Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 100pk Titanium (2012)

autoreview

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 100pk Titanium (2012)

Signalement

UitvoeringFiesta 1.0 EcoBoost 100pk Titanium
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2013
KM-stand bij aanschaf6 km
KM-stand laatst110.000 km
Lezerswaardering: 82%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

7 jaar ervaring met de Fiesta ecoboost titanium +

  • 82.000 km

Introductie:
Na 285.000 km in een Focus TDCI gereden te hebben, werd het tijd voor een nieuwe auto. Hoofdreden was dat ik drastisch minder ben gaan rijden.
Ik koos voor de Fiesta Ecoboost Titanium 100 pk + technologie pakket.

Het nieuwe model met volgens velen (een Aston Martin neus) vond ik er goed uitzien. Vanaf januari 2013 tot heden heb ik de auto bereden en ik kan wel zeggen dat deze auto mij zeer goed bevallen is.
Dat wil niet zeggen dat er geen verbeterpunten zijn, want die zijn er m.i. wel degelijk.

Interieur:
Het dashboard: Veelbesproken in diverse reviews, vind ik zelf mooi. Eerste indruk: Heel veel knoppen! Maar ik vind het nu wel prettig om o.a. de genummerde knoppen te gebruiken om bijvoorbeeld een ander muziekstuk ten gehore te brengen. Het geluid is overigens prima en met de stuurbediening gemakkelijk regelbaar. Ook bluetooth met spraakherkenning werkt goed. Op het dashboard schuin naast het display heb ik een Tom Tom staan. Achteraf ben ik blij dat ik mijn eigen navigatie heb en dat ik alles gratis kan updaten. Zo bezien heb ik op deze wijze een groot scherm bestaande uit het kleine Ford display en de Tom Tom display er vlak naast.
Klein minpunt: De klimaatregeling zit wel erg laag waardoor de bediening minder zichtbaar is. Door de climate control is bediening niet vaak nodig, maar toch. Het menu ervaar ik wel als zeer prettig.
Bijvoorbeeld de ESP aan of uitzetten of de spiegels op de inklap stand zetten (auto is dan duidelijk op slot)

Zitcomfort:
De Fiesta zit voortreffelijk, mede door de goede stoel en verstelbaarheid van het stuur. Voor mensen langer dan 180 wordt het zitten achter de bestuurder wel wat krap (bestuurder is 178) maar ik kan nog net goed achter mezelf zitten.
Van medepassagiers krijg ik ook steeds positieve feedback over het zitcomfort en de stilte in de auto. Klein minpunt vind ik wel, dat de middenconsole te ver naar achteren zit en is daardoor niet goed te gebruiken als midden armsteun, maar dient voor mij puur als opbergruimte.
Ook jammer dat de achterbank niet vlak kan, ofschoon dat in de praktijk nog mee viel. De laminaatvloer voor mijn dochter kon ik achter wel kwijt (140 cm Lang) maar ik zat dan dan wel als een kikker achter het stuur.
De klimaatregeling is erg goed. Zo is o.a. de auto snel op temperatuur en is bijvoorbeeld de voorruitontwaseming en airco, zeer adequaat regelbaar.
De projector koplampen geven meer en beter licht dan ik gewend was en dat ontlokte een medepassagier de kreet "Met mijn nachtblindheid zou ik in deze auto nog kunnen rijden".

Het rijden:
Een echte rijders auto deze Fiesta!
Neutraal stuurgedrag in bochten en geen onderstuur te bespeuren. Rustig ook op de snelweg. Zijwind heeft niet veel vat op de auto. Bij de eerste kilometers met deze auto viel mij wel op de dat auto zwaar stuurde, maar dat werd steeds beter, ook het stuurgevoel nam toe. Niet uitgesloten mag worden dat hier ook sprake was van gewenning. Ook het schakelen verliep soms wat hakerig. Maar dat is duidelijk steeds beter geworden. Nu kan ik spreken van een soepel werkende auto.

De motor:
De Ecoboost is een veelbesproken motor en heeft m.i. de vele onderscheidingen dik verdiend.
Vanaf het begin was ik onder de indruk van deze motor, die trillingsvrij en stil draait. (door fabrikant aangebrachte onbalans in de krukas, als tegenwicht voor de onbalans bij driecilinders)
Bij de start draait de motor korte tijd ca. 1200 toeren.
De koppeling op laten komen is dan ruim voldoende om de eerste meters te maken, zelfs als het omhoog gaat. Wat dat betreft net een diesel (koppel 170 nm) de motor is snel op temperatuur en dus ook de kachel.
In Duitsland soms ook 4000 toeren gedraaid in de vijfde versnelling. Dat houdt in de topsnelheid van 180 km per uur!
De Fiesta Ecoboost heeft lange versnellingen.
Bij 50 km per uur in de bebouwde kom zit het toerental net onder 1500 tpm, met als gevolg een brom. In drie draait ie 2000 tpm. en loopt dan veel lekkerder. Kruisend op de snelweg hoor je de motor vrijwel niet, terwijl windgeruis en banden voor deze klasse niet erg hoorbaar zijn.
Als grootste nadeel van deze Fiesta, ervaar ik de zeer lange versnellingen.
De eerste twee versnellingen zijn m.i. goed, maar dan is vooral vier echt te lang waardoor ik in de praktijk binnen de bebouwde kom vaak in drie blijf rijden. 80 in vijf ging wel met een lichte brom. Door het loskomen van de motor na zo'n 10.000 en zelfs nog daarna, is de brom minder geworden, maar het is er nog wel.
Als de versnellingen kleiner zouden zijn vooral 4 en vijf zou de auto een stuk levendiger zijn. Een zesde versnelling zou dan voor de lage toeren kunnen zorgen, zoals bij de Focus Ecoboost. Overigens komt de nieuwe Fiesta Ecoboost in juni 2017 met 6 versnellingen uit.

Brandstofverbruik:
Gemiddelden van 5.2 bij een rustig tempo tot 6.1 bij flink doorrijden. Dat is wat de tripcomputer aangeeft. Maar die tripcomputer is niet zuiver gebleken. tel daar maar 0.3 ltr bij op, dan heb je het werkelijke verbruik.
Ruim 1 op 23 wat de fabrikant opgeeft is niet haalbaar. Of je moet de banden oppompen tot 3.5 atmosfeer de naden van de motorkap afplakken de spiegels eraf halen (illegaal) remblokken terug drukken (want die slepen aan) ja dat schijnt allemaal te gebeuren in het lab!! In het instructie boekje van Ford wordt ook aangegeven, dat het verbruik gemeten wordt tijdens laboratoriumproeven en dat je een dergelijk verbruik niet mag verwachten in de praktijk! Fabrikanten maken het veel te mooi in de advertenties, maar in dit geval dekt Ford zich in door erbij te vermelden, dat het hier gaat om test uitslagen verkregen vanuit het lab!
Ik denk serieus dat ik in de praktijk zuiniger zou rijden met iets kleinere versnellingen. Hierdoor zou ik bijvoorbeeld altijd in de bebouwde kom in vier rijden bij 50 km.

Conclusie:
Wat mij betreft is de Fiesta Ecoboost een hele fijne auto om in te rijden. .
Vooral voor de berijder die bijvoorbeeld graag even snel een rotonde pakt.
De Fiesta is niet alleen goed op een bochtig parcours, maar ook op de snelweg is het een fijne auto mede door de stille motor. Hogere snelheden op de Duitse autowegen met zijn hoogteverschillen, gaat ook gemakkelijk en maakt terugschakelen door het hoge koppel overbodig. Dat heb ik ervaren op lange ritten naar o.a. Zwitserland. Ik vermaak mij prima op bergpassen, zoals de Grimsel, Susten en Furka met enorm veel bochten en hoogteverschillen.

Na ruim 6 jaar rijden met deze Fiesta Ecoboost ben ik nog steeds zeer tevreden. De kilometerstand is nu 76.000 km en de motor blijkt zelfs nog soepeler te zijn geworden. 80 km in vijf gaat nu ook met veel meer gemak, en het bromgeluid is nu minder. Tot nu toe nog steeds geen olieverbruik en ook geen reparaties gehad.

Begin 2016 heb ik nog gebruik gemaakt van de Ford Rapid service. Ik ben namelijk van mening, dat een echte grote beurt nog niet nodig was ondanks het advies van de dealer. De 60.000 beurt laat ik zeker wel uitvoeren, omdat daar duidelijk wel belangrijke zaken vervangen dienen te worden, zoals de bougies. Ik ben voorstander van aangepast onderhoud. aangezien ik als gepensioneerde steeds minder gebruik maak van de auto.

Overzicht beurten:
20.318 km (20.000 beurt) 241.00
35.061 km (40.000 beurt) 305.00
45.064 km (Rapid service) 129.00
53.139 km (APK keuring) 19,95
64.000 km ( 60.000 beurt) 480,00
72.000 km (APK ) 30,00
81.500 km (kleine beurt) 204,47
91.500 km 2 Dunlop 195-50 234,00
92.000 km APK + ruitenwis. 87,00
100.000km beurt 755,00 incl. remblokken 2 x Dunlop banden remvloeistof en aircoservice

APK bij 92000

  • 92.000 km

De APK leverde op dat er nieuwe ruitenwissers op moesten. Nieuwe voorbanden van het merk Dunlop moeten zorgen voor 5 db minder bandengeruis dan de Continental. Het helpt nu nog maar een beetje, maar met 4 banden moet het ruim waarneembaar zijn verwacht ik. Banden, APK en ruitenwissers bleef nog ruim onder de € 300. Totaal aan onderhoudskosten € 1750.
Bij de 100.000 zal ik weer rapporteren.

Update

  • 101.000 km

Nu na een ton rijdt de auto nog steeds prima. Geen olieverbruik en de auto reageert nog goed op het gas. Versnellingen laten zich goed zetten. De remblokken zijn pas vervangen, waardoor de auto nog beter lijkt te remmen.
Sync 1, De stemherkenning: Mijn ervaring is dat het zeer afhankelijk is van je telefoon. Door de jaren heen gebruikte ik 3 verschillende telefoons. Nu werkt het perfect met de Samsung Galaxy. Tussentijds werkte het totaal niet.
De minpunten. Er openbaren zich wel rammeltjes. Op klinkerwegen hoor ik vooral nadat ik de Dunlop Bluresponse heb laten monteren meer bijgeluiden. De auto is nu ook duidelijk stugger.

Lage toerentallen

  • 100.000 km

Ik heb al eerder aangegeven dat wat mij betreft, de versnellingsbak van de Fiësta op zichzelf fijn schakelt, maar een nadeel vind ik, zijn de grote stappen. 50 in 4 geeft een brom en 80 in 5 gaat maar net. De schakel indicator geeft al bij 70 aan dat je zou moeten schakelen naar 5.
Ik heb gekeken bij een ecoboost 100 pk van 2017 met 6 versnellingen.
De 5 is kleiner dan die van mij en dat is prettig, maar de 4 is vrijwel gelijk.
In 6 rij je bij honderd 2000 toeren. Dat is precies zoveel als de 1.8 TDCI met veel meer koppel! Geen wonder dat sommigen de motoren in de bergen te heet laten worden. Te lage toerentallen zijn schadelijk.

10 jaar in de Fiësta ecoboost 100 pk

  • 110.000 km

Na 10 jaar en 110.000 km is het weer tijd om de balans op te maken.
De auto bevalt nog steeds goed. Kenmerkend voor deze auto is het speelse karakter. Over de onderhoudshistorie kan ik kort zijn: Buiten het vervangen van de remblokken, ruitenwissers en banden is er niets te vermelden.
Bij de laatste beurt en APK had ik wel een rammel onderin. Zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de midden demper. Ik laat het maar even zitten. Op de snelweg zoeft ie nog. De Achilleshiel van dit kleine torretje is vooral de olie. De juiste 5-20 op tijd vervangen en ook de temperatuur in de gaten houden en je kunt er tonnen meedoen. Zie Autoweek van 16 nov. onder stevig doorzetting vermogen.

9,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (29)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.