Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost 125pk Titanium Business (2019) #4

Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost 125pk Titanium Business (2019)

UitvoeringFocus Wagon 1.0 EcoBoost 125pk Titanium Business
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2019

goed

Dit is een Titanium Business uitvoering met de opties winter pakket (voorruitverwarming, stoelverwarming, stuurverwarming), extra verstelbare stoelen en een vaste trekhaak. De velg is de op de Titanium Business standaard 16 inch lichtmetaal, met daarop banden van Continental ContiEcoContact. De auto is in gebruik sinds mei 2019. Het opstellen van deze review is gedaan in februari 2020 bij circa 22000km.

Een drie cilinder motor? Prima. Bevalt goed. Krachtig genoeg.

Dit is mijn eerste auto met een automatische versnellingsbak. Dat bevalt. Ik wil niet anders meer. Het vermogen van de motor wordt hierdoor goed benut. De bak schakelt bijvoorbeeld snel terug als op de snelweg het gas wordt ingedrukt voor een inhaalactie. De bak heeft geen pook maar een ronde draaiknop. Dat werkt prima. Vanwege deze ronde knop krijg je er flippers aan het stuur standaard bij. Het handmatig schakelen met de flippers lijkt leuk maar ik gebruik het niet. Omdat de motor vrij stil is moet dan steeds de toerenteller in de gaten worden gehouden. Bovendien zijn 8 versnellingen dan veel om te doorlopen.

De auto is stil. Hij maakt weinig geluid en geeft weinig wind en rijgeluiden door. Dat heb ik nog niet eerder zo meegemaakt.

Er is wel een ‘dingetje’. Bij een warme motor en bij een constante snelheid van 50 of van 80 km/u maakt de motor een storend brommend geluid en is enige vibratie merkbaar. Dat hoort niet. Dit komt omdat de automatische bak bij deze snelheden een te hoge versnelling kiest. Waarschijnlijk gaat de motor in tweecilinder loop. Het gebrom is tussen ca 1500 en 1700 tpm, bij op 'normaal' ingestelde bak. Dit haalt het comfort onderuit, want de zoals vermeld is de auto van zichzelf rustig en stil. De dealer is gevraagd hier iets aan te doen, en hij heeft gezocht of er een softwareupdate tegen is. Die is er (nog?) niet. De dealer geeft aan dat deze klacht vaker te hebben gehoord en heeft ook dat aan Ford doorgegeven. De dealer houdt het voor mij in de gaten. Ford zelf geeft aan dat het een product eigenschap is. Mijn verwachting dat Ford ter zijner tijd met een verbetering komt is niet hoog. Mijn tip: overweegt u deze auto, probeer het dan zeker uit bij een proefrit. Bij de proefrit die ik ooit maakte was ik er niet alert op, het is mij toen niet opgevallen.
O ja: Met een tikje tegen de linker flipper zet je de bak gemakkelijk één versnelling naar beneden. Alleen schakelt de bak even gemakkelijk na een paar seconden zelf weer terug. Je kan de bak ook in handbediening zetten, maar dat wil je natuurlijk eigenlijk niet. Of je zet de bak in de sport stand. Dat werkt prima. Maar dat moet je dan na elke start opnieuw doen. Bovendien trek de motor in de sportstand hoog in toeren door. Dat wil ik niet in het dagelijks gebruik.

De positie van de startknop: die lijkt misschien op een wat gekke plaats te zitten maar in de praktijk is deze positie prima.

De binnenruimte is goed. Tussen een Golf en een Octavia in. In het interieur neigt de binnenruimte naar het formaat van de Octavia.

Rijden met belading van drie personen + vakantiebagage en een fietsdrager 3 fietsen (zie foto), gaat goed. Het weggedrag verandert er weinig van. De vering is stevig genoeg. Het brandstofverbruik tijdens een vakantie met de voornoemde belading, waarbij is gereden over snelweg (120 kmh) en binnenwegen is 1:14,5. Dit is berekend verbruik over twee tankbeurten. Bij medium belading zonder benutting van de trekhaak is het verbruik gunstiger dan 1:15. Wat het dan precies is heb ik niet uitgerekend.

Het winterpakket: Fijn. Werkt snel. Aanrader.

De Max A/C functie van de climate control is prettig. Als de auto in de zon gestaan heeft dan is de warmte er snel uit.

De beide voorstoelen zijn extra verstelbaar. Het zijn zogenaamde AGR stoelen ('Action Gesunder Rucken'). Ik vind ze prima. Ik ben 1,85 meter/normaal postuur.

Collision waring. Dit geeft een geluidsignaal en een rood knipperend display in het dashboard. Het werkt prima. Het reageert in situaties die je verwacht. Tot nu toe waren dat situaties die ik zelf doorzag, en er op anticipeerde. Maar toch – een prima hulp.

Verkeersbordsignalering. Deze ‘ziet’ de snelheidsborden en weet mede ook aan de hand van GPS-informatie wat de geldende maximale snelheid is. Dit werkt vrij goed. Ik vind het handig, vooral in het buitenland. Het systeem kan ook waarschuwen als je te hard rijdt. De marge tot het gaat waarschuwen is instelbaar. Een overschrijding wordt weergegeven door een knipperend verkeersbord met de juiste snelheid in het display voor je neus, desnoods met geluidssignaal. Deze waarschuwingsfunctie heb ik een paar keer geprobeerd, vooral om te proberen er aan te wennen. Maar ik vind het helemaal niets. Je komt er zo achter dat er in Nederland wel héél veel verschillende (lage) snelheid zones zijn. Om regelmatig betuttelend terecht gewezen te worden is niet prettig.

