Jaguar X-Type Estate 3.0 V6 Executive (2004)
Uitvoering | X-Type Estate 3.0 V6 Executive |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
Na een jaar eerder een nieuwe Mazda gekocht te hebben, die prima beviel, ben ik toch overstag gegaan toen Jaguar met een ’estate’ uitkwam.
Zoals elders ook al gesteld, is de aanschaf van je eerste nieuwe Jaguar een jongensdroom die uitkomt. Helemaal wanneer je de kans krijgt om hem ’fully loaded’ te bestellen. De 234 pk sterke 3-liter, de 4-wielaandrijving, het leren interieur, het DVD navigatiesysteem en de herkenbare lijnen met de dubbele koplampen maken dat je blijft genieten van en met de auto.
Niet in de laatste plaats door de vele bewonderende blikken van medeweggebruikers die, zeker van achteren, niet altijd door hebben welk merk het nu is.
Het zicht vanaf de bestuurdersstoel op het dashboard geeft een gevoel welke ik in andere, vaak als sportief en zakelijk betitelde merken nooit heb gekregen. Ik heb in ieder nog steeds ’vreugde met rijden’.
Ondanks een pittige rijstijl waarin de automaat zijn werk naar behoren doet valt het brandstofgebruik mij erg mee. Een gemiddelde van tegen de 1:10 is met redelijk wat woon-werkverkeer haalbaar en op langere buitenlandse ritten naar zuid-Europa was zelfs 1:11 haalbaar waarbij de gemiddelde snelheid hoog was.
De aandrijving op vier wielen is zeker met de (in de winter) gemonteerde Michelin winterbanden optimaal en geeft een groot gevoel van zekerheid.
Tot nu toe zijn er weinig tot geen problemen geweest al kwam bij de eerste servicebeurt naar voren dat de tussenbak volgens de dealer (Raccars in Rotterdam) te veel geluid produceerde en is deze ondertussen, uiteraard onder garantie, vervangen.
Het enige mankement was een haperende volumeknop op het stuurwiel welke eveneens onder garantie is vervangen.
Al met al een auto waarmee het iedere keer weer een genot is om mee te rijden en die mede door de 6 cylinder motor en de vierwiel aandrijving een veilig gevoel geeft.
Er zijn ongetwijfeld merken en modellen die een rationelere beslissing waren geweest, maar er zijn maar weinig merken waar je zolang na aanschaf nog zo van kan genieten wanneer je ermee rijdt.
Volumeschakelaar op stuur haperde, tussenbak 4-wielaandrijving maakte te veel geluid.