgen via pijlen op een display). De meesten weten dat benzine auto’s het minst eco zijn bij echt lage snelheden en via die ECOgen slaagt de Niro er dan in na 3 km ICE nog 2 km EV te rijden en dat maakt dat hij op die 5 km minder benzine verbruikt terwijl het %batt terug even hoog is. Dit heb ik gevonden doordat ik een OBD2 stekker geplaatst heb waardoor ik de verbruikte- of oplaad-energie kan volgen.
Dan de manieren om het PHEV systeem te gebruiken. De mogelijke standen zijn EV, Auto en HEV, daarnaast kan gekozen worden voor ECO en Sport-automaat en Sport-manueel. Er wordt altijd gestart in ECO en EV, waarbij volledig elektrisch wordt gereden en de ICE enkel ingeschakeld wordt wanneer het gaspedaal dieper wordt ingedrukt of de batterijstand lager dan 19% is. EV is de meest aangename stand. Ik wist niet dat rijden met een 62PK motor en toch een massa van 1.600kg zo vlot verloopt. Vooral aangenaam is het ontbreken van het startmotorgeluid in file of na rood licht. Een ICE auto vertrekt enkel sneller met opmerkelijk meer lawaai dan normaal.
In de stand HEV wordt de batterij op hetzelfde niveau gehouden en als die 3% daalt, wordt een tijd op ICE gereden tot de batterij terug op dat begin% is, waarna terug een tijdje elektrisch gereden wordt. De stand AUTO heb ik nog niet gebruikt, die komt overeen met EV tenzij ge uw route hebt ingegeven, dan zou (heb ik gelezen) de batterij extra worden opgeladen als een sterke bergop in aankomst is.
Ikzelf hou het %batt (als de afstand te groot is voor EV) liefst tussen 70 en 80%. Dit omdat ik een hekel heb aan gedwongen ICE rijden onder de 50km/u. Dit krijg ik gedaan door, als het %batt lager is, manueel te rijden, dan wordt enkel op ICE gereden. En met het ECOgen principe wordt op die manier de extra energie niet na 3% stijging terug verbruikt maar opgespaard.
Via de OBD2 stekker kan ik de CEC (cumulative energy charged) en CED (cumulative energy discharged) tellers uitlezen. Door bij elke laadbeurt die tellers te vergelijken kan ik zien hoeveel meer energie tijdens het rijden opgeladen werd. Wanneer enkel op EV gereden is, dan is er REgen voor 2à3 kWh/100km en wanneer met ICE gereden wordt stijgt de som van REgen en ECOgen tot 7à8kWh/100km op landwegen en 4kWh op snelwegen (dan is zeer weinig REgen).
Ik ben zeer tevreden over de Niro, toch zijn er een aantal punten die ik graag anders zou zien. Dat heeft vooral te maken met instellingen die na elke start moeten ingegeven worden. De LKA wens ik slechts uitzonderlijk te gebruiken en steeds moet ik die afzetten, de Auto Hold functie (stil blijven staan zonder voet op de rem) moet ik dan weer telkens activeren en ook overschakelen van ACC naar normale CC. Ook na elk gebruik van CC moet de REgen terug ingesteld worden. Dat alles kan toch automatisch terug gezet worden.
Een ander item is de grafiek-verbruiksmeter. Als op ICE gereden wordt wijst die meestal 16à18km/Liter aan, zonder aan te geven hoeveel kWh/100km opgeladen wordt. Zo is die van weinig nut als het werkelijke verbruik 20à29km/Liter is.
De dag voordat ik op vakantie vertrok stelde ik vast dat geen enkele knop van de GPS en Media knoppenbalk reactie gaf. Die zaken konden enkel via de knoppen op het stuur aangepast worden. Door Corona had ik de navigatie verschillende weken niet meer gebruikt. Gelukkig was mijn dealer bereid me reeds na de middag te helpen. Hij vertelde me dat een harde reset het systeem hersteld had.
Ten slotte, ik heb al eens een platte 12v batterij gehad. Ik was in de garage aan het knutselen en had de radio van de auto opgezet, zonder argwaan want in de handleiding stond dat de 12v batterij werd opgeladen door de 400v batterij. Regelmatig moest ik voor de radio (time-out) het contact af en terug opzetten. De 3de dag kon ik de radio niet meer opnieuw opzetten: zonder verwittiging was de batterij helemaal leeg. De koffer kon ik niet openen zonder de zetels plat te leggen en van binnenuit met de hard-key de nood opening te gebruiken. Lang opladen was niet nodig, want zodra ik de auto rijklaar kon zetten, werd inderdaad de 12v batterij door de 400v batterij opgeladen. Dat bijladen gebeurde dus niet in de accessoire stand. Het was voor mij een teleurstelling dat de batterij kon plat geraken zonder dat er een verwittiging gegeven was.
Voor de verbruikscijfers zie mijn tankbeurten.

Zelf kaart update uitvoeren, Denk 2 keer na !!

  • 27.000 km

Zelf kaart update uitvoeren. Denk 2 keer na !!
Op internet vond ik een filmpje waar werd uitgelegd hoe je zelf bij een KIA auto een kaartupdate kunt uitvoeren. Omdat ik op reis zou vertrekken heb ik dat gedaan. Bij mijn Niro PHEV MY 2020 met de Gen5W versie werkte dat met een USB memorystick. Het download volume was 27GB. Zonder problemen de update uitgevoerd.
Na de update was het ganse GPS uitzicht en werkwijze gewijzigd. Terug naar de vorige versie gaan was volgens de KIA-dealer niet mogelijk.
Voordeel? alles ziet er meer Google achtig uit. Voor mij zie ik 2 verbeteringen: bij het naderen van een rondpunt wordt meer het rondpunt of splitsing op autosnelweg als een ingeschilderde "Drone opname" getoond, wat duidelijker is bij verschillende uitritten kort na elkaar. Verder vind ik ook goed dat op rechtse deel het mogelijk is het routeoverzicht op 1/3 te tonen naast het 2/3 detail venster.
Het belangrijkste nadeel echter is dat de voorgestelde route niet de kortste of snelste is en dat niet een klein beetje.
Nu is het zo dat bij mij standaard de Autosnelwegen als "Te Vermijden" ingesteld staan.
Een uitstap die ik graag maak, is een ritje naar Postel, een deelgemeente van Mol, via enkel landwegen volgens Google met 65 km in 1:30 uur op 2 manieren bereikbaar. Het voorstel na de update is "Aanbevolen" 104km op 2:42 en "Alternatief" 102km op 2:51 uur. Nog gekker wordt het wanneer ik de route via Putte-Kapellen (grensdorp tussen Bergen op Zoom en Antwerpen) naar Postel (grensdorp op 10km van Reusel en Eersel gelegen) opvraag met Autosnelwegen vermijden: 499km op 10:26u. De route loopt via Zierikzee, Utrecht, Arnhem, Kleef (D) en Venlo om nabij Roermond terug Belgie te bereiken.
Ook in Zwitserland moest ik voortdurend het routeoverzicht in het oog houden en op wegwijzers letten om absurde omwegen te vermijden.
Wat zou ik graag die kaart-update kunnen terugdraaien.

4,5
  • Betrouwbaarheid
    4
  • Prestaties
    4
  • Comfort
    5
  • Kosten
    5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Kia Niro

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (5)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens