Jaguar XF 2.2D Sport Business Edition (2012)

Jaguar XF 2.2D Sport Business Edition (2012)

UitvoeringXF 2.2D Sport Business Edition
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

1ste 5 maanden

Na een proefrit in maart was ik overstag, wat een auto, het uiterlijk en het interieur vond ik by far het mooist als ik hem vergeleek met een Audi A5 en zelfs met de nieuwe 3 serie van BMW.

Mijn bedoeling was om pas aan het einde van het jaar mijn VW Passat in te ruilen maar had ik februari een mailing van de Jaguar binnen gekregen en op het plaatje vond ik de XF al mooi. In maart had ik tijd dus ben op een zaterdagmiddag even naar de RAC gereden en kon ook gelijk een proefrit maken, eerst in de 3 liter en daarna in de 2.2 liter. Eerlijkheids halve moet ik wel erkennen dat de 3 liter er beduidend harder aan trok en had ook wel een beetje het gevoel van (een Jaguar met een vier cylinder?). Na de proefrit met de 2.2 moest ik dat gevoel wel terugnemen want het viel me 100% mee, het reed werkelijk heerlijk samen met de 8-traps automaat en de stilte in de auto, werkelijk een genot en ruim voldoende kracht.
Na terugkomst was het eigenlijk binnen een week geregeld, ik kreeg leuk geld voor mijn VW en kreeg een leuke korting als ik de demo nam,(er stond nog maar 300 km op de teller), dus dat was voor mijn geen probleem.

Het rijden in zo'n Jag levert echt heel wat reacties, het is tenslotte niet een auto van het model dertien in een dozijn.

Mijn bevindingen:

de rijeigenschappen vind ik zeer goed, ook als je snel door scherpe bochten of rotondes gaat.

de automaat vind ik als het verkeer druk is dus je moet veel remmen en optrekken erg onrustig, hij blijft schakelen.

het navigatiesysteem, daar moet je aan wennen en als je de tijd neemt om je in de bediening te verdiepen dan is het acceptabel maar het kost zeker een paar keer schelden en hoofdpijn.

de geluidsinstallatie met zijn 400 watt is werkelijk beneden alle pijl, er is geen bass te bekennen en het geluid is erg 1980,walkmann achtig.

de stoelen zitten prima en zijn goed te verstellen.

de overige bediening is prettig.

En ja, ik blijf maar een envoudige boerenzoon dus ik ben met een caravan (1800 kg) naar Spanje op vakantie geweest. De blikken van mede weggebruikers onderweg waren wisselend, de één steekt zijn duim op de ander schut met zijn hoofd, maar de rit ging erg goed, met een constante snelheid van 110/120 km per uur hebben we echt genoten en de auto gaf geen krimp.

Is er nu helemaal geen kritiek, jazeker wel. Na een paar duizend km kwam er trilling van de achterkant tijdens het remmen, terug bij de garage bleek dat de remschijven achter krom waren. Is een nog niet opgelost probleem maar de dealer plaatste gelijk nieuwe schijven. Een paar duizend km verder wederom het zelfde probleem, toen zijn er van een andere fabrikant schijven gemonteerd. Nu staat de teller op 15500 en werderom het zelfde probleem. Wat wel vermeldens waardig is is dat de dealer mij altijd keurig heeft geholpen en er niks geen gezeur is geweest.