| Uitvoering | Ioniq 5 84kWh Connect+ |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 8 km |
| KM-stand laatst | 7.100 km |
Positief na ca 6000 km
Na 5 jaar probleemloos met en VW ID3 Max gereden te hebben besloten we een wagen met meer comfort en groter bereik te kopen. Vanuit onze huidige woonplaats lelystad rijden we de meeste km's naar Rotterdam e.o. en ook buiten de randstad vv ca 300 -350 km. Doorgaans in filetijd , cq. met de flow mee, d.w.z. gemiddeld 110-115 km/uur.
In de winter kwam de ID3 daar tekort. Er is een redelijke ervaring na ca 12 auto's. De voorlaatsten waren een fors uitgeruste 4 motion Tiguan, 2x snelle Golfjes , een getunede BMW een paar Peugeots, Nissan en eerder V4 Saabs. De technische wensen waren , goede zit en rij comfort, geluidsarm en, ivm het hoge EV koppel, achterwiel aandrijving , min bereik ca 400 km in de winter en een fraai model, cq niet de veel voorkomende suv schoenendoos.
Na een aantal proefritten en het lezen van testverslagen, besloten op de IONIQ 5 84 kW.
We zijn nu een half jaar een ca 6000 km verder. Huidige conclusie: een comfortabele reiswagen met een goede , betrouwbare wegligging, ook in een lange bocht bij een forse snelheid is het gewicht goed onder controle, idem bij het soms vol in het anker moeten gaan in een snelle (120 km) file. Het model blijft aantrekkelijk en gezien het formaat efficient, gemiddeld bij 80 % acculading 400 km, bij 100% in de zomer 530-560km afhankelijk van de rijstijl. Nadeel: de rijassistentie van de VW is beter en de handleiding, idioot dik , onhandig en refereert soms aan de brandstof motor.
Bagageruimte en verbruik
Na wat meer ervaring in zomertijd, nauwkeurig het verbruik bij 100 km/uur bijgehouden. Dat gedaan op een paar kaarsrechte wegen , naar en van bestemming , in de polder(dus redelijk vlak) en zeer zwakke wind. Met alleen de bestuurder en ca 10 kg "lading" Het blijkt het een stabiele 16 kW/te zijn met lichte , korte fluctuaties van 14-21 kW bij het passeren van zijwegen. Op de snelwegen waar ik doorgaans op de midden en linkerstrook rij dit niet kunnen doen ivm wisselende snelheden. In de praktijk ligt dan het bereik rond de 450-500 km. Het opladen doe ik met een laag vermogen van ca 20-32 Amp tot 80% met 1 fase omdat het beter is voor de accu's, op 32 Amp levert dat ca 40 km/uur op, bij ca 12 uur laden dus dik 450 km.
Wat mij verbaasde was bij de Autoweek test door Damian Hage, is zijn opmerking m.b.t de krappe bagageruimte. Hij moet haast gehad hebben , want die is giga groot. De gesloten houder van de -veerbekrachtigde oprolbare-hoedenplank, is met een simpele handeling los te nemen wat een bruikbare hoogte van 73 cm oplevert, de achterbank is in 2 delen verstelbaar en neergeklapt levert dat een ruimte op van ca 2mt lengte bij ca. 1.10 breed en >73-80 cm hoog op. OOK DE ZEER FORSE trunk heeft naast de kabel extra ruimte. De locatie t.o.v de laadport is geen probleem. Mijn vorige wagen had de kabel en ook de laadport achter maar was met bagage een crime om de kabel te pakken. Bij een laadpaal voor is dat net zo onhandig als omgekeerd. Als eerder genoemd, de wagen rijdt zeer comfortabel, in de sport stand(met een zeer handige knop in het stuur) is de snelle reactie van het gewenste vermogen prima. De Nav. Werkt nauwkeurig , naam en plaats invoeren vaak al voldoende. Ventilatie, cq verwarming/airco is zowel voor als achter goed regelbaar met uitstroom openingen op de juiste plaatsen. Audio is goed en de functieknoppen werken goed evenals het one pedal driving. Het automatische in en uitvoegen een nutteloze gimmick M.a.w de 5 bevalt goed , kosten kan ik uiteraard nog niet beoordelen.
Mvrgr carel