Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost 155pk Hybrid ST Line X (2022)

Uitvoering | Focus Wagon 1.0 EcoBoost 155pk Hybrid ST Line X |
Versnellingen | 7, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2022 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
Fijne en ruime auto
3 jaar geleden was het zover, ik mocht mijn eerste zakelijke lease auto uitkiezen. Ik had een budget van circa €40.000 en kon niet wachten om mijn eerste "dikke bak" uit te kiezen. Op dat moment reed ik nog in mijn Ford Fiesta uit 2011. Prima auto, ook voor iemand van twee meter lang, maar ik had voor mijn zakelijke ritjes toch wel een iets comfortabeler auto nodig.
Gedurende mijn zoektocht heb ik naar benzine, hybride en elektrisch gekeken. Elektrisch was voor mij op dat moment nog nieuw en onbekend. Had ik beseft dat mijn bijtelling hierdoor een stuk lager zou liggen, had ik mij hier wellicht wel verder in verdiept.
Enfin, ik heb een aantal auto's met elkaar vergelijken. Belangrijkste punten; automaat, ruim & stoer. Opties waar ik naar heb gekeken waren de Ford Focus station, Skoda Karoq, Skoda Octavia en Kia Proceed. Uiteraard heb ik bij elke auto de stoere "Sport" uitvoering er op gezet en nog een paar opties zoals kleur, velgen, lendensteun en een winterpakket. Verder waren alle auto's al lekker uitgepakt. Tevens bedacht ik mij ook bij elke auto; "Ik moet ook nog wat te wensen overhouden, dus die optie laat ik voor nu" Met deze opties kwamen de auto's allemaal uit rond de 40k. De Kia daaronder, de Karoq daarboven.
Uiteindelijk bleek ik als lang persoon niet te passen in een Kia Proceed, de Skoda Karoq was toch wel een stuk duurder dan de Octavia terwijl deze niet ruimtelijker voelde. De Octavia was prima, maar toch weer een stuk degelijker dan die Ford Focus in St-line. Uiteindelijk was de Focus eigenlijk de enige en juiste keuze.
Op het moment van schrijven heb ik 3 jaar ruim 120.000km gereden, met ontzettend veel plezier. Ik bewonder de uitstraling van deze auto nog steeds, ik kijk er met plezier naar, zeker na een goede wasbeurt.
Comfort
Deze auto zit heerlijk. Dankzij de lendensteun biedt de stoel perfecte ondersteuning, waardoor ik moeiteloos uren achter elkaar kan rijden zonder last van mijn rug te krijgen. De stoelverwarming heeft drie standen en houdt je lekker warm, daarnaast is een verwarmde voorruit ook absoluut een traktatie in de winter. Knopjes zitten verder op logische plekken en niet alles is touch, voldoende fysieke knoppen.
Ruimte
Wanneer ik rij is er voldoende ruimte achter mijn stoel. 4 lange mensen passen prima in deze auto, 5 wordt wel wat krap. Verder heeft de kofferbak echt voldoende ruimte voor boodschappen, grote Joolz kinderwagen, of zo waar een volledige kerstboom (met alle banken plat) Eigenlijk heb ik nooit iets gehad wat niet past tot nu toe. Ik ben in die 3 jaar verhuist en heb dus goed kunnen testen hoe ruim die auto nu werkelijk is.
Prestaties & Kosten
Deze auto rijdt heerlijk soepel en rijdt lekker sportief. Vergeleken met mijn Fiesta is deze auto ontzettend stil. De auto ligt strak op de weg. Drempels en gaten in de weg voel je wel goed, maar dit heeft voor sommigen juist de voorkeur. Wanneer je van een hogere auto komt zal dit waarschijnlijk wat hard en stug aanvoelen. Verder heb ik mij niet bezig gehouden met de kosten, aangezien alles door de werkgever wordt geregeld.
Betrouwbaarheid
Sinds ongeveer één jaar ervaar ik soms problemen met de elektrische ramen/deurpaneel wat niet wil reageren. Dit lijkt eigenlijk alleen te gebeuren bij warm weer (25+). Na een paar minuten rijden werkt alles weer. Ik heb mij hier niet al te druk over gemaakt en zal op enig moment uiteraard wel opgelost moeten worden.
Af en toe verbindt mij telefoon ook niet goed met Android auto, voornamelijk via bluetooth. Met kabel gaat het altijd goed. De oplossing is de auto herstarten.
Conclusie
Een fijne auto om in te rijden met voldoende ruimte, comfort en prestatie. Absoluut een aanrader wat mij betreft. Het gemak dat ik heb via de lease maakt dat ik niet zo bezig met met kosten, hierover kan ik dus ook niet heel veel vinden. Ik denk dat de elektrische probleempjes minimaal zijn en vast en zeker te verhelpen.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Ford Focus 1.0 EcoBoost Hybrid Titanium | NAVIGATIE | CLIMATE CONTROL | PARKEERSENSOREN | LED VERLICHTING |
- 2022

Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost Hybrid Active X | Stoelverwarming | Apple Carplay & Android Auto | NAVI | Parkeersensoren | Elektrische achterklep
- 2022

Ford Focus Wagon 1.0 Hybrid ST Line | Head-Up | Winter Pack | Driver Assist pack
- 2024