Ford Kuga 2.5 PHEV ST-Line X (2022) #5
Uitvoering | Kuga 2.5 PHEV ST-Line X |
Bouwjaar | 2022 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
Behoorlijk zuinig
Na wat zoeken naar een opvolger van een VW Passat 1.6tdi op den duur bij de Kuga uitgekomen. Heel wat anders natuurlijk maar een hogere zit leek ons wel lekker(der). In de Passat zat je best dicht op het asfalt.
De Passat had ik gechipt tot 135pk en 350Nm want de standaard 105 pk was het echt behelpen. Ben geen hele vlotte rijder maar .... Zelfs fiat Panda's bleven aan mijn bumper hangen als ik vol gas gaf.
De Kuga.... In 2021 proefrit gedaan, nog eens gedaan. Best mooie auto en voor de Passat hadden we een focus 1.8tddi een een Mondeo mk III 2.0i gereden. Wat een fijne wagens waren dat. De Mondeo was denk ik wel de beste wagen ooit. Wel even gekeken om naar een mk IV over te stappen maar die vonden we minder dan de mk III, dus niet gedaan.
Oja, de Kuga dus....
Best wel inleveren op kofferbak ruimte maar met verschuifbare achterbank wellicht net genoeg.
Stekkeren op het werk en de rest gewoon tanken. Dit werd hem. Een St- line X.
Wel extra opties: eigenlijk alles behalve een dakraam. Ook 19" wielen, en wegneembare trekhaak. Geen wegklapbare. Ik klap hem toch niet weg.
Koop gedaan en rijden al flink wat rond. Ondertussen er dik 88.000km op zitten.
Conclusies positief:
- vermogen genoeg (voor ons)
- vlot genoeg (je wint er geen sprinten mee bij de stoplichten, maar voor ons prima)
- rijdt heerlijk soepel. Schakelt naadloos over van elektrisch naar benzine en gecombineerd.
- CVT met schakel standen, goed bedacht!
- 1500kg trekgewicht
- android auto is fijn. Wel draadloze dongel voor gehaald en dat is nog makkelijker.
- achterbank is verschuifbaar dus de kofferbak kan iets groter worden. Nodig gehad voor de vakanties.
- stoel, stuur en voorruit verwarming is heerlijk.
- rij hulp systemen waren voor mij nieuw maar werken prima. Wel even wennen.
- gewone knoppen voor bv de verwarming.
- grootste plus: echt zuinig. Zelfs als je accu leeg is kan je echt zuinig rijden. Rijdt zuiniger dan de Passat diesel! Omdat ik elke dag stekker is het nog zuiniger maar vakantie Noorwegen (volle accu vertrokken thuis) verder alleen maar op benzine: 1:18. En omdat we nog een uur 150+ hebben gereden in Duitsland omdat het wel erg ophield bij Hamburg kon het nog wel zuiniger.
En in 2023 1:15+ met de vouwwagen en dakkoffer op het dak.
Conclusies minder of negatief: willekeurige volgorde)
- lang op moeten wachten. 10+ maanden. Chiptekort en en corona etc.
- electrische kofferbak is soms handig maar in combinatie met een trekhaak is het oppassen. Die gaat soms ineens open als je de aanhanger of fietsendrager aankoppelen. Bovendien sta ik bij de supermarkt als een gek onderdoor mijn bumper te zwaaien met mijn been en dan doet ie niks....🤔
- hij is best stug! (Understatement) Zeker met die 19"... Als de schokbrekers versleten zijn denk ik dat ik er die van de vingale onder laat zetten.
- sync 3 systeem: eigenlijk vanaf de aankoop al achterhaald. Wat een traag systeem... Helaas geen updates meer ben ik bang. Ook bedraad aangesloten telefoon hapert de muziek via de telefoon op youtube music.
- voorstoel (bijrijder) kan niet helemaal plat.
- geluid van de banden komen best goed door.
- "hoedenplank" binnen 1 maand verwijderd. Stukje stof is waardeloos.
- stoelen zijn aan de korte kant. Perfecte zit is lastig. En ondanks elektrisch verstelbare stoelen geen geheugen standen. (Mijn vrouw is een volle kop korter dan ik dus dat had wel handig geweest). (Vingale heeft dit wel)
- bij hele lange zitten krijgen we er een houten kont van.
- heb head up display maar .... Zie er achter niet veel meerwaarde van.
- draaicirkel is flink.
- tot het eerste jaar kraakte de voortrein behoorlijk als je stilstond en aan je stuur draaide. Na wat garage bezoekjes is dit voorbij.
Eindconclusie:
Zuinige auto! Rijdt en stuurt goed. Maar wel wat eigenschappen die minder zijn. Maar prio 1, lekker rijden. Dat doet ie. En tot nu toe nooit een plofje verkeerd.
Dus ondanks wat eigenaardigheden wel tevreden. Maar wel met de wetenschap dat het wel beter kan/kon. En dat vreet bij mij een beetje.
Dikke 7.
PRIVATE LEASE Ford Kuga

Ford Kuga 1.5 150 PK Turbo ST Line
- 2019

Ford Kuga 2.5 PHEV Graphite Tech Edition
- 2023

Ford Kuga 2.5 PHEV ST-Line X | Pano-dak | 20 inch | FULL option! | Adapt. Cruise | Head-up display | Full Adaptive LED | BLIS | Style Pack | B&O audio | Half Leder | Standkachel | Winter-pack
- 2022