Kia Ceed SW 1.6 CRDi GT-Line (2016)

Kia Ceed SW 1.6 CRDi GT-Line (2016)

UitvoeringCeed SW 1.6 CRDi GT-Line
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2016

Een nieuwe KIA

Na ruim 5 jaar naar tevredenheid met een Toyota Avensis gereden te hebben zijn we om ons heen gaan kijken naar een andere auto. Niet omdat we ontevreden waren, maar vanwege het feit dat de Toyota inmiddels ruim 240.000 kilometer op de teller heeft staan.

Vele weken aan het uitzoeken geweest of private lease voor ons een optie kon zijn. Alle voor- en nadelen tegen elkaar opgewogen en uiteindelijk besloten de KIA Ce'ed op basis van private lease aan te schaffen.

Gekozen voor de GT Line, met als extra optie het schuifbare panoramadak. Voor de rest is deze auto van (bijna) alle opties voorzien die je je maar kunt voorstellen. Uiteraard ook een Toyota Auris overwogen, maar deze heeft een hoger maandbedrag en is minder compleet.

De auto besteld bij KIA dealer Blokhuis in Amersfoort. Perfecte service, kundige no-nonsense verkopers die weten waar ze over praten. En natuurlijk niet onbelangrijk: een keurige inruilprijs voor de Toyota ontvangen. De KIA was op voorraad en stond op een nieuwe eigenaar te wachten in de haven van Rotterdam. Deze week is de auto bij de dealer binnengekomen en volgende week wordt hij afgeleverd. Vanaf dat moment zal ik een uitgebreide review over deze auto schrijven. Waardering kan ik alleen maar op basis van de proefrit uitbrengen, dus die pas ik aan zodra ik de eerste kilometers heb gereden.

De eerste kilometers

• 350 km

Zaterdag 13 februari is de auto door KIA Blokhuis dan ook daadwerkelijk afgeleverd. Na overdracht van de paperassen en de kundige uitleg door de verkoopmedewerker de eerste kilometers gemaakt.

De auto rijdt heerlijk comfortabel. Aangezien het een GT-Line uitvoering betreft zou je verwachten dat de auto wat minder comfortabel is door de strakke afstelling van het onderstel, maar zelfs met deze afstelling rijdt de auto heerlijk rustig. Uit sommige reviews maak ik op dat de 17 inch velgen zorgen voor een onrustig rijgedrag. Deze mening deel ik echter niet.

De diesel is binnen in de auto nauwelijks hoorbaar bij een constante snelheid. Schakelen gaat soepel en direct en je merkt duidelijk dat de auto graag vooruit wil indien teruggeschakeld wordt om een inhaalactie voor te bereiden.

Wat luxe betreft heeft deze auto alles aan boord. Ik kan natuurlijk hier een hele waslijst gaan noemen van alles wat er in deze auto zit, maar ik ben waarschijnlijk sneller klaar om te vermelden wat er niet in zit. Geen leren bekleding en Lane Depature Warning. Voor de rest ben je als bestuurder van alle gemakken voorzien.

De klokken in de kokpit zijn in drie stukken verdeeld. De linkse klok geeft het toerental weer, de meest rechtse klok de tankinhoud. In de middelste klok wordt de snelheidsmeter geprojecteerd. Dit is dus geen vaste naald boven een schaalverdeling maar een soort computerscherm. Behalve de snelheid kan hier alle informatie in geprojecteerd worden die voor de bestuurder op dat moment relevant is. Door een knop op het stuur kan uit de verschillende info-mogelijkheden gekozen worden (o.a. boordcomputer).

Op het multifunctionele stuur bevinden zich knoppen voor de telefoon, audio-volume en audio-selectie, cruise-control, snelheidsbegrenser, stuurbekrachtingsregelaar en menuknoppen voor info op informatiedisplay. Het stuur is tevens voorzien van stuurverwarming voor de koude winterdagen.

Het navigatiesysteem is prima! Duidelijke instelbare kaartweergave en een heldere vrouwelijke navigatiestem. Deze stem kwam iets te luidruchtig het interieur binnen, dus die heb ik maar even snel wat minder hard gezet.

