Ford Mondeo Wagon 2.0 16V Ghia (2001)

Ford Mondeo Wagon
Ford Mondeo WagonFord Mondeo WagonFord Mondeo WagonFord Mondeo WagonFord Mondeo WagonFord Mondeo - interieur

UitvoeringMondeo Wagon 2.0 16V Ghia
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2005

Toch maar eens mijn ervaringen delen...

In 2005 verwachtten we een tweeling. Dat zou dus betekenen: de gevreesde 'duo-kinderwagen'...

In de 5-deurs mondeo die we toen hadden (1998) wilde zo'n groot ding niet lekker passen. Dus moest er een andere auto komen.

Dan maar meteen het laatste model en omdat ik dagelijks een file moet trotseren wilde ik wel weer eens een automaat. Beetje een gok want in mijn eerste Mondeo moest ik de automaat laten reviseren vanwege een lekkende olieleiding die ik te laat ontdekte.

Enfin, een mooie wagon gezocht en in februari 2005 gekocht bij een handelaar in Wervershoof. Wel een ANWB-keuring laten uitvoeren. Resultaat: banden minimaal profiel en 1 zwetende demper achter. Handelaar deed niet moeilijk: 4 nieuwe banden en 2 nieuwe dempers (banden Michelin Primacy met een kleine bijbetaling en dempers Monroe Sensatrac).

Na de ervaring met mijn eerste automaat nam ik me heilig voor om met deze (in de basis dezelfde) bak wat langer te doen en dus elke 40.000 km de transmissie olie te gaan vervangen.

Nu staat de teller dus op 315.000 km. Probleemloos? Ja en nee.

Wat is er zoal aan de auto vervangen?

- 140.000 Lederen interieur (er zat een interieur in met beige stof, zwart leer is mooier en makkelijker met 2 kleine kinderen ;-)
- 200.000 Dempers en veren voor en achter (gemiddelde demper gaat 150.000 km mee, beetje preventief want APK was geen probleem)
- 220.000 Dynamo
- 230.000 Inlaatspruitstuk (zelf gedaan, preventief vanwege meldingen op de website: www.Talkford.com)
- 260.000 Schijven en blokken (zelf gedaan)
- 280.000 Waterpomp (auto verloor langzaam koelwater en interieur werd niet warm in de winter)
- 305.000 Roestprobleem van de felsnaden van de portieren laten verhelpen in combinatie met wegwerken van lakschade door vandalisme)
- 315.000 Brandstofpomp (preventief, hij startte wat minder goed, van de sloop gehaald uit een mondeo van 2006)
- 315.000 Deurrubbers en raamrubbers (tsja, ik was toch op de sloop...)
- 315.000 Portiersloten inclusief schakelaar achterklep omdat er a en toe iets haperde (zelfde sloop / donorauto n ook zelf gedaan).

Verder heb ik nog wat dingetjes gedaan om de auto meer te laten lijken op de uitvoering van na de facelift (andere voorbumper met mooie grille, mistlampen en een modernere achterbumper met onderspoiler en RVS strip). Ventilatieroosters met chrome knopjes en een stuur met houtaccenten (van de plasticboom). Alles helemaal origineel!

Al met al ben ik bijzonder te spreken over deze auto. Ga maar na: 315.000 km met: originele uitlaat, originele motor, originele (automatische) versnellingsbak, originele draagarmen, motorsteunen. En alles doet het gewoon nog steeds. De auto is stil, comfortabel en je kan er ook nog eens gruwelijk hard het klaverblad mee nemen. Maar: ik heb wat connecties zodat ik voordelig aan onderdelen kan komen en ik zet ze er vaak zelf op, in die zin bespaar ik op de onderhoudskosten en dat kan niet iedereen...

7,5