Honda Civic 1.8i-VTEC Sport (2006)

Honda Civic
Honda CivicHonda CivicHonda CivicHonda CivicHonda CivicHonda CivicHonda CivicHonda CivicHonda Civic - interieurHonda Civic - interieur

UitvoeringCivic 1.8i-VTEC Sport
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2009

Ervaringen

Sinds april 2009 ben ik de trotse eigenaar van een zwarte Honda Civic 1.8i sport. Na een grote zoektocht door heel Nederland vond ik hem uiteindelijk bij Honda Ten Bruin in Bredevoort. Daar werd ik uiterst correct behandeld. De auto werd netjes met de "40.000" beurt afgeleverd, samen met de ingebouwde handsfree set.

Mijn vorige wagen, een Civic hatchback uit 1997 die lichtelijk uitgebouwd was met een spoilerpakketje, had wat kosten in het vooruitzicht en na ruim 5 jaar was ik het toch wel zat om voor ieder drempeltje te moeten remmen. Ik had in die 5 jaar ongeveer 140.000km op de teller erbij gezet, zonder dat de auto me ooit in de steek te heeft gelaten. Hij is altijd bij de dealer in Arnhem voor onderhoud geweest, dus eigenlijk had ik ook niet anders verwacht.

Mijn eerste ervaring met de Civic waren geweldig, ik was zo blij als een klein kind op pakjesavond. Wat een auto! Hij stuurde haarscherp, schakelde met kleine korte slagen en de 1.8 bromde lekker. Het was wel even wennen voordat alle knopjes en hendels ook in het donker kon bedienen, zonder eerst een kwartier te moeten zoeken.

De voordelen:
- Het verbruik valt me erg mee, 6,2l gemiddeld op ruim 8000 km.
- Het sturen, dat blijft hoe dan ook haarscherp!
- De portieren achter kunnen haaks opengeklapt worden, zodat je makkelijk iets achterin kan schuiven.
- De regensensor doet zijn werk beter dan verwacht!

De nadelen:
- De "fiets achterin schuiven" is onmogelijk, deze moest ik helaas platleggen op de vlakke laadvloer om te kunnen meenemen.
- De lichtsensor werkt niet goed bij regenachtig weer.
- Dikke C-stijlen, wat het kijken in parallelstraatjes bij het afslaan enigzins bemoeilijkt.

Problemen:
- Sinds enige tijd kraakt er iets bij de achterwielen, met name bij wat koeler weer. Dit verdwijnt echter zodra de auto warm is.
- Ook de handrem kraakt bij het in- en uitstappen.
- Bij het accelereren lijkt de auto af en toe ìn te houden, het voelt net als bij de semi-automaat, vlak voordat hij doorschakeld. Dit gebeurd 1 a 2 per rit, vaak als ik in de 4 zit en gas geef om in te voegen op de snelweg of bij het inhalen.
- De ramen van de beide achterportieren en de bijrijderskant piepen soms bij het openen en sluiten. Wellicht te droge rubbers?

Binnenkort maar eens even langs de dealer voor deze puntjes.

Geholpen???

Recentelijk ben ik bij de dealer geweest voor de aangegeven "puntjes". Ik was altijd zeer positief over de dealer in Arnhem, helaas is dat na mijn laatste bezoek toch wat minder geworden.

- Men heeft 2 recalls uitgevoerd (een raamrubber boven de voorruit en het veertje van het brandstofklepje).
- De rubbers hebben ze eveneens behandeld, het piepen van de ramen tijdens het openen en sluiten komt nu nog heel af en toe voor.
- Het "inhouden" tijdens het gasgeven konden ze gelukkig reproduceren (gebeurd soms in 3e versnelling, rond de 50 km/h) maar niet verhelpen want het reproduceren van de klacht lukte maar 1 keer.
- Ze hebben de handrem bekeken maar niks kunnen vinden. Ook kraakte hij niet toen ik bij de dealer kwam. (Inmiddels is het weer slechter geworden en kraakt hij als een oude houten vloer).
- Het kraken van de schokdempers was een bekend probleem. Honda gaat hier echter géén actie op ondernemen. Ik kreeg te horen dat ze een tijdje andere dempers hadden gemonteerd maar dat ook deze vervangers gingen kraken na verloop van tijd. Daarom doen ze er nu niets meer aan.

Ik ging licht geïrriteerd naar huis toe, want mijn klachten waren niet verholpen. Je zou toch verwachten dat je voor een auto in deze prijsklasse toch niet op deze manier "geholpen" zou worden. Daarnaast kreeg ik het gevoel niet helemaal serieus behandeld te worden omdat ik vlak voor het verlopen van de fabrieksgarantie voor controle ben gegaan. Over ongeveer 2 maanden gaat mijn Honda voor een onderhoudsbeurt langs en zal ik mijn constateringen nog eens op tafel leggen. Wellicht gaat het dan beter.

Het gemiddelde verbruik is naar 6,3 liter gegaan, iets wat ik persoonlijk nog steeds heel acceptabel vindt.

To be continued...

Korte update

Onlangs mijn auto voor een grote beurt weggebracht. Helaas belde de dealer na anderhalf uur op met het bericht dat er het nodige vervangen moest worden:
- Blokken + schijven voor
- Blokken + schijven achter
- Schokblok links voor
- 2 nieuwe banden (ze wilden er eigenlijk 4 op leggen)
- Grote beurt

Vreemd, want in september was ik voor de eerste APK ook bij de dealer en vroeg ik specifiek naar de conditie van de remmen en toen zagen ze er nog prima uit. In de maanden daarna heb ik echt niet als een dolle gereden dus het is echt "een raadsel" hoe die blokken en schijven er zo slecht aan toe konden zijn.