Dan het lane keeping alert. Deze geeft een trilling in het stuur als je te dicht bij een witte lijn komt. Ik schrik er van als het waarschuwt en vind het heel vervelend. Ik gebruik het daarom niet. Je kan het op een makkelijke manier uit/aan zetten.

Als je in een ander merk auto gaat rijden moet je altijd wennen aan zaken. Dat komt meestal wel goed. Ik moest aanvankelijk hier aan wennen:
- Het stuur draait zwaarder dan ik gewend was. Het is minder bekrachtigd. Het centreert vrij sterk naar de middenstand. Na enige weken weet je niet beter en is het prima.
- De bediening van de multimedia (Sync3) is OK, maar het vraagt gewenning als je VAG multimedia gewend was zoals ik. Die vind ik net even wat prettiger werken.
- Het display in het dashboard en het Sync3 multimediasysteem komen naar mij mening te vaak met meldingen. Vervolgens moet je die meldingen actief weg klikken. Daar raak je aan gewend, en het gaat gedachteloos. Maar het kan toch wel wat minder? Immers (te) veel meldingen leiden eerder af dan dat ze juist de veiligheid vergroten. Dat is bijzonder in een auto waarop juist allerlei veiligheidssystemen zitten. Het lijkt daardoor op het juridisch indekken van Ford, een soort disclaimers. Amerikaans..?
- Als met de hand de auto wordt gewassen, houdt dan de sleutel van de keyless entry uit de buurt van de auto. Want bij een waterstraal of spons die over een handvat gaat, gaat de auto op/van/op/van... het slot.
- Bij het uitparkeren, waarbij het stuur tegen de aanslag links of rechts is gedraaid, twijfelt de versnellingsbak even met inschakelen. De versnelling komt dan vertraagd en met een schokje in. Dit komt echter door de automatische handrem functie. Die is ingeschakeld en moet dan eerst lossen. Zet je deze functie uit dan heb je er geen last meer van.

Mijn referentiekader voor deze review zijn de auto's waarin ik hiervoor geruime tijd heb gereden:
• Golf 1,6 D 2016. Handgeschakeld 5v. Grote multimediascherm, type mij niet bekend.
• Golf 1,6D 2019. Handgeschakeld 5v. Grote multimedia, type mij niet bekend.
• Skoda Octavia Combi 1,6D 2014, Columbus multimedia systeem. Handgeschakeld 6v

O ja:
- De hotspot functie van het multimediasysteem. Dat is handig met puberkinderen. Dan kunnen ze lekker appen onderweg, ook in het buitenland. Er zit een 3 GB Vodafone databundel bij een nieuwe auto. Met twee appende pubers en de eigen telefoon verbonden, deden we hiermee ongeveer 1 buitenlandse vakantieweek mee. Ik zal de bundel verlengen, tenzij een hotspotfunctie via mijn eigen telefoon veel voordeliger blijkt zijn. Dit moet ik nog maar een keertje uitzoeken.
- Een geleider voor het afdekzeil van de bagageruimte miste ik aanvankelijk ook. Waarom zit dit er eigenlijk niet in? Ik ruil hier de functie om vanuit de kofferbak van de auto de beide achterbanken te kunnen neerklappen graag voor in, want daarvan zie ik het nut niet. Daarentegen heeft Ford dan weer wel het makkelijk in/uitklikken van de cassette van het afdekzeil mogelijk gemaakt.
- De afwerking van de auto is prima. Maar toch valt wat op… waarom ligt de chromestrip van de voorste portieren niet in het verlengde van dat van de achterste portieren? Of ben ik nou zo’n pietje precies?

Succes met uw afwegingen.

update

Het verhaal is ongewijzigd. Er zijn geen problemen geweest. De auto bevalt op zich wel, al is er als enige nog steeds "het dingetje" zoals dat hierboven staat vermeld. Dat is jammer. Er is nog steeds geen definitief antwoord, dan wel is het nog steeds niet opgelost. Het is in februari voor het eerst aangekaart bij de dealer. De laatste weken lijken ze er nu serieus aandacht aan te besteden, dit mede dankzij bemoeienis van Ford-NL die de dealer achter de broek zit. Ik wacht dus nog steeds af.

Dus overweegt u een Focus met automaat, check dan tijdens de proefrit of er bij constante snelheden onder de 100 km/h brom en trilling van de motor merkbaar is. Als dat er is en het stoort u, laat het dan oplossen voor u tot aanschaf over gaat.

Prima

De auto is nog steeds in gebruik en bevalt prima. Er is niks bijzonders te melden, dus dat is goed.

De auto was in mei 2024 einde contract. Dat contract is op mijn verzoek met een jaar verlengd.

Het 'dingetje' waar hierboven sprake van is, is uiteindelijk bij Ford Europa geland. Nooit meer wat van gehoord.

PRIVATE LEASE Ford Focus