Honda Jazz 1.4 Hybrid Exclusive (2011)

autoreview

Honda Jazz 1.4 Hybrid Exclusive (2011)

Signalement

UitvoeringJazz 1.4 Hybrid Exclusive
Versnellingen1, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand laatst112.000 km
Lezerswaardering: 84%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

EERSTE INDRUK

  • 2.500 km

In de zomer kreeg ik dan eindelijk het mailtje van de wagenparkbeheerder. Ik mocht een nieuwe leaseauto uit gaan zoeken.

Uiteraard heb ik voor die tijd al rond gekeken wat een goede opvolger kon worden voor de Clio.

De eisen waren vrij simpel:
- Groter dan de Clio
- Maandelijkse lasten gelijk of minder dan de Clio

Mijn initiële shortlist was als volgt:
- Renault Megane Estate 1.5 dCi
- Ford Focus Wagon
- Toyota Auris Hybrid

Maar helaas, door geweldige (sarcasme) afspraken tussen mijn werkgever en de leasemaatschappij waren zowel de Megane als de Focus simpelweg te duur.

Dus bleef de Toyota Auris over. Toen viel de Honda Jazz Hybrid mij op.

De Auris rijdt heerlijk en ook de afwerking en het materiaalgebruik is erg goed. Maar hij is weer een stukje duurder en de achterbak is gewoon klein.

De Jazz is minstens net zo ruim, is erg rijk uitgerust, rijdt goed, ziet er goed uit en is niet duur qua bijtelling, leaseprijs e.d..
De daadwerkelijke aanschafprijs is voor een auto in deze klasse vrij hoog. Ik verwacht ook niet dat veel particulieren voor de hybride versie zullen gaan. De andere versies zijn namelijk een stuk goedkoper en ook behoorlijk zuinig in het verbruik.

Na twee proefritten heb ik de bestelling gedaan voor een Honda Jazz Hybrid Exclusive in Deep Sapphire Blue.

De Exclusive zit standaard al vol met opties (Regensensor, lichtsensor, USB-aansluiting, bluetooth carkit, cd-speler, glazen dak, elektrische ramen en spiegels, lederen bekleding, stoelverwarming, etc.), dus er was weinig extra aan toe te voegen (fabriek af).
De opties navigatiesysteem (te duur (2000 euro!)) en parkeersensoren (niet nodig in een hatchback) heb ik niet aangevinkt.

Bij mijn dealerbezoek (de Bois Utrecht - Top dealer!) werd ik geattendeerd op het Sport Mode pakket. Dit betrof 16 inch velgen, een spoiler en strepen over de auto. Deze dealer-optie heb ik wel aangevinkt zonder de strepen. Die vond ik namelijk iets teveel van het goede (of foute).

Op 4 oktober kon ik de Clio inleveren en de Jazz ophalen bij de Bois. Na alle administratie afgehandeld te hebben kreeg ik dan eindelijk de sleutels.

De combinatie van de kleur Dark Sapphire Blue Pearl en deze velgen ziet er naar mijn mening erg goed uit. Tot nu toe heb ik dan ook nog geen negatieve reacties gehad. Ook niet over de rest van de auto.

Sinds die dag heb ik er alweer 2500 km op zitten. Wat het meeste opvalt, is de rust die de auto geeft tijdens het rijden. Dit komt o.a. door de CVT (iets meer motor lawaai tijdens vlot optrekken) en de dashboardverlichting die van kleur verandert indien er minder zuinig wordt gereden (Van groen naar turquoise naar blauw). Hierdoor ben ik merkbaar rustiger gaan rijden.

De motor is vlot genoeg om overal goed mee te komen. Je zult vanwege bovenstaande redenen het volledige vermogen niet zo heel vaak aanspreken. Alleen bij het invoegen op de snelweg zal je dit echt gebruiken.

