Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 109pk Titanium (2006)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Focus Wagon 1.6 TDCi 109pk Titanium |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
KM-stand bij aanschaf | 11 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
logboek:
datum | km.stand | verb.100km/u | verb.120km/u
23-06-2006 | 001.974km | 4,9 l/100km | 6,1 l/100km
08-07-2006 | 004.544km | 4,8 l/100km | 5,8 l/100km
14-08-2006 | 010.544km | 4,4 l/100km | 5,4 l/100km
30-08-2006 | 013.512km | digitune.nl bezocht
11-09-2006 | 015.478km | 3,9 l/100km | 4,9 l/100km
+/-018.000 km - teruggegaan naar de leasemaatschappij ivm andere baan
acceleratie| 0-100:9,5s| 80-120(IV):8s|80-120(V):10s
topsnelheid| 198 km/u |
De aankoopbeslissing
Hoewel ik nooit gecharmeerd ben geweest van zijn uiterlijk heb ik een paar jaar geleden toch Ford Focus Wagon gekocht als compromis tussen bruikbaarheid, betaalbaarheid, betrouwbaarheid, veiligheid en weggedrag. In 3½ jaar tijd heb ik er 150.000 fijne en storingsloze kilometers bijgereden. Voor mij was dit dan ook een belangrijke reden om begin 2006 als eerste naar de nieuwe Focus II te kijken als opvolger.
Ik was op zoek naar een betrouwbare, fijn rijdende auto met voldoende luxe en een goed prijs/kwalteitverhoudig met dit dito uitstraling.
De nadelen van mijn Focus I: geen aansprekend uiterlijk, weinig luxe en niet krachtig, konden met de nieuwe Focus II eenvoudig worden gepareerd. Echter ook met de Volvo V50 die op hetzelfde onderstel gebaseerd is en voorzien kan worden van dezelfde dieselmotoren. Na een proefrit in beide wagens heb ik voor de Ford gekozen. Hoewel ik de Volvo V50 nog altijd de mooiere wagen vind qua exterieur kon het interieur mij niet bekoren.
De uitvoering
Ik heb gekozen voor de 109pk 1.6l diesel uitvoering met in het achterhoofd de mogelijkheid deze via chiptuning naar het prestatieniveau van de 136pk 2.0l diesel te kunnen laten brengen. Dit scheelt behoorlijk in leasetarief en bijtelling.
Qua uitrusting heb ik gekozen voor de Titanium uitvoering. Deze uitvoering is voorzien van, voor mij, fijne accessoires: Sony Radio/CD/MP3-speler met 8 speakers, bediening aan het stuur en extra AUX-aansluiting in het dashboardkastje, interieurverlichting vóór, midden en achter met leeslampjes vóór, half lederen bekleding, hoogteverstelling van de bestuurdersstoel, armsteun vóór en achter, cruise control, electrische bediening van ramen en spiegels, koeling van het dashboardkastje, sportieve stoelen voorin, zonnebrilhouder voorin, automatische koplampen, ruitenwisser en dimming van de achteruitkijkspiegel, gescheiden airco/climatecontrol, voorruitverwarming.
De Titanium-uitvoering heb ik uitgebreid met een aantal opties en accessoires zoals Panther Black metallic lak, geïntegreerd zonneschermen, 17’ 9x2 spaaks velgen, aluminium dakrails, extra inklapbare sleutel met afstandbediening, separate audio-bediening voor de achterpassagiers, parkeersensor achter en inklapbare zijspiegels. Overigens had ik tevens instapverlichting besteld, maar deze bleek achteraf niet te combineren met de inklapbare zijspiegels; deze onmogelijkheid is echter niet vermeld in de lijsten van Ford. Iets om rekening mee te houden dus voor hen die ook graag beide opties zouden willen.
De aflevering
Na een wachttijd van ongeveer 3 maanden stond op 12 juni 2006 de auto klaar met 11km op de teller. De aflevering is keurig verlopen bij FORD dealer Renes in De Bilt. Na anderhalve week staat er bijna 2000km op de teller en kan ik mijn eerste ervaringen weergeven:
Gebruikservaringen
ergonomie en comfort
+ de zijspiegels zijn voldoende ver naar buiten uit te stellen zodat de blinde hoek te minimaliseren is.
+ neerklappen achterbank kan nu ook zonder de hoofdsteunen te verwijderen door de komma-vormige hoofdsteunen. Tevens is er een uitsparing voor de gespen van de gordels, waardoor, bij het terugplaatsen van de rugleuning van de achterbank in de normale stand, de gordels er niet achter blijven steken.
+ koeling dashboardkastje is heel fijn op de warme dagen voor het koelen van een reep of blikje
+ bagagenet achterin, ook handig om een klein compartiment te maken voor bv boodschappentassen
+ werking van de automatische hulpjes voor verlichting, ruitenwissers en dimmer van de binnenspiegel is goed.
+ de stoelen geven voldoende steun en stevigheid waardoor ik ook na een langere rit (meer dan 2uur) geen last heb van een stijve rug. Ik ben niet lang (1m75) en vind een prima zit achter het stuur
+ De Sony audio installatie met 8 speakers heeft een voortreffelijke geluidsweergave van zowel radio, CD/MP3 als telefoon (via Parrot CK3100)
+/- niet comfortabeler dan de vorige focus, maar wel stiller in het interieur
+/- verlichting cruisecontrol knopjes is er niet. ik vind dit geen probleem. Wanneer je in het donker rijdt is het waarschijnlijk niet verstandig om naar je stuur te gaan kijken
- middenconsole zit behoorlijk in de weg voor het rechteronderbeen
- tussen 120km/h en 140km/h klinkt er een (zachte) zoem; deze lijkt te worden veroorzaakt door de motor/turbo, want het geluid verdwijnt bij het loslaten van het gaspedaal.
- een zesde versnelling als overdrive zou welkom zijn voor de 120km/h+ ritten op de snelweg; nu maakt de motor relatief veel toeren in V en ligt het verbruik ook wat hoger dan met een zesde versnelling.
- ik heb diverse apparaten die ik op de 12V aansluiting zou willen aansluiten. Er is 1 aansluiting voor (aansteker) en 1 achter, maar wenselijk zou zijn om bijvoorbeeld tevens in het dashboardkastje, of armleuning een aansluiting te maken waar je fijn en uit het zicht je telefoon of PDA kunt opladen. Eventueel een aansluiting bovenop het dashboard is een optie voor het obligate navigatiesysteem.
-de boardcomputer is zeer beperkt in zijn functies; een courant verbruik of een courante snelheid kan deze niet digitaal weergeven, enkel als gemiddelde waarden.
-de bekerhouders volstaan maar net, er zijn er twee, maar de tweede is verscholen onder de middenarmsteun. Een constructie zoals die van Audi met de bekerhouders in het dashboard zou veel fijner zijn.
motor en weggedrag
hoewel ik geen instructie heb meegekregen om de motor in te rijden (misschien hoeft dat tegenwoordig niet meer?) heb ik toch de eerst 1000km de motor niet boven de 3000t/m laten maken en heb ik nooit volgas geaccellereerd. Na 750km werd de motor merkbaar losser, hing beter aan het gas en bood meer trekkracht.
De 109pk diesel is niet traag, maar ik zie het graag ietsje sneller. Binnenkort zal ik de wagen dan ook laten chiptunen. En winst van 20 tot 30 pk en 40 tot 70Nm moet hierbij mogelijk zijn. Ik verwacht en hoop dan op vergelijkbare prestaties met de 2.0 TDCi. Een keuze in het tuningsbedrijf moet ik nog maken en lees daartoe ondermeer de fora op AutoWeek.nl over dit onderwerp.
verbruik en prestaties
het verbruik in deze eerste fase is volgens de boardcomputer als volgt bij stabiele snelheden gedurende minimaal enkele kilometers:
100km/h: 4,9 liter/100km
120km/h: 6,1 liter/100km
bij gevarieerd gebruik kom ik op een gemiddeld van rond de 6 liter/100km
dit alles bij gebruik van V-Power Diesel
Op dit moment heb ik nog niet geprobeerd de topsnelheid te bereiken, maar 180km/h verschijnt met regelmaat op de teller. Een vergelijk tussen de teller, TomTom en de boardcomputer leert dat de snelheid die de teller aangeeft tot 100km/h vrij accuraat is, maar daarboven begint af te wijken; vanaf ongeveer 130km/h geeft de teller 10km/h meer aan dan de werkelijke snelheid. deze afwijking blijft tot in ieder geval 180km/h op de teller gelijk.
Het rijden
Alle hierboven genoemde minpuntjes zijn niet van invloed op het plezier dat ik nu al aan deze auto beleef. Het rijden erin geeft rust en overzicht door een goed zicht rondom en een stabiele wegligging. De wagen heeft een goede rechtuitstabiliteit, veel grip in de bochten waarin hij ook op hogere snelheden een neutraal karakter bewaart. Bij het stevig aanremmen van bochten echter kan de achterkant behoorlijk licht worden.
de wagen komt vlot genoeg met het verkeer mee, maar heeft onder 1800tpm nauwelijks fut, hoewel de wagen rond 1750tpm reeds zijn maximale koppel heeft. Ook na 1800tpm is het niet direct een schop in de rug die je krijgt bij het gas geven. Pas tussen de 2500tpm en 3750tpm trekt het vermogen bij en voel je een duidelijker versnelling. Na +/- 3750tpm is het dan weer over met de pret en komt het noodzakelijke moment van opschakelen al ras dichterbij.
