Honda Civic 1.4i S (1997)

autoreview

Honda Civic 1.4i S (1997)

Signalement

UitvoeringCivic 1.4i S
Versnellingen4, Automaat
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2009
KM-stand bij aanschaf21.000 km
KM-stand laatst176.978 km
Lezerswaardering: 92%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Eerste indruk

  • 21.800 km

Zopas eigenaar geworden van een goed geconserveerde 1997 Honda Civic type "V", driedeurs hatchback, met automatische versnellingsbak. De (Belgische) auto heeft een "Beaufort" logo op z'n kont, dit zou een speciale reeks zijn met enkele opties, waaronder een manuele airco.
Behalve een klein deukje in de rechterdeur, enkele krassen ter hoogte van het linkerportierslot en flink wat krassen op het rechter voorwieldeksel (stoep) oogt de auto als nieuw.
Dat is ook niet verwonderlijk als je de kilometerstand bekijkt: amper 21.000km, op exact 12 jaar tijd.
De auto werd particulier te koop aangeboden, wat altijd enig risico met zich meebrengt (geen garanties).
Dan maar bij de merkgarage waar de auto nieuw gekocht werd en steeds zijn beurtjes kreeg een computeruitdraai gevraagd en gekregen, waaruit blijkt dat de km-stand inderdaad klopt. De auto had de laatste twee jaar amper 1500 km gereden!
Uitlaat en accu werden in 2007 reeds vervangen, waarschijnlijk eerder van het vele stilstaan dan van het intensief gebruik.
Aangezien ik de auto nog maar drie dagen in mijn bezit heb, heb ik er nog niet erg veel kilometers mee afgelegd, maar de eerste indruk is die van een "nieuwe" auto. Geen rammeltjes, geen bijgeluidjes, een strak sturend weggedrag, en een automaat die zich netjes gedraagt.
Als ik mag voortgaan op de andere recenties hier op "my reviews", dan is dit Hondaatje nog goed voor minstens een halve miljoen kilometer, aan het tempo van de eerste eigenaar is dit nog ruim 285 jaar rijplezier...

verjaardagsgeschenk: distributieriem + K&N filter

  • 22.000 km

De Honda kreeg vandaag een nieuwe distributieriem, toevallig één dag na zijn "twaalfde verjaardag". (Eerste maal ingeschreven op 22/10/1997)

Hoewel de auto slechts 22.000km op de teller heeft, heb ik de riem laten vervangen. In het instructieboekje wordt aanbevolen de distributieriem na maximum 6 jaar te vervangen. De kost (60 euro + uurloon) is het risico op een kapotte motor niet waard.

Tegelijk de banden van voor- en achteras laten wisselen: de auto staat nog op zijn originele banden, profiel achteraan was nog als nieuw, die liggen sinds vandaag dus op de vooras.

En sinds gisteren ademt de Civic door een K&N filter. Geen inductiekit, maar een filterelement dat in de originele behuizing past. Geen extra herrie onder de kap dus. Het originele papieren element zag reeds behoorlijk zwart en was deels verstopt door bladeren(!!!) Een K&N filter kan uitgewassen en hergebruikt worden. Kostprijs: €41.90, besteld via eBay.

Eerste verbruikscijfers

  • 23.900 km

Na meerdere volle tankbeurten en bijna 3000 km met de CIVIC gereden te hebben (op ... drie weken tijd), ben ik zeer tevreden met de eerste verbruikscijfers. Ondanks de automaat en de airco, die meer dan de helft van de tijd meedraaide, stelde de HONDA zich tevreden met een gemiddelde van 6,8 liter Euro95 per 100 kilometer. Omgerekend is dat 1 op 14,7. Een hele leuke verrassing voor de portemonnee, dus. Een en ander is te verklaren door een rustige rijstijl en de lange vierde trap van de automaat, die goed is voor ruim 110 km/u bij slechts 3000 opm.

We maakten met de Civic onder meer een weekeinduitstapje van iets meer dan 1000 km door de Moezelstreek en de Vulkaaneifel, waar we veel plezier beleefden aan de automaat, die met het grootste gemak tientallen haarspeldbochten wist te verwerken.

Prima kachel

  • 28.000 km

Drie maanden en 7000 km na de aankoop heb ik nog steeds niets op te merken op de Civic. Ook met de diepvriestemperaturen van de laatste weken start en rijdt ie alsof er niets aan de hand is. Wat wel zo prettig is: de kachel geeft na een kilometer of wat rijden al aardig warmte. En wat ook leuk is: wanneer het erg vochtig is, en de ramen beslaan, helpt de airco dit in een mum van tijd weer op te klaren.

De dertig (duizend) voorbij

  • 30.000 km

Vandaag was het een belangrijke dag voor "het Hondje". Het uitzicht van de tellerpartij is drastisch veranderd, nadat er plots een "drie" met vier nullen verscheen. In iets meer dan vier maanden tijd heeft de Civic meer dan 8000 probleemloze kilometers afgelegd. Dat is vier keer zoveel als het jaarlijks gemiddelde tijdens zijn eerste twaalf levensjaren...

Een week of wat geleden heeft ie een beurtje gekregen, waarbij de motorolie ververst werd en de originele(!) bougies er eindelijk uit mochten.

Ik hou het verbruik sinds aankoop bij op een excel-blad, en kan met vreugde vertellen dat het gemiddelde (over 8360 km) nu 6,9 L/100 km bedraagt. ( 1 op 14.5) Dit ondanks de strenge winter.

Omdat ik nogal vaak in Frankrijk kom, heb ik reeds meermaals "SP95-E10" getankt: een mengsel van 90% benzine en 10% ethanol (=alcohol). De Franse overheid stimuleert het gebruik ervan, omdat het "goed" voor het milieu zou zijn. In de Benelux wordt er ook alcohol door de benzine gemengd, maar daar heb je het raden naar de percentages. Het verbruik op de Franse SP95-E10 blijkt hetzelfde als met "gewone" Belgische loodvrije 95, alleen is de Franse benzine zo'n 10-15% goedkoper.

De veertig (duizend) voorbij

  • 40.000 km

Saai, hoor. Zo'n Honda Civic.

Sinds mijn laatste tussentijds verslagje, weeral 10.000 km geleden, is er niets vermeldenswaardig gebeurd.

Eén oliewissel. Da's al.

Verder kan ik alleen maar onderstrepen wat ik al eerder neerschreef: een bovenstebeste auto, zonder problemen.

Gemiddeld verbruik sinds aanschaf: 6,76 liter per 100 km. (1 op 14.8) Ondanks de hete zomer waarbij de airco overuren moet draaien.

Nieuwe banden

  • 46.700 km

Na in ruim dertien maanden zo'n 25.000km te hebben afgelegd (4000 meer dan de auto in de twaalf voorgaande jaren deed...) lagen de originele Bridgestone Turanza's nog steeds op de velgen. Met de eerste winterkoude werd ik gewaar dat de bandjes, hoewel nog steeds meer dan voldoende (wettelijk) profiel, hun beste tijd achter zich hadden. Het rubber begon kleine barsten te vertonen en was aan het hard worden.

Dus werd er op internet gezocht naar een setje betaalbare nieuwe rubbers. Toen kwam ik een advertentie op een Franse zoekertjeswebsite tegen, waarin een paar "nieuwe" Continental banden aangeboden werd voor zestig euro, montage inbegrepen. Nu woon ik tegen de Franse grens aan, en bleek de verkoper op slechts 50km afstand te resideren, zodat ik het erop waagde en ter plekke ging kijken of dit allemaal wel waar was.

Een uurtje later was de Honda voorzien van een paar Continental Conti Eco Contact 3 en een paar Michelin Energy Saver, alle in de (originele) maat 185/60R14. Jammer genoeg had de man geen vier van dezelfde banden, maar voor de rest bleek er niets gelogen: de banden waren splinternieuw en de montage (met nieuwe ventielen!) was gratis. Totaal kostenplaatje voor de vier nieuwe banden, gemonteerd, was 120 euro. Dat betaal je normaal (zonder montage) voor één paar van die merkbandjes. De bandenboer verklaarde dat hij van zijn handel kon leven, hij was ondertussen al drie jaar bezig, in een kleine garage naast zijn woonhuis.

Meteen na de eerste meters gereden te hebben voelde ik het verschil al: deze banden zijn veel soepeler dan de verstorven sloffen die er al sinds nieuw (dertien jaar geleden) op lagen. Benieuwd hoeveel kilometer dit schoeisel zal afleggen eer het vervangen dient te worden. Met m'n Mazda 626 heb ik destijds meer dan 70.000km gedaan op een setje Pirelli "All Seasons" banden...

Piekverbruik 8,22 liter

  • 58.000 km

Het is al weer eventjes geleden dat we nog wat over de Civic verteld hebben. Dat komt omdat er stomweg niets voorvalt met de auto ;-)

Net terug van een korte vakantie in Zuid-Frankrijk, hebben we toch wat te vertellen: tijdens ritten met de airco op hete dagen (temperaturen boven de 30°C) rook het buiten de auto naar paraffine. Controle van alle vloeistoffen leverde niets op en eens terug thuis is de geur ook verdwenen. Zorgen om niets dus.

Rest er niets verder te vertellen dan dat de Civic een 'recordverbruik' van 8,22 L/100km heeft laten noteren, op een traject van 240km in de bergen tussen Carcassonne en Millau, door het Parc naturel régional du Haut-Languedoc. Op de GPS konden we aflezen dat we heel de tijd op en neer gingen tussen 300 meter en 1200 meter, wat voor een vol beladen Civic automaat, waarbij de airco op volle toeren draait, en die de ene haarspeldbocht na de andere moet nemen, blijkbaar aanleiding genoeg is om 'grote dorst' te hebben.

Over het gehele reistraject van 2880 km bleef het gemiddelde verbruik keurig op 6,76 L/100km staan, waardoor we weeral geen reden tot klagen hebben. Tja, met deze Civic is het echt 'leven als God in Frankrijk'...

Vreemd geurtje opgehelderd

  • 60.000 km

Zoals we in het vorige hoofdstukje reeds schreven, had de Civic een geurprobleem opgelopen in de 'Midi'. De paraffine-achtige geur was sedertdien verminderd, maar na een lange rit toch nog steeds enigszins waarneembaar.

Op 60.000km moest 'Het Hondje' dan naar de dealer voor een olieverversing en toen werd het geurraadsel opgehelderd: een plastic zak die zich tussen het chassis en de uitlaat had verstopt, kleefde stevig aan de knalpot...

Verder werden de bandjes van as gewisseld en uitgebalanceerd (er zat een heel lichte trilling in het stuur), de remmen gereinigd en een trekhaak gemonteerd.

De volgende dag mocht ik de trekhaak al meteen uittesten: we moesten namelijk een fiets voor ons studentje gaan halen. Het lichte aanhangertje leverde (uiteraard) geen problemen op voor onze 1400cc.

Tja, er valt echt niets opwindends over zo'n Honda Civic te vertellen ;-)

Zeventig Duizend

  • 70.000 km

Hier zijn we nog eens met een verslagje. Eigenlijk valt er ook dit keer niets te melden, behalve dan dat de Civic ondertussen de kaap van de 70.000 km overschreden heeft. Ook nu, alhoewel de auto ondertussen meer dan 14 jaar oud is, heb ik niet één probleem met de auto gehad. En nog altijd geen rammeltjes of piepjes, geen lekkages, ..., gewoonweg héérlijk, zo'n Hondaatje.
En toch overweeg ik 'm te verkopen en me terug een cabriootje aan te schaffen. Het leven is al zo kort, en je moet je dromen waarmaken, zei mijn moeder zaliger altijd. Alleen vrees ik dat ik met een ander merk mijn garagist weer vaker ga ontmoeten. Ik zie de arme man nu alleen maar voor een olieverversing, straks gaat ie nog failliet...

still going strong

  • 83.000 km

Omdat er geen liefhebbers bleken te bestaan die een probleemloze auto kunnen appreciëren, werden de plannen om de Civic te vervangen door een cabrio opgeborgen. In plaats daarvan werd er een tweewieler Honda bij aangeschaft.

Het Civicje heeft ondertussen 83.000km op de teller en wat ging er in tussentijd allemaal mis? Niks, noppes, nada. 't Is een Honda, weet je wel.

Naast de reguliere smeerbeurten bleken er twee gloeilampjes gesneuveld en diende het luchtfilter (K&N) een keertje uitgewassen en geolied te worden. Saai, hoor ;-)

Volgende maand is het weer tijd voor de jaarlijkse 'technische controle' (de Belgische APK). Maar daar maak ik me geen zorgen om, tot nu toe kwam de Civic er steeds met vlag en wimpel doorheen, dus waarom zou het deze keer anders zijn?

En nu op naar de (eerste) ton...

Nog eens tien K erbij

  • 93.000 km

Het is weeral tienduizend kilometer geleden, sinds ik hier een update postte. Maar de Civic is blijkbaar zo'n degelijke auto dat er stomweg geen nieuws te melden valt!

Zelfs de gloeilampjes lijken 'eeuwig' mee te gaan. Ik rijd altijd met de dimlichten aan, ondertussen toch al meer dan 70.000km sinds ik de auto in mijn bezit heb, maar de originele H4-tjes zijn nog steeds niet doorgebrand.

Met uitzondering van een oliewissel kostte de Civic me dus geen cent meer dan de prijs van de benzine. En ook dat valt best mee voor een automaat-met-airco: 6,8 liter per 100 km, oftewel 1 op 14,7.

Ook de bandjes, die er momenteel zo'n 45.000km op liggen, hebben nog meer dan voldoende profiel om het nog enkele tienduizendjes uit te zingen.

Leuk voor de portemonnee, maar wel saai voor een review, zo'n Honda Civic ;-)

'Eindelijk' kosten aan de Civic

  • 95.100 km

Na net geen 74.000 km in mijn bezit heb ik een keertje wat dieper in de portemonnee moeten grijpen: het Civicje had dringend nood aan een nieuwe uitlaat. Die was al eens een keer vervangen, net voor ik de auto kocht (dus voor ie 21.000 km op de teller had!)

Omdat e.e.a. nogal dringend was (achterste demper plots afgebroken) werd er bij Norauto in Frankrijk een vervangdemper van Bosal onder geplaatst.

Hoewel er bij de reacties op deze review iemand Bosal afraadt, wegens 'te luid', had ik -gezien de omstandigheden- geen keuze. Ik was pas naar mijn vaste garage geweest voor een olieverversing en daar hadden ze de auto nagekeken en 'een scheur' in de knaldemper opgemerkt. Waarschijnlijk hebben ze bij dat nazicht de schade erger gemaakt, want de volgende dag brak de hele pot af onder het rijden. In Frankrijk. LekkerrrrRRRRRRRRRRRRRR...

Omdat de auto dan toch terug de brug op moest heb ik meteen ook de remblokken vooraan laten vervangen (na bijna een ton hadden de originele blokken nog ongeveer 2mm, niet slecht voor een automaat!) en ook de remvloeistof werd vervangen. Bij mijn vaste garage konden/wilden ze geen blokken bestellen, omdat ze niet zeker waren welk type er op mijn Civic past. Blijkbaar zijn er voor dit type Civic 3 soorten remblokken, en dat was voor mijn garagist te verwarrend. Bij de Norauto deden ze er niet moeilijk over: deze Civic heeft geen ABS, dus moet er dàt soort remblokken op. 'Voilà'

Een stel nieuwe ruitenwissers maakten het bezoek aan de Norauto compleet. Totale schade bedroeg 270 euro, wat nog leefbaar is.

En nu gaan we echt richting de (eerste) TON!

Potverdeukie!

  • 101.111 km

Het was al weer meer dan anderhalf decennium geleden dat ik het effect van 'blik op blik' nog eens aan den lijve mocht ondervinden. In tegenstelling tot vorige keer, toen mijn vehikel slechts enkele maanden oud was en gelukkig all-risk verzekerd, was dit keer mijn zestien jaar oude Civic het lijdend voorwerp.

Op een rotonde met twee rijstroken bleek de oudere heer in de andere rijstrook 'de kortste weg tussen twee punten' te willen uitproberen, die zoals iedereen weet een recht lijn is. Op een rotonde is dit niet erg handig, zeker niet als er andere gebruikers de weg proberen te delen. Resultaat: mijn Civicje werd aan de rechterflank flink toegetakeld door de snuit van de tegenpartij.

En dat terwijl de teller op dat ogenblik al meer dan 99000 km vertoonde. Net voor de ton zo toegetakeld worden, da's echt niet leuk. Momenteel, zo'n zes weken later, zijn de verzekeringsmaatschappijen er nog niet uit wie voor de kosten zal moeten opdraaien. Gelukkig heb ik ook een verzekering rechtsbijstand, maar of we gelijk zullen halen is nog maar de vraag. Aangezien er geen getuigen waren is het woord tegen woord.
Achteraf bekeken is het nog goed afgelopen, de schade is vooral esthetisch: een deuk in de flank en de deur, en wat lakschade. Gelukkig opent en sluit de deur nog perfect.
De verzekeringsexpert is ook al komen kijken. Maar goed nieuws kon hij niet brengen: de schade benadert de dagwaarde van de Civic. M.a.w. een kras in je flank staat tegenwoordig gelijk aan 'total-loss'. In wat voor 'n wereld leven wij toch?
Wordt vervolgd...

Van het westelijk front geen nieuws

  • 109.500 km

Met de jaarlijkse 'schouwing' (het Vlaamse woord waarmee de jaarlijkse APK aan deze kant van de Moerdijk wordt aangeduid) in het vooruitzicht, gaan velen al gauw hyperventileren. Je teerbeminde automobiel wordt dan in het keuringscentrum aan een reeks martelingen onderworpen: eerst stoppen ze een snuffelaar in je uitlaat en laten ze de motor loeien in zijn vrijloop. Vervolgens worden de schokdempers getest op een trilplaat die 'en passant' alle los zittende delen rondstrooit als pepernoten. Ook de remmen, verlichting en toeter worden getest, en alsof dat nog niet genoeg is gaat de auto de brug op, waar een hydropneumatische tortuur speling op de ophanging opspoort.

Je staat er als eigenaar voor spek en bonen bij, want alle handelingen worden door de keurmeester himself uitgevoerd. En aan het einde van deze korte, maar o zo belangrijke, rit krijg je dan het verdict te horen. Ook deze keer bleek het Hondaatje te voldoen aan de strenge eisen en de conclusie van de keurmeester was hartverwarmend. "Tja, 't is een Honda, hé", zij hij letterlijk, om te vervolgen: "zo maken ze ze niet meer." Best een compliment voor een 17 jaar oude auto!

Sinds het laatste bezoek aan de garage in september 2013 heb ik in total volgende kosten aan de Civic gehad: €1.45. Ja, u leest het correct: één euro en vijfenveertig cent. Dat bedrag werd gespendeerd aan een blister waarin twee lampjes. Het linker remlicht had het namelijk begeven, en ik ben zo royaal geweest om zowel links als recht nieuwe 'ballonnetjes' te steken.

Voor de rest werd er een béétje olie en een béétje koelvloeistof bijgevuld, en -uiteraard- wat ruitensproeiersap en lucht in de bandjes en... dat is écht àlles wat er gedurende de afgelopen 14.000 km en twaalf maanden aan de auto uitgevoerd werd. Zelf geen oliewissel, hoewel die er nu wel zit aan te komen.

De keurmeester had gelijk: zo maken ze ze niet meer!

6000 liter benzine ! ! !

  • 110.000 km

Al vanaf mijn prille gemotoriseerde jeugd houd ik het brandstofverbruik van mijn brommers, motoren en auto's bij. Waarom? Omdat mijn eerste voertuigen (bromfietsen en motoren) geen brandstofmeter hadden, waardoor het erg handig was te kunnen inschatten hoeveel kilometer er nog kon gereden worden eer de boel droog viel. En zo werd het een gewoonte om de kilometers en de liters te noteren in een klein boekje. Dat boekje werd een jaar of tien geleden ingeruild voor een excel-blad en nog later kwamen daar de verbruiksmonitors van Autoweek en Spritmonitor bij.

Vier decennia later herinner ik me nog uit het blote hoofd dat mijn eerste Suzuki T500 uit 1974 zo'n 6,5 liter benzine nodig had om 100 km ver te raken (1 op 15,4). Mijn eerste auto, een NSU 1000 was een echte zuipschuit, tot ik er een gezondere 1200 cc in plaatste. Met de originele motor heb ik ooit de kaap van de 30 L/100 km overschreden (of zo'n 1 op 3 aub!)
Mijn Land-Rover Stage One (de eerste Series LR met de V8 motor) lustte er ook wel pap van, die flirtte ook met de dertiglitergrens.

Vandaag de dag doen we het wat zuiniger aan, en rijd ik op de kop vijf jaar (mijn eerste verslag van de Civic dateert van 20/10/2009) rond met dit Hondaatje.

En toevallig ook vandaag heb ik de kaap van de ZESDUIZEND liter getankte benzine overschreden. Over 88.774 km werd er exact 6.003 liter van het kostbare spul verbrand, een gemiddelde van 6,76 L/100km (1 op 14.8) Absoluut geen slecht cijfer voor een 1400cc automaat mét airco die ondertussen al 17 jaar in gebruik is.

De verbruiksmonitor leert me ook dat ik €8.710,39 gespendeerd heb aan die brandstof, wat neerkomt op €9,81/100km. De rekenmachine toont aan dat de gemiddelde prijs die ik voor één liter sap betaald heb €1,451 bedraagt. Laat ik nu vandaag getankt hebben aan €1,421/L. Dat is dan weer een van de voordelen van het wonen bij de Franse grens ;-)

Wel een beetje saai...

  • 124.000 km

Het is alweer meer dan 20.000 km geleden dat ik hier nog iets van me liet horen. Dat komt omdat er helemaal niets te vertellen was. De Civic rijdt en rijdt en er gaat niets aan kapot. Zo eenvoudig is dat.

Behalve een kleine beurt met oliewissel, waarbij de bougies vervangen werden, en twéé doorgebrande lampjes (1 standlicht en 1 nummerplaatverlichting) is er sedert het vorige hoofstuk echt niets te melden. Wat me verbaast is dat de H4 lampjes nog altijd dezelfde zijn van toen ik de auto kocht, hoewel ik àltijd met de lichten aan rijd.

Grappig was dat, op het ogenblik dat de teller 123456 te lezen gaf, de dagteller toevallig net op 012.3 stond. Echt toeval, want ik reset telkens bij het tanken. Die tellerstand is dus het spannendste wat er de afgelopen 20k gebeurd is.

Wel een beetje saai, zo'n Civic ;-)

"grote kosten"

  • 133.754 km

De distriebutieriem had er 110.000km opzitten. Bij de Honda dealer een nieuwe riem met oliewissel laten uitvoeren, totaal kostenplaatje €248. (Vgl: mijn zwager heeft meer dan €1100 betaald voor een gelijkaardige ingreep aan zijn Berlingo ...)

Bij de Honda-boer geen nieuwe waterpomp, spanrollen of andere prijzige "voorzorgsmaatregelen", gewoon een nieuwe D-riem, de klepspeling nakijken en verse olie in de motor.

Verder niks te melden: het is een Honda, hé ;-)

Nog altijd probleemloos

  • 142.300 km

Geen nieuws is goed nieuws. De Civic, of "het Hondaatje" zoals ie tegenwoordig genoemd wordt, blijft 100% betrouwbaar. Hiermee bedoel ik dat ie me nog nooit in de steek gelaten heeft, ook al wordt er sinds een jaar of twee veel minder mee gereden en staat de wagen geregeld drie weken of langer stil. In de winter durft de accu dan wel eens "op het randje' zijn, starten doet-ie altijd. En dat vind ik bijzonder, ook al omdat de accu sinds de aankoop van de auto, inmiddels bijna 10 jaar geleden, nog nooit vervangen werd...
Bij de jaarlijkse keuring werd er een opmerking gemaakt over de staat van de banden. Die hebben nog profiel genoeg, maar beginnen barstjes te vertonen. Deze sloffen liggen er ondertussen meer dan 96.000 km op!

Nieuwe sloffen

  • 143.800 km

Het Hondaatje moest naar de APK (in Belgenland inspiratieloos "Technische Controle" genoemd) en kreeg daarom een nieuwe set banden. De Continental Conti Eco Contact 3 en de Michelin Energy Saver lagen er inmiddels weeral bijna acht jaar op en hebben het 97.000 km uitgehouden. In de plaats kwamen er vier Firestone Multiseason.

Misschien een rare keuze, en volgens sommige testrapporten niet de beste band, maar ik kon ze voor een aantrekkelijke prijs kopen én erkend als winterband. Dit laatste is belangrijk, omdat Frankrijk vanaf november 2019 het gebruik van winterbanden gaat verplichten en ik het merendeel van mijn inkopen over de grens doe.

De banden werden trouwens weerom in La Douce France gekocht: na eerst bij mijn vaste garage in Veurne geïnformeerd te hebben, bleek de prijs in Frankrijk gemonteerd, uitgebalanceerd en met nieuwe ventielen lager dan de inkoopprijs van de garage in Belgenland.

Ik kwam op de keuring aan op een moment van onwaarschijnlijke kalmte: er stond niet één auto aan te schuiven en ik mocht meteen naar binnen! Dat heb ik in meer dan veertig jaar nooit eerder meegemaakt. De keerzijde van deze medaille was dat de heren keurmeesters er ruim de tijd voor namen en àlles aan een grondig onderzoek onderwierpen. Dat ging bijna vlekkeloos, ware het niet geweest voor dat éne lampje van de kentekenverlichting, dat soms wel -en met wat tikjes erop- dan weer wél brandde. De heren waren zooooooooo opgetogen dat ze toch ten minste één opmerking op de keuringkaart konden aanbrengen...

Het gekke is dat ik die lampjes al eens vervangen had door ... LED verlichting. Omdat die "nooit" meer stuk gaat. Jaja. Terwijl de originele, Japanse H4 lampjes het na 21 jaar nog altijd wél doen!

De nieuwe banden maken een ander geluid en dat is even wennen. Bij exact 50 op de teller lijken ze te zingen. Het zal even wennen zijn, maar deze gratis waarschuwing is gaarne meegenomen, in een tijdperk waar er wel op iedere hoek van de straat een flitscamera lijkt te staan. Zelfs in het boerengat waar ik nu woon is er een hypermodern flitstuig in gebruik genomen. Leve de 21ste eeuw, zullen we maar denken...

Roest ! ! !

  • 149.761 km

Met het oog op de jaarlijkse "technische controle" (Belgische APK) had ik een nieuwe uitlaat (midden- en eindstuk) besteld bij een Duits bedrijf. (via een bekende veilingssite). De totale kost bedroeg €61.08 plus €12 voor verzending. De achterpot had ik zes jaar geleden al eens laten vernieuwen, en die kon misschien nog een jaartje langer meegaan, maar het middenstuk was doorgeroest en de prijs die ik nu betaald heb voor een compleet nieuw uitlaatsysteem is de helft van wat de eindpot me destijds gekost heeft, montage inbegrepen.
Gelukkig heb ik een begrijpende garagist, die niet moeilijk doet als ik zelf aangekochte spullen laat monteren. Vanochtend werd de uitlaat gemonteerd, en drie kwartier later was ik al op weg naar het keuringsstation.... waar mijn Hondaatje afgekeurd werd!!!
Toen de auto op de brug stond ging de keurmeester met een hamertje slaan op de dorpels en daar sloeg ie dus door! Mijn goed humeur ook aan diggelen, terug naar de garage en een nieuwe afspraak gemaakt om een plaatje te laten inlassen.

Een week en driehonderd euro later werd de Civic zonder opmerkingen herkeurd. Volgens de garagist is de auto nog goed voor minstens tien jaar, mag ook wel met zo'n rekening voor een dorpeltje inlassen...

Toen de eerste vrieskou zich aanmeldde, bleek de accu moeite te hebben om de motor te starten. Niet echt verwonderlijk, als je weet dat dit nog altijd dezelfde accu is waarmee ik de auto tien jaar geleden kocht. Dus nog eens €60 extra kosten voor een nieuwe Yuasa accu, die met dezelfde afmetingen wel 10% meer capaciteit heeft. Dit was echt wel een dure maand, maar als ik alle kosten van de laatste tien jaar bij mekaar tel, valt het allemaal nog best mee.

Weer een jaartje erbij

  • 156.000 km

De Civic doet het nog altijd... en probleemloos. Met een bang hart naar de jaarlijkse "technische controle" (de Belgische APK) , want nadat de keurmeester in 2019 met het hamertje door de drempels mepte, was ik toch een beetje benauwd dat er ook dit jaar ergens een mij onbekend probleem zou aandienen.
Door de Coronatoestanden diende de keuring op afspraak te gebeuren, met een wachttijd van maar liefst drie weken. En geloof het of niet, net voor "de dag des oordeels" liet de ruitensproeier het ineens afweten. Dat werd opgemerkt en ik mocht meteen een nieuwe afspraak maken, want ik kreeg wéér een "rode kaart".
Bij de Honda garage was ik voor dit karwei meteen welkom, op vrijdag gebeld en maandag al mocht ik voorrijden. (Ik koos ervoor om dit niet door mijn vaste garagist te laten oplossen, omdat die geen origineel pompje op voorraad had) Met verse olie + filter en vier nieuwe bougies erbij, was ik meteen €220 armer. Bij dit type Honda moet de voorbumper gedemonteerd worden (!) om aan het ruitensproeierpompje te komen. Phoe.
Al met al was dit het eerste onderdeel van de auto dat voortijdig de geest gaf, dus durf ik niet te klagen. De Civic rijdt trouwens nog altijd rond met de originele remschoenen achteraan. Die zijn na 23 jaar en ruim 150.000 km nog altijd niet versleten!
We blijven dus maar verder rijden met het Hondaatje.

Weer een (Corona-) jaar erbij!

  • 165.000 km

"All quiet on the Western front." Er valt eigenlijk niets te melden, behalve dat er een gloeilampje van de achteruitrijlichten diende vervangen te worden. Bij de A*tion een 8-delig setje gekocht voor €1.89 ... (Hoe doen ze dat?) Dat is meteen ook de enige extra kost, naast de benzine! Een heel jaar gereden, zonder één bezoek aan de garage!!!
Ook dit jaar - de Civic is ondertussen 24 jaar oud! - zonder opmerkingen de APK door gekomen. Brááf Hond(a)je.
En "ja" de achterremmen zijn nog altijd niet aan vervanging toe, die hebben nu al meer dan 165000km achter de kiezen!

Kwart eeuw oud

  • 175.000 km

Een jaar sinds mijn vorige post. Het Hondaatje is ondertussen 25 jaar oud. En zoals wel meer gebeurt met "oudjes" had hij het de laatste tijd "fris". Al sinds afgelopen (hete) zomer was het me opgevallen dat de naald van de thermometer een tikje lager leek te staan dan vroeger het geval was. Het was pas met de eerste vrieskou van december '22 dat het duidelijk werd dat er iets mis was met de thermostaat: de thermometernaald kwam amper in beweging, op de snelweg ging het een tikje omhoog, maar met gas lossen op de afrit kwam de naald gewoon weer helemaal onderaan!
Dus een nieuwe thermostaat en vijf liter koelmiddel besteld en in de vrieskou de herstelling zelf uitgevoerd op de oprit. Het thermostaathuis zit een beetje lastig bereikbaar op het blok, achter de stroomverdeelkap. Op YouTube zijn er enkele filmpjes te vinden waar er op dit model auto zo'n thermostaat wordt vervangen, maar de ingreep houdt eigenlijk niets in: gewoon opvangbakje onder de motor, twee boutjes (sleutel maat 10) losmaken, thermostaat eruit, nieuwe er in en terug vastschroeven. Er hoeven dus géén stekkers los en géén koelslangen losgemaakt te worden! Vervolgens radiatordorp eraf, koelmiddel bijvullen, motor starten met verwarming op max, en dan zolang koelmiddel bijvullen tot er geen luchtbellen meer verschijnen. Dop erop en klaar. Totaal kostenplaatje €52. ( = Minder dan een volle benzinetank...) En nu wordt het weer lekker warm in de auto.

Het doek valt

  • 176.978 km

Na veertien probleemloze jaren heb ik de Honda van de hand gedaan. Sinds de aankoop van de Sprinter werder nog nauwelijks kilometers gemaakt met de Civic, terwijl de vaste kosten van wegenbelasting en verzekering gewoon doorliepen. Ik mis hem nu al, maar het verstand zegt dat het gewoon moest. Adieu Honda Civic.

9,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (20)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.