Kia EV6 77.4kWh Plus (2022)
Uitvoering | EV6 77.4kWh Plus |
Bouwjaar | 2022 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
Mooie auto maar niet perfect
We rijden nu 5 maanden in onze EV6, die we in november 2021 besteld hebben. Voor ons was het voor het eerst dat we een auto nieuw particulier kochten dus we hebben er goed en lang over nagedacht.
Het elektrisch rijden in combinatie met de 7 jaar garantie van KIA trok ons over de streep om de sprong te wagen. En na 6 maanden wachten, achteraf gezien vrij kort vergeleken met de huidige levertijden, stond de auto dan bij de dealer op ons te wachten.
We hebben deze onaangeraakt opgehaald en meteen naar een detailer gebracht voor een keramische coating om de, toch wel zachte lak, te beschermen. Daarmee kom ik meteen bij een minpuntje, de lak is erg gevoelig voor steenslag en krasjes. Vooral op donkere kleuren ga je dat snel zien. De hoogglans kunststof delen op deze uitvoering zaten ondanks enkel met de hand wassen ook al snel vol met krasjes (en dan was ik op de meest uitgebreide en voorzichtige manier met foamen en 2 emmers).
In het begin waren er nog wat bugjes in de software, maar na de laatste updates hebben we daar niet veel klachten meer over. Wel dat het een en ander niet altijd logisch werkt of de navigatie die ons al regelmatig verkeerd gestuurd heeft (inmiddels gebruiken we alleen nog Google Maps via Android Auto).
Het rijden is wel elke dag een genot, al ben je snel gewend aan het koppel en verlang je voor je het weet naar meer. Maar dat is meer "spielerij" want het komt maar zelden voor dat ik echt "gas geef" met deze auto, het is vooral een auto om ontspannen te reizen en vooral te onthaasten.
Het is daarom jammer dat de Meridian muziekinstallatie de nodige steken laat vallen waardoor het ontspannen iets minder aangenaam is dan het had kunnen zijn. Onze vorige auto, een BMW 1 serie uit 2018 met Harman Kardon audio, klonk echt vele malen beter dan de EV6. We zijn er een beetje aan gewend nu, maar genieten van muziek kunnen we niet meer zoals we gewend waren, helaas.
Dan nog over het verbruik, de afgelopen 5 maanden waren de meest gunstige maanden qua temperaturen waarschijnlijk en dan nog kwamen we nooit in de buurt van het WLTP bereik. We rijden 95% op de snelweg en nooit harder dan 110 km/u, maar met 450 km is het bereik wel echt op. (En dat is dan van 100% naar 0%, wat je nooit doet, dus in de praktijk (80>20) hou je ongeveer 270 km bereik over voor dagdagelijks gebruik.
Dat is echter meer dan voldoende, maar goed ik ben benieuwd wat er in de winter nog overblijft. Een retourtje Berlijn liet zich ook goed doen en was (als er een laadpunt op de eindbestemming was geweest) met 2x laden te doen. Zodra je echter boven de 130 km/u uitkomt gaat het hard met het verbruik.
Ik verwacht ergens deze winter weer een update te plaatsen, als de Michelin CrossClimate 2 banden erop liggen en het wat kouder is waardoor ik iets zinnigs kan zeggen over het bereik tijdens minder ideale omstandigheden.
Een grote teleurstelling
Update na 10 maanden en 23.000km:
Het gevoel van teleurstelling overheerst, en spijt van dezd aankoop.
Het bereik is nooit in de buurt gekomen van wat je zou mogen verwachten. Als we enkel snelweg rijden met 130 km/u moet ik na 240km stoppen km te laden. En dat is met mooi weer.
De verwarming werkt voor geen meter, ook niet na alle updates en controles. Als het warm wordt schiet het verbruik van de auto de lucht in maar erger dan dat stopt de verwarming op willekeurige momenten en dan komt er alleen nog koude lucht uit de rest van de rit. We schamen ons als we mensen mee nemen in de auto, de dekens liggen dan namelijk al klaar omdat het ijskoud is in dit ding.
Verder diverse kwaliteitsproblemen zoals krakende, kromme deurgrepen die niet meer dicht gaan en waar je 6 maanden op moet wachten voor vervanging.
Tevens mis ik elke daf weer het geluid van mijn vorige auto. Dit koekblik geluid van Meridian is echt betreurenswaardig. Volgens mij klinkt een Picanto nog beter.
Spijt en teleurstelling dus na bijna een jaar bezit.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee