Honda Civic 1.5 i-VTEC Sport Plus (2019)
Uitvoering | Civic 1.5 i-VTEC Sport Plus |
Bouwjaar | 2019 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
First (Dream) car
Na paar jaar dromen van een eigen auto was het nu eindelijk zo ver! Door de jaren heen volgde ik steeds welke nieuwe modellen er zo wat kwamen want liefst wou ik een wagen van de nieuwere generatie. Af en toe getwijfeld te hebben in welke segment ik zou zoeken heb ik uiteindelijk toch besloten om te gaan voor een C segment auto. Deze keuze kwam vooral omdat ik nog jong ben (begin 20) en omdat ik niet een te grote of te kleine wagen wou hebben. In een Suv rijden vind ik wel eens fijn omdat je hoger zit maar ik wou toch iets sportiefs hebben, vandaar dus deze keuze.
Nadat ik dit had beslist moest ik dus alleen nog maar beslissen welke auto ik precies wou hebben. Natuurlijk was dit niet simpel geweest want in dit segment zijn er heel wat goede auto's te vinden zoals de Golf, Focus, A klasse, Leon enzo...
Ondanks dat ik de nieuwe A klasse een geweldige auto vind was deze veel te duur. De nieuwe Focus leek me wat te saai (wat het waarschijnlijk niet zal zijn). Omdat er teveel Golfs op de wegen zijn sprak me dit ook niet meer aan en wou ik eigenlijk een auto waarmee je je toch wat uniek voelt. Toen bleef er niet meer zoveel over...
Een nieuwe Mazda 3, een Honda Civic en nog zelfs eens gedacht aan een Infiniti q30. De q30 ging dan wel snel weg van mn lijstje want er zijn te weinig Infiniti garage's, is een merk van Nissan die ik niet zo goed en betrouwbaar vind. Nog maar 2 auto's over dus. Toen lag het dus meer aan de opties, prijs, rij-ervaring. Om heel eerlijk te zijn heb ik geen testrit gemaakt met de Mazda 3 dus over zijn rij gedrag kan ik niks zeggen. Beide interieurs vond ik mooi maar de Mazda was toch een stap hoger. Maar dan kwam ik dus aan de opties en hier vond ik de Civic toch veel beter in. Veiligheidsopties hebben ze beiden maar ik wou echt al te graag een dak en liefst een panoramisch dak vind ik altijd zo geweldig op een auto. De Civic had deze terwijl je in de Mazda 3 niet eens een normale dak kon krijgen terwijl ze dit bv in Amerika wel krijgen (waarom?). De 180 pk van Mazda was en is nog altijd niet beschikbaar. Toch kost de nieuwe Mazda 3 bijna 30.000€ (België). De model van de Civic kostte iets duurder maar omdat nu Honda al stockpremies gaven werd deze al goedkoper. Toen ik afspraak maakte voor een testrit vertelde ze mij nog eens dat als ik één van hun wagens zou overnemen hier nog eens extra korting voor zou krijgen en deze wagen zat amper op 100km en had de mooie rally red als kleur. Deze was ook nog eens een manueel en was prima voor mij omdat ik me sportiever voel rijden. Heb er ook nog 5 jaar gratis onderhoud en 500€ tankwaarde meegekregen. Met al deze kortingen en de waarde van de onderhoud spaarde ik zo rond de 6-7000€ voor eigenlijk een gloednieuwe wagen.
Ondertussen is alles al rond en heb ik dus een week met mijn gloednieuwe wagen gereden. De teller staat nu rond de 600km. Al zoveel mogelijk getest zoals de adaptief cruise control. Na paar keer testen had ik deze al snel door. Die heb ik nu al deze weekend heel wat gebruikt en dit maakt het langdurig rijden gewoon veel comfortabeler en dankzij de lane keep assist voel je je veel veiliger rondrijden. Dodehoekswaarschuwing werkt goed. Navigatie is best goed maar kon toch iets beter en deze staat ingesteld op miles en heb geprobeerd die in km in te stellen maar is me (nog) niet gelukt wat ik al zoiezo raar vond. Audio is best goed voor een auto zonder een echte soundsystem erop. De Civic Sport Plus heeft ook paar speakers meer dan de andere modellen. Jammer genoeg heeft deze ook zoals vele andere auto's van tegenwoordig de start-stop die je weer telkens moet uitzetten als dit je stoort. Er is ook een knop voor de brake hold deze vond ik goed in het begin. Is nog altijd goed eigenlijk alleen merk ik dat de auto af en toe als nog achteruit gaat terwijl dit aanstaat wat niet zou mogen, weet niet of ik iets extra moet doen om dit altijd aan te laten wanneer ik stil sta. Voor de rest niks om te klagen. De auto heeft mooie Led lichten die s'nachts ook heel goed werken. De auto rijd heel fijn en makkelijk.
Over de verbruik kan ik nog niet zoveel zeggen want dit is in week tijd al heel wat verandert. Eerste dag zat het nog op een gemiddelde van 11l (stadsverkeer), ondertussen light het nu rond de 6.4l (snelweg). Ze hebben mij ook gezegd dat de verbruik minder en minder zou worden vooral na tienduizenden km's maar ik merk dit nu al op dus dat is wel al positief.
In deze week bent ik dus over het algemeen zeer gelukkig over mijn aankoop. Heb ook al complimentjes gekregen door zowel bekenden als onbekenden. Natuurlijk val je ook snel op met een rode Civic met een dubbele uitlaat in het midden van achter en zn unieke achterlichten :)
korte update
Heb mijn Civic nu al 2 maanden en wou daarom even een korte update meegeven over het verbruik. Ik sta momenteel op een gemiddelde van 6,6l/100km dit is redelijk goed, op snelwegen is dit natuurlijk minder. Hoewel ik tevreden ben over de gemiddelde moet ik er wel bij zeggen dat als je een beetje sportief rijdt, dat je dan toch makkelijk boven de 10l zit.
Tot nu toe heb ik geen grote problemen gehad. Wel kan ik voor één of andere reden niet alle deuren tegelijkertijd openen terwijl ik dit bij de instelleningen wel had aangepast, zal hiervoor naar mn Honda dealer moeten gaan. Nu moet ik dus elke keer als er iemand meerijdt dit binnenin doen.

Honda Civic 1.5 i-VTEC Sport Plus ADAPTIVE PANODAK FULL OPTION
- 2019

Honda Civic 1.5 i-VTEC Sport Plus|220PK|PANO|Carplay|Pearl grey
- 2017

Honda Civic 1.0 i-VTEC Elegance Aut. | Navigatie | Apple Carplay/Android Auto | Trekhaak | Climate Control | Cruise Control | 17 Inch |
- 2019