De hybride functie is overigens anders dan bij Toyota. De elektromotor zit er in ter ondersteuning van de benzinemotor. Hij zal dus niet volledig elektrisch optrekken (De Prius en Auris doen dit wel). Indien er onder de 50 km/h heel constant wordt gereden zal hij overgaan op volledig elektrische aandrijving. De benzinemotor zal dan wel mee blijven draaien maar zonder benzine inspuiting.
Dus de aparte gewaarwording van geruisloos rijden heeft de Jazz helaas niet.
Wel zal de motor automatisch afslaan bij stilstaan.

Verdere positieve punten:
- Radio
Deze geeft een mooi, helder en vol geluid. Ook bij een hoog volume ontstaat er geen gekraak. Daarnaast heb ik dan ook eindelijk de beschikking over een USB aansluiting die erg goed en snel werkt. Al vind ik het wel vreemd dat er een verloopkabel nodig is om deze te gebruiken.

- Ruimte
Ook al valt de Jazz officieel in dezelfde klasse als de Clio biedt hij toch een stuk meer ruimte. Zowel voorin als achterin kan ik met mijn 1m82 goed zitten.
Verder is de achterbank is zowel op als neer te klappen. Bij neerklappen gaat de zitting mee omlaag dus dan ontstaat er een volledig vlakke laadvloer. Bij opklappen kan bijv. een fiets dwars in de auto worden gezet.

- De boardcomputer is zeer uitgebreid. Je hebt verschillende overzichten over je huidige verbruik en je voorgaande ritten.
Ook wordt je bij zuinig rijden 'beloond' met blaadjes. Naar mate je meer blaadjes krijgt wordt het langzamerhand een boom. Niet heel erg nuttig, maar wel grappig.
Uiteraard is ook te zien welke motor voor de aandrijving aan het zorgen is.

Negatieve punten:
(ja, die zijn er ook, als zijn het wel erg kleine dingen)
- De ventilatieroosters voorin bovenop het dashboard kunnen niet afgesloten worden.

- Zowel de ruitenwissers voor als achter vegen maar een relatief klein gedeelte. Het is niet echt storend, maar het had beter gekund.

Als laatste is er nog het verbruik.
Dit is toch wel hetgeen waar de meeste mensen in geïnteresseerd zijn omdat het een auto met hybride aandrijving betreft.
Ook ik ben erg benieuwd wat voor waardes er in de praktijk te halen zijn.
Daarom doe ik behoorlijk goed mijn best zo zuinig mogelijk te rijden. Maar zelfs met deze inspanning staat het overal gemiddelde nog op 5.9 liter per 100 km. Ik verwacht dat dit nog gaat verbeteren.

Kort samengevat:
Ruim, mooi, comfortabel, (relatief) zuinig en exclusief (de hybride versie kom je niet veel tegen in de Nederlandse wegen).

Ik hou jullie op de hoogte.

(Ik ben trouwens benieuwd of hij inderdaad zo betrouwbaar is als in de Autoweek tevredenheidstrofee wordt aangegeven)

VEEL TE LATE UPDATE

  • 112.000 km

Ik was van plan om deze review veel vaker bij te werken, maar o.a. het papa worden heeft de hoeveelheid beschikbare tijd hiervoor helaas wat beperkt.

De update is zelfs zo laat dat de auto over alweer 2 en een halve maand aan het einde van zijn lease contract zal komen.

Problemen

De laatste vier jaar zijn eigenlijk bijna probleemloos geweest. Ik zeg bijna omdat er alleen een rammel is en er een probleem met de remmen is geweest (of nog steeds eigenlijk). Bij licht remmen piepen de remmen aan de voorkant. Bij iets harder remmen verdwijnt het weer. Het vervangen van de schijven en blokken lost het probleem slechts tijdelijk op. De auto remt echter nog steeds goed. Dus ik twijfel nog of ik hier nog terug mee zal gaan.
De rammel zit rechtsvoor in het dashboard en is alleen soms hoorbaar. Het lijkt zelfs hoorbaar te worden en weer te verdwijnen afhankelijk van hoe de wind staat. Dus wellicht dat er simpelweg iets in het luchtkanaal zit. Het is daarom ook moeilijk te reproduceren en daardoor weer moeilijk op te laten lossen door de dealer.

