Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 100pk Titanium (2008)

Ford Focus Wagon
Ford Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord FocusFord FocusFord FocusFord FocusFord FocusFord FocusFord FocusFord FocusFord FocusFord Focus

UitvoeringFocus Wagon 1.6 TDCi 100pk Titanium
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Feel the difference?

Ervaring:

Ford heeft als reclameslogan "Feel the difference". Laten we eens kijken of de Focus ook daadwerkelijk anders is te noemen in de positieve zin zoals Ford het bedoeld.

De auto is uitgezocht vanuit een boekje in 2007 toen ik een nieuwe leaseauto mocht uitzoeken. Ik was eigenlijk bij de dealer (Boerhof in Groningen) om de "oude" variant te bestellen, maar die was niet meer leverbaar. Het werd dus eentje van de 2008-serie met facelift. Op zich niet erg natuurlijk.

Uiteindelijk is de keuze gevallen op de Focus Wagon 1.6 TDCI (100pk) Wagon Titanium. Als aanbieding was het Business pakket voor 250 euro leverbaar, dus deze maar meebesteld (o.a. ingebouwde kleurennavigatie). Half november is de auto besteld met als eerste schatting 10 weken levertijd. Afijn, om je een heleboel te besparen, de auto is uiteindelijk op 16 juli geleverd. Ietsjes meer dan de 10 weken levertijd.

Maar goed, het was het wachten waard. Ik heb veel proefgezeten voordat ik een keuze maakte, omdat ik naar schatting veel kilometers zou gaan rijden. Uiteindelijk vond ik de Ford het beste zitten, maar dat is natuurlijk voor ieder mens persoonlijk.

De Ford is een echte fijne rijdersauto. Stuurt erg goed en je kunt de zwaarte van de stuurbekrachtiging aanpassen via de boordcomputer aan je rijstijl. Over het algemeen heb ik 'm op standje "Comfort" omdat ik "Sport" iets te zwaar vind.

De auto zit ergonomisch goed in elkaar. De bestuurdersstoel is goed in te stellen, alsmede het stuur. Een goede zithouding is dus snel gevonden. Handig is ook de bediening van de radio aan het stuur. Een misser is wel dat de knopjes van de cruise control niet verlicht zijn, waardoor je 's avonds weleens moet nadenken welk knopje wat ook alweer was. Maar goed, in Nederland kan ik de cruisecontrol eigenlijk nooit gebruiken, want je stuit meestal op files...

Ruimte zit er genoeg in deze Wagon van Ford. Je hebt een mooie grote vlakke achterbak met lage drempel waar een hoop in kwijt kan. Helemaal handig bij een logistieke operatie die een baby heet!

De 100pk dieselmotor (van Peugeot) doet het erg goed. Trekt lekker, draait soepel en je kan er goed vlot mee rijden. Wel is de motor rumoerig en komt het geluid best prominent naar binnen tijdens de ritten op de snelweg bij een snelheid van rond de 140 km/u.

Problemen:

In een jaar tijd heb ik ruim 68.000 km met de auto afgelegd en heeft de auto me nooit in de steek gelaten. Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal niets aan de hand was met de auto. De Focus vreet namelijk koplampen. In een jaar tijd heb ik vandaag voor de vierde keer de lichten moeten laten vervangen.

Daarnaast is het Radio/CD/Navi-systeem niet helemaal foutloos. Heel soms loopt het ding vast waardoor je soms het volume niet kan aanpassen. En da's lastig als dat op standje 15 staat. De auto uitzetten, deuren openen, dichtdoen en op slot. Tijdje wachten (kwartiertje), de boel weer openen en starten en het is weer normaal. Vreemd. Ik heb er bij een beurt naar laten kijken, maar daar kwam toen niets uit.

Ook zat er sinds de aflevering een rammeltje in de linkerdeur. Dit is bij de tweede beurt pas verholpen/gevonden. Bleek met een rubbertje te maken te hebben.

Onderhoud:

De Focus heeft naast drie beurten (elke 20.000 km eentje) geen extra aandacht gehad, m.u.v. de koplampen. Van de beurten weet ik niet hoe duur ze waren omdat de rekening rechtstreeks naar de leasemaatschappij ging, maar er werd nooit wat geks gevonden eigenlijk en ik had ook zelf niets geks geconstateerd.

Kortom, de Focus is een betroubare en prettige auto gebleken, die ik helaas ga inleveren vanwege een andere baan. Een aanrader!

PRIVATE LEASE Ford Focus