Honda Civic 1.6i ES (2002)

Honda Civic
Honda CivicHonda CivicHonda CivicHonda CivicHonda CivicHonda CivicHonda Civic - interieur

UitvoeringCivic 1.6i ES
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2007

Na een jaar een een ouder model Civic te hebben gereden ben ik zoek gegaan naar een jonger model. Ik ben ook bij andere merken wezen kijken, maar liep tegen een lagere inruilprijs aan en niet dezelfde kwaliteitsindruk als bij Honda’s.

Ik ben nu 3/4 jaar in bezit van deze Civic en heb en sindsdien 11.000 km mee gereden, uiteraard zonder problemen. Het is een zeer degelijk aanvoelende auto en in mijn geval met alle opties uitgerust. De ES heeft standaard een schuif/ kanteldak, climate control, elektrische deurvergrendeling met alarm, verwarmde buitenspiegels en lichtmetalen velgen.

Tijdens het rijden merk je de enigzins sportieve afstelling van de auto. In vergelijking met m’n vorige Civic is deze een stuk steviger gedempt. De 1.6 met zo’n 110 pk doet zeker goed mee en trekt zonder moeite door naar z’n top (in mijn geval was dat zo’n 190 km/h in Duitsland). Ook op deze snelheid geen problemen behalve dat het motorlawaai uiteraard harder is. Bij constante snelheden is de motor heerlijk stil en zijn er ook geen kraakjes op rammels te horen. Het enige nadeel vind ik dat de auto een zijsprongetje maakt op het moment dat je in een flauwe bocht over een bobbel rijdt. Je moet dan even corrigeren, maar dat is een kwestie van gewenning.

Wat is persoonlijk jammer vind is dat de gril niet vervangen kan worden voor een gril van de type-R / Sport uitvoering. Ik was in de veronderstelling dat dit kon, maar hiervoor moet heel de voorbumper worden vervangen, iets wat ik niet ga doen.

Uiteraard zijn er geen technische problemen geweest. Wel heb ik na mijn trip naar Duitsland wat olie moeten bijvullen. Ik denk dat dit vanwege de hoge snelheden is, maar ik hou in de gaten of het een eenmalig iets is. Ik rij overigens dagelijks in de file wat er vast met het olieverbruik heeft te maken.

Tevens merk ik heel soms dat ik de auto niet in de eerste versnelling krijg. Ik moet dan eerst de koppeling laten opkomen en opnieuw intrappen om alsnog in z’n 1 te kunnen. Wat hier de oorzaak van is weet ik (nog) niet, maar ik ga er vanuit dat dit iets incidenteels is.