Afgezien van deze twee punten is de auto probleemloos geweest. Gewoon elke 20.000 km een beurt en verder niets.

Wel hebben we een keer een schroef in de band gehad en tevens heeft mijn vrouw een kleine aanrijding gehad. Maar dit is natuurlijk de auto zelf niet aan te rekenen.

In de laatste vier jaar hebben wij de Jazz Hybrid ervaren als comfortabele, praktische en ruime auto.

Comfort

De standaard stoelen uit de Jazz vind ik echter niet geweldig. De rugleuning is goed, maar de zitting is simpelweg te kort. Dat is één van de redenen waarom wij voor de Exclusive uitvoering zijn gegaan. Hierbij zit lederen bekleding en i.p.v. dat ze de Jazz stoelen bekleden met leer, plaatsen ze gewoon de stoelen uit de Civic (en volgens mij ook Insight). Deze stoelen zitten als gegoten. Vooral de zijdelingse steun is hierbij erg goed. Dus mocht je bij het proefrijden de auto afkeuren op de stoelen, kijk dan eens naar de Exclusive versie.

Praktische bruikbaarheid

Het praktische is één van de Unique Selling Points van deze auto. Hierbij doel ik overigens niet direct op de ruimte, maar meer op de handigheidjes zoals: Twee fatsoenlijke en goed bereikbare bekerhouders, twee handschoenenkastjes, achterdeuren die extra ver open kunnen (handig met kleine kinderen), de magic seats (achterbank die zowel neer als op kan klappen) en de bergruimte onder de achterbank. Oh en het kleine afsluitbare vakje onder de achterbank is zo nu en dan ook handig gebleken om wat meer waardevolle spullen in op te slaan.

Ruimte

Dan als laatste is er de ruimte aan boord. Hoewel deze erg goed is blijft dit natuurlijk relatief. In het B-segment is het één van de ruimste. Vergelijk je het echter met een gemiddelde C-segmenter dan is het natuurlijk niet de ruimste meer. Dan is het ook nog het punt van waar je de vergelijking maakt. Vergelijk je hem bijv. met een Volvo V40. Dan heeft die V40 een grotere kofferbak. Kijk je echter naar de ruimte met de banken plat en de beschikbare bewegingsruimte dan wint de Jazz het weer.
Het lukte in ieder geval om met 4 volwassenen, twee kleine hondjes en bagage een weekend weg te gaan.

Mindere punten zijn er ook:
- Te brede A stijl
De A stijl is gewoon erg breed en bij bijv. rotondes is het dan ook oppassen dat je fietsers niet over het hoofd ziet hierdoor.
- Bereik ruitenwissers
In het eerdere gedeelte heb ik dit ook al genoemd maar het blijft een twijfelachtig punt voor bijrijders.
De voorruit is meer vierkant dan rechthoekig (vanwege de vorm van de auto). De ruitenwissers gaan echter op traditionele wijze (beide vegen ze rechts naar links en weer terug). Dit heeft als gevolg dat een groot gedeelte rechtsboven niet meegenomen wordt. Elke bijrijder langer dan 1m70 zal dus door het ongewiste stuk moeten kijken of een beetje onderuit moeten gaan zitten.
Dit was heel simpel op te lossen door de ruitenwissers beide naar buiten te laten vegen (zoals bij bijv. een Opel Zafira).
- USB aansluiting
Waarom moet hier een verloopstuk op zitten voordat ik er een USB stick in kan steken?

Rijervaring

Dan is er nog het rijden en het verbruik. Het is een zeer prettige auto om in de rijden. Lange stukken zijn geen probleem en in de stad is hij juist erg wendbaar en vlot. De CVT vind ik een fijne versnellingsbak en ik heb eigenlijk nooit een verlangen gehad naar een ander. Uiteraard zorgt deze ervoor dat de motor bij stevig accelereren plotseling meer toeren gaat draaien. Echter bijna iedere auto zal hierbij meer geluid produceren. Personen die veel last hebben van dit geluid moeten denk ik wat rustiger om gaan met het gaspedaal.