De eerste kilometers zijn afgelegd van Amersfoort naar Oberhausen en vice versa. In Duitsland de auto de 180 km per uur aan laten tikken. Aangezien ik de motor nog niet volledig wilde belasten heb ik het hierbij gelaten. Het feit dat mijn medepassagiers niet hadden gemerkt hoe snel we Oberhausen naderde zegt wel iets over het comfort van deze Cee'd. Ik verwacht dat de topsnelheid van de auto richting de 195 kilometer per uur zal gaan.

Over het verbruik kan ik nog niet zo heel veel zeggen. Wanneer je de auto uitschakelt verschijnt er informatie in het display over de laatst gereden rit. Hier werd een gemiddelde van 5,9 liter op 100 kilometer aangegeven. Dit vind ik nu al een zeer acceptabel verbruik. Mijn vorige auto (Toyota Avensis Diesel) had een gemiddeld gebruik van 7,9 liter op 100 kilometer.

Xenon verlichting op deze auto is ook een absoluut plusplunt. Prachtige lichtopbrengst die de complete breedte van een 2-baans snelweg duidelijk verlicht. Afhankelijk van de belading van de auto wordt de hoogte van de verlichting automatisch afgesteld.

De zitpositie achter het stuur kan individueel perfect worden ingesteld door het in hoogte en diepte verstelbare stuur en de in hoogte verstelbare stoelen. Beide voorstoelen zijn tevens voorzien van een knop voor rugondersteuning en stoelverwarming.

De auto is voorzien van keyless entry technologie. Dat betekend dat de sleutel gewoon in je broekzak zit. Op het moment dat je op de auto komt aflopen, klappen de spiegels naar beneden, brand er ledverlichting aan de onderkant van de spiegels en aan de onderkant van de deurhandvaten. Middels een knop op het handvat kan de deur dan geopend worden. Sluiten werkt op dezelfde manier: knop op het handvat indrukken en de spiegels klappen in.

Als laatste wil ik nog melden dat de auto ook voorzien is van een panoramadak die gedeeltelijk ook kan worden geopend. Mijn kinderen zijn hier laaiend enthousiast over.

De eerste ervaringen met deze auto zijn dus uitermate positief. Indien er weer wat te melden valt zal ik deze review uiteraard uitbreiden. Zeker voor wat betreft het reiden met een caravan, maar dat duurt nog een paar maandjes.

Fijne vakantie auto

Een lange tijd stilte voor wat betreft de ervaringen met de fijne C'eed. Het is een heerlijke auto. Niet al te groot maar toch groot genoeg om als vakantie-auto in te zetten. We hebben een grote en redelijk zware caravan (Knaus Sudwind, beladen gewicht 1500kg). Dit betekend dat we de KIA maximaal hebben belast. De 1.6 dieselmotor heeft geen enkele moeite om de caravan van zijn plaats te krijgen. Alleen stilstaand een helling op moet de KIA er flink aan trekken, dan kun je goed ruiken dat de koppelingsplaten druk zijn geweest.

Op de snelweg met caravan is het prima rijden met deze combinatie. Er is een hele kleine beweging voelbaar op het moment dat je word ingehaald door een grote combinatie. Verbruik ligt dan op ongeveer 1 op 10.

Abrupt einde

Begin december is mijn vrouw aangereden terwijl ze in de KIA reed. Een busje heeft zich in de zijkant van de KIA geboord. Na 3 keer om de as te zijn getold is de auto in de berm tot stilstand gekomen. Gelukkig alleen heel veel materiele schade. Zo veel dat de auto total loss is verklaard. Alles is keurig afgehandeld door KIA lease en autodealer Blokhuis.

De dealer heeft mij een mooi aanbod gedaan op een voorraad auto: een KIA Optima SW. Compleet andere auto, maar wel een KIA. De C'eed was niet meer aantrekkelijk omdat er voor dezelfde prijs completere auto's verkrijgbaar zijn. Op het moment dat ik de Optima in mijn bezit heb, zal ik mijn ervaringen weer gaan delen.

7,0

PRIVATE LEASE Kia Ceed