Banden
Mijn Focus is uitgerust met Continental ContiSportContact 2 banden in de maat 205/50R17. Deze banden maken geen nadrukkelijk hoorbaar afrolgeluid en dragen positief bij aan het weggedrag. Mijn ervaring met deze banden is echter wel dat ze vrij snel slijten (+/- 50.000km). Hiervoor heb ik goede ervaringen opgedaan met Michelin Pilot Exalto.
De opties en accessoires
Wellicht is het ook aardig mijn ervaringen weer te geven met de gekozen extra’s:
parkeersensor: heerlijk eenvoudig, de meerprijs waard
inklapbare buitenspiegels: is natuurlijk pas verstandig op het moment dat het te laat is; werken goed, maar gaan helaas niet automatisch toe wanneer je de auto afzet of afsluit
alu-rails: nog geen gebruik van gemaakt, maar het is van echt alu dus geen plastic en geeft de auto extra cachet
audiobediening achterin: wat onverwacht leuk is, is dat de achterpassagiers via de koptelefoon naar een CD kunnen luisteren terwijl je voorin naar de radio luistert, of vice versa. is toch meer een gimmick dan heel zinnig
17’ 9x2 spaaks velgen: maken de auto af, net als de alu railing. dienen geen nut anders dan esthetisch, maar dat doen ze dan ook prima
Panther Black Metallic Lak: ziet er heel mooi uit en geeft de auto een mooi zakelijk en sterk karakter. lijkt soms bijna een heel diep en donker grijs
geïntegreerde zonneschermen achter: heerlijk, altijd bij de hand en geen gedoe met zuignapjes. zolang ze niet te vaak stuk zullen gaan zijn ze hun geld dan ook waard
(14-08-2006) - Op vakantie met de fiets...
Fietsen meenemen op een Ford Station met af-fabriek dakrails is een hachelijke zaak gebleken:
1. Standaardoplossing van een dakdrager is zeer duur: €400 voor de opbouwmaterialen van Ford inclusief arbeid, alvorens je een dakdrager voor fietsen hebt gekocht. Een wagon zonder de af-fabriek dakrails kan voor ongeveer hetzelfde bedrag wel helemaal klaar zijn met het aangeboden MontBlanc Barracuda systeem.
2. Ik heb geen trekhaak, dus de obligate TwinnyLoad systemen bieden dan ook geen oplossing, als je tenminste niet eerst de paar honderd euro wilt afrekenen voor een afneembare trekhaak.
Dus uiteindelijk maar gekozen voor een fietsendrager die gemonteerd kan worden, op de achterklep, zonder trekhaak. (Halford, MontBlanc voor 2 fietsen á €169,-)
Voordelen:
-relatie eenvoudig te monteren (eerste keer 3 kwartier, daarna binnen 5 minuten)
-niet duur (€169)
-fietsen zitten stevig
Nadelen:
-De achterklep kan niet meer open
-kans op beschadiging van lak, of vervorming van plaatmateriaal
-verbruik stijgt schribarend (tot 1:8 bij 140km/u)
-prestaties dalen behoorlijk (na 140km/u geen trekkracht meer over, vmax:160km/u)
-boel gefluit en gezoem op hogere snelheden (100km/u+)
-fietsen staan voor de hoog op de D-stijl gemonteerde achterlichten.
Conclusie: De lage prijs en eenvoudige montage maken een boel goed, maar laten voor mij de schaal maar nét naar de positieve kant doorslaan.
ChipTuning door Digitune.nl
30 augustus vervoegde ik mij voor de 2e keer bij de digitune in nunspeet. Nadat de eerste keer bleek dat andere software(instellingen) nodig waren voor het vervangen van de onderdelen, werkte de softwaretuning nu wel. Resultaat: een sneller optrekkende en zuiniger rijdende Focus, soepeler en goedkoper dan de 2 liter versie.
De werkwijze van Digitune is weinig poes-pas te herkennen en verloopt keurig en professioneel.
PROBLEMEN
23-06-2006 | 001.974 km - geen problemen of opmerkingen
08-07-2006 | 004.544 km - geen problemen of opmerkingen
14-08-2006 | 010.544 km - geen problemen of opmerkingen
30-08-2006 | 013.512km - digitune bezocht
11-09-2006 | 015.478 km - geen problemen op opmerkingen
+/-018.000 km - teruggegaan naar de leasemaatschappij ivm andere baan
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.