Qua vermogen is het natuurlijk geen hot-hatch o.i.d. Maar langzaam is hij zeker niet. De enige momenten dat hij er echt hard aan moet werken is op snelwegen door heuvelachtig gebied (Zuidwest Duitsland bijv.). Maar ook hier is mee te leven.
Indien de CVT in S stand wordt gezet en de ECO modus wordt uitgeschakeld wordt hij nog iets vlotter en wordt de gasrespons veel scherper. Snelle rotondes op deze manier brengen in ieder geval een glimlach. Het nadeel is dat de gasrespons zelfs zo extreem wordt dat ik er na korte tijd misselijk van word. Daarom zou ik adviseren om bij normaal gebruik de CVT in D te laten en de ECO modus aan. Op die manier is de auto veel rustiger en past hij beter bij een rustige rijstijl.

In de S stand kun je overigens wel gebruik maken van de flippers aan het stuur. Al is dit meer een gimmick en voegt het niet echt iets toe. Je gaat er in ieder geval niet sneller door. Het enige moment dat je dit nuttig kunt gebruiken is bij bijv. een afdaling en je wilt afremmen op de motor.

Dan het rijgedrag. Dit is vooral erg neutraal en niet uitdagend. Verwacht geen scherpe bochtenridder zoals een Ford Focus of Honda Civic. Wel mist er wat balans in de vering. Aan voorkant is deze goed, aan de achterkant is deze echter veel te stug. Voorzichtig dus bij drempels als er mensen achterin zitten.

Verbruik

Als laatste het verbruik. Nu heb ik een redelijk vlotte rijstijl en bestaat mijn woon-werk verkeer niet uit snelweg. Dit heeft als gevolg dat ik rond de 5.7 a 5.8 liter per 100 km zit. Als ik mijn best doe dan kom ik tot 5.3 en 5.4l. Nu denk ik dat de grotere velgen en de spoiler hier ook verantwoordelijk voor zijn (reviews van andere Jazz Hybrid berijders hebben het overige lagere waardes). Bij andere ritten is het ook de snelheid. Bij 100 km/h is de auto behoorlijk zuinig. Op de gemiddelde Nederlandse snelweg mag je echter 120 of 130 km/h en dan schiet het verbruik omhoog.
De auto is wel iets zuiniger dan de niet hybride varianten van de Jazz. De meerprijs van de Hybrid weegt op dat vlak niet op tegen het verschil in verbruik.

Denk echter niet dat het verbruik het enige verschil is. Onlangs had ik een Jazz 1.2 met CVT mee als vervangend vervoer. Hoewel dit zeker geen slechte auto is voelt de Hybrid toch degelijker en meer volwassen aan. Het verschil is groot genoeg om bij het proefrijden beide types afzonderlijk te rijden. Daarbij is de Hybrid natuurlijk ook een stuk sneller. Dit is vooral te merken als de batterij een keer leeg is (bij veel stadsverkeer bijv.). Dan merk je duidelijk dat er veel minder vermogen beschikbaar is.

Het einde

Zoals aangegeven is het einde nabij. Hoewel de auto relatief ruim is verlangen wij toch naar meer ruimte. Met één kleine plus bagage en kinderwagen (Joolz Day) past het allemaal erg goed. Maar op termijn is er een wens voor een tweede en dan wordt het met die kinderwagen erbij toch wat krap (Zonder kinderwagen zou het wel zonder problemen moeten passen).

Omdat ik nog wel in het 14% bijtellingstarief wil blijven (simpele geldkwestie) en meer ruimte wil is de keuze vrij beperkt. Namelijk de Renault Clio Estate, Toyota Auris TS Hybrid en de Peugeot 308 SW. Aangezien ik toch eens een keer een C-segmenter wil valt de Clio af. De Toyota is mijn favoriet maar dit merk is helaas vorig jaar uit het leasepakket gehaald. Dus dan kom ik bij de 308 SW uit. Zodra deze binnen is zal ik daar uiteraard een review over schrijven (en deze vaker bijwerken ;-)).

9,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